Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Ήρεμα παιχνίδια για… άρρωστα παιδιά!

Ήρεμα παιχνίδια για… άρρωστα παιδιά!

Ένα παιδί έχει στο μυαλό του πάντα το παιχνίδι, ακόμη κι όταν είναι άρρωστο. Μάλιστα, συχνά η όρεξή του για παιχνίδι (ή η απουσία της) είναι ένας πολύ καλός δείκτης για το πόσο άρρωστο είναι ή πόσο υποφέρει από μια ίωση ή κρύωμα. Κι αν οι ενήλικες προτιμούμε να είμαστε κάτω από μια ζεστή κουβέρτα βλέποντας τηλεόραση όταν είμαστε άρρωστοι, τα παιδιά τις περισσότερες φορές εξακολουθούν να θέλουν να παίξουν! Δείτε μερικές ιδέες για ήρεμα παιχνίδια που θα απασχολήσουν και θα διασκεδάσουν ένα παιδί που πρέπει να μείνει σπίτι επειδή αρρώστησε και θα πρέπει να μην κουραστεί πολύ, ώστε να αποφύγετε γκρίνιες, νεύρα και τις πολλές ώρες στην τηλεόραση.

Ίσως το παιδί σας είναι άρρωστο ή κρυωμένο, πρέπει να μείνει σπίτι και να μην έρθει σε επαφή με τους φίλους του, κάτι που το κάνει να εκνευριστεί και να αναζητά τρόπους να μη χάσει το παιχνίδι και τη διασκέδασή του. Ακόμη κι αν αποκλείσετε τις βόλτες, τις δραστηριότητες, τις επισκέψεις φίλων και κάποια είδη παιχνιδιού, π.χ. έντονα κινητικά, εξακολουθείτε να έχετε πολλές δυνατότητες δημιουργικής και ευχάριστης απασχόλησης να του προτείνετε και, γιατί όχι, να συμμετέχετε κι εσείς κάνοντας την αρρώστια του μια ευκαιρία ποιοτικού χρόνου με το παιδί σας.

 

Επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ – Τα παιχνίδια αυτά δεν είναι κινητικά και δεν κουράζουν το παιδί, αλλά θυμηθείτε ότι το μικρό ή μεγαλύτερο παιδί μπορεί να είναι πιο ευέξαπτο και να μην μπορεί να χειριστεί ένα έντονα ανταγωνιστικό ή δύσκολο παιχνίδι. Κρατήστε τις απαιτήσεις σε χαλαρό επίπεδο και διαλέξτε ένα εύκολο παζλ ή ένα επιτραπέζιο που δεν καταλήγει σε νικητή.

Χειροτεχνίες, κατασκευές, ζωγραφική – Οι επιλογές σας είναι αμέτρητες, χρησιμοποιήστε πολύχρωμα χαρτόνια, χαρτιά, κόλλες, ψαλίδια ή απλώς ζωγραφίστε. Μην ξεχνάτε και ένα πολύ ωραίο υλικό, όπως ο πηλός, μάλιστα ειδικοί αναφέρουν ότι η επαφή με το γήινο αυτό υλικό έχει έναν θεραπευτικό χαρακτήρα και βοηθά πολύ στην έκφραση του εαυτού.

Βιβλία – Μήπως ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στη  βιβλιοθήκη; Ζητήστε από το παιδί να διαλέξει το αγαπημένο του βιβλίο και διαβάστε το. Μια ωραία επιλογή, επίσης, είναι και τα βιβλία με αυτοκόλλητα, που ενθουσιάζουν πολύ τα μικρότερα παιδιά.

Δείτε φωτογραφίες -  είτε σε άλμπουμ, είτε πλέον σε ψηφιακή  μορφή στον υπολογιστή σας, μπορείτε να περάσετε όμορφα βλέποντας φωτογραφίες από πρόσφατες διακοπές σας ή να του δείξετε πώς ήταν μικρό, νεογέννητο, στη βάφτισή του κτλ. Σίγουρα θα περάσετε όλοι πολύ όμορφα και θα σας έρθουν στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις.

Τραγούδια ή διηγήσεις παραμυθιών σε CD– ο ήχος είναι ένα όμορφο και διακριτικό ερέθισμα που ξεκουράζει και αναζωογονεί. Βάλτε στο παιδί τα αγαπημένα του τραγουδάκια, μουσική ή να ακούσει τη διήγηση ενός παραμυθιού.

Τηλεφώνημα ή email– Ένα τηλεφώνημα σε αγαπημένα πρόσωπα, όπως οι παππούδες ή ένα αγαπημένο συγγενικό πρόσωπο μπορεί να κάνει ένα παιδί να νιώσει όμορφα και να επικοινωνήσει με ανθρώπους που δεν μπορεί εκείνη τη στιγμή να συναντήσει. Θα χαρεί να ακούσει τα περαστικά τους, θα ανακουφιστεί να «γκρινιάξει» για την αρρώστια του και θα ζήσει όμορφες στιγμές επικοινωνίας. Φυσικά, μην ξεχνάμε τις πιο σύγχρονες μορφές επικοινωνίας ,στις οποίες ίσως το παιδί σας έχει γίνει πια εξπέρ, όπως τα email ή τα sms!

 

Θυμηθείτε ότι όσο κεφάτο κι αν δείχνει ένα άρρωστο παιδί, δεν παύει να έχει να αντιμετωπίσει έναν ιό και ο οργανισμός του να είναι εξασθενημένος. Οπότε, μην παρασύρεστε και δημιουργήστε ευκαιρίες για συχνά διαλείμματα και ξεκούραση, πριν φτάσει στα όριά του. Κάντε συχνές εναλλαγές όταν δείτε ότι βαριέται ή κουράζεται και μην θέτετε απαιτήσεις, π.χ. στο πόσο καλά ζωγράφισε. Η τηλεόραση μπορεί να κάνει  το άρρωστο παιδί να ξεχνιέται, όταν βλέπει με μέτρο, αλλά βάλτε όρια στο χρόνο και μην ξεχνάτε ότι ιδιαίτερα τα βιντεοπαιχνίδια λειτουργούν διεγερτικά στο νευρικό σύστημα, κάτι που δεν βοηθά την ανάρρωσή του, αλλά και γενικότερα.

Ασχοληθείτε λίγο περισσότερο με το άρρωστο παιδάκι κι έτσι θα περάσετε κι εσείς όμορφο χρόνο, ακόμη κι αν χρειάστηκε να μείνετε πίσω στη δουλειά σας. Η παρουσία σας και η ασχολία μαζί του ίσως είναι από τα πιο σημαντικά που θα εισπράξει και θα το κάνουν να νιώσει όμορφα και να θεραπευτεί συντομότερα! Και μην ξεχνάτε να έχετε κρυμμένα σε μια ντουλάπα μερικά καινούρια βιβλιαράκια ή μικρά παιχνιδάκια που μπορεί να χαρίσετε (ένα κάθε φορά!) στο παιδί την κρίσιμη στιγμή και να το κάνετε να ενθουσιαστεί και να ξεχάσει το συνάχι ή το βήχα του!

 

 

 

Διαβάστε επίσης...