Αρχική σελίδα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Κακές συνήθειες γονιών που κάνουν κακό στα παιδιά

Κακές συνήθειες γονιών που κάνουν κακό στα παιδιά

Μπορεί οι κακές συνήθειες των γονιών να βλάπτουν τα παιδιά τους; Ναι, σίγουρα πάει το μυαλό σας σε μερικές, π.χ. το κάπνισμα δίπλα τους, όμως είχατε σκεφτεί ότι υπάρχουν συνήθειες που ούτε υποψιαζόμαστε ότι τα επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά αντίστοιχα; Δείτε μερικές…

 

Όταν ο γονιός κριτικάρει ή είναι αυστηρός με τον εαυτό του

Όταν ο γονιός είναι αυστηρός και με τον ίδιο τον εαυτό του, ασκεί δυνατά ή έμμεσα αρνητική κριτική ή ακόμη χειρότερα, ο ένας γονιός είναι αυστηρός απέναντι στον άλλο, τα μηνύματα που περνούν στα παιδιά δεν είναι διόλου καλά. Μια μαμά που λέει δυνατά, «είμαι παχιά» ή «πω πω, πόσες ρυτίδες έχω» δίνει το μήνυμα στα παιδιά της και ιδιαίτερα στα κορίτσια, ότι οι απαιτήσεις είναι πολύ ψηλές, η αυτοεκτίμηση μειωμένη και πως η καλή εμφάνιση απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή των άλλων και ίσως και για την ευτυχία μας. Αναρωτηθείτε  ως γονείς εάν έχετε καλή εικόνα για τον εαυτό σας και πώς την εκφράζετε. Εάν βρείτε κάτι που πρέπει να αλλάξει, ευκαιρία να το κάνετε τόσο για εσάς, όσο και για τα παιδιά σας. Μιλήστε όμορφα για τον εαυτό σας και μιλήστε όμορφα και στα παιδιά σας, πείτε τους ότι είναι όμορφα και βοηθήστε τα να νιώθουν περήφανα για τον εαυτό τους και να εκτιμούν τη διαφορετικότητα τη δική τους και των άλλων.

 

Όταν ο γονιός κάνει συναισθηματική διατροφή

Σε μια εποχή που οι διατροφικές διαταραχές και η παχυσαρκία έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, το μοντέλο του γονιού είναι καθοριστικό. Όταν ο γονιός καταφεύγει στο φαγητό για παρηγοριά ή εκτόνωση του στρες, όταν οι διατροφικές επιλογές είναι  ανθυγιεινές, το μήνυμα είναι άμεσο και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται ίσως από την παιδική ηλικία ή πιο έντονα στην εφηβική. Υιοθετήστε καλές υγιείς σωματικά και ψυχικά συνήθειες διατροφής όλη η οικογένεια και εξασφαλίστε υγεία και ψυχική ισορροπία.

 

Όταν ο γονιός περνά πολύ χρόνο στον υπολογιστή, τηλεόραση κτλ.

Σίγουρα είναι δύσκολο να πείσεις ένα παιδί να διαβάζει  βιβλία ή να παίξει με φίλους όταν βλέπει τον γονιό του να περνάει πολλές ώρες σε υπολογιστή ή τηλεόραση. Οπωσδήποτε, ο υπολογιστής είναι για πολλούς μέρος της εργασίας τους και αναπόφευκτα περνούν πολύ χρόνο ή είναι λογικό να αποτελεί και μέρος της διασκέδασης ενός ενήλικα. Ωστόσο, μπορεί ο γονιός να εξηγήσει στο παιδί και να κάνει σαφές τι είναι εργασία, τι είναι διασκέδαση και πως όλα έχουν μέτρο, τόσο για μεγάλους όσο και για μικρούς!

 

Όταν ο γονιός δίνει πολλή σημασία στα υλικά αγαθά

Κάθε γυναίκα χαίρεται να αποκτά ένα νέο ρούχο ή ο άντρας ενθουσιάζεται πολύ με ένα νέο gadgetή το καινούριο του αυτοκίνητο. Ας μην ξεχνάμε, όμως, μέσα στον ενθουσιασμό μας ότι την ευτυχία μας στη ζωή τη δίνουν άλλα πράγματα, όπως οι ανθρώπινες σχέσεις, τα συναισθήματα, η παρέα, όταν κάνουμε κάτι όλοι μαζί κτλ. Όσο κι αν είναι δελεαστικό, τραβήξτε μακριά από τη σκέψη σας όσα αποκτούμε με χρήματα και ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκτιμούν τη φιλία, μια όμορφη μέρα, μια βόλτα στη φύση, μια αγκαλιά, ένα παιχνίδι με φίλους.

 

Όταν ο γονιός ενθαρρύνει υπερβολικά τον ανταγωνισμό

Κάθε γονιός θέλει να βλέπει τα παιδιά του να προοδεύουν, στο σχολείο, στα αθλήματα, κτλ. Όμως, όταν καθετί γίνεται αφορμή για σύγκριση και ανταγωνισμό με απώτερο στόχο να πρέπει τα παιδιά να αποδείξουν ότι π.χ. τρέχουν πιο γρήγορα από το φίλο τους, ότι παίζουν πιο έξυπνα σκάκι κτλ. τα πράγματα μπορεί να πάρουν λάθος δρόμο. Ας θυμόμαστε ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει τα δικά του ταλέντα αλλά και τις δικές του αδυναμίες. Είναι σημαντικό μάθημα ζωής για ένα παιδί να έχει κίνητρα, αλλά να αποδέχεται ότι μπορεί να μην είναι πάντα πρώτο ή το καλύτερο και πως αυτό δεν πειράζει καθόλου και κανέναν. Η υγιής αυτοεκτίμηση προκύπτει όταν αναγνωρίζει ο άνθρωπος τα δυνατά του σημεία, τα αδύνατα και προσπαθεί να βελτιωθεί, χωρίς να νιώθει ότι απειλείται η εικόνα του, η αποδοχή από τους άλλους ή η αγάπη από τους γονείς του.

Αντίθετα, η υπερβολική πίεση και απαιτήσεις από τους γονείς θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε αγχώδεις καταστάσεις ακόμη και διαταραχές και μειωμένη αυτοεκτίμηση. Ενθαρρύνετε τη διασκέδαση, το παιχνίδι, μιλήστε για τα συναισθήματα και φυσικά επιβραβεύστε την πρόοδο, αλλά και απλώς την προσπάθεια!

 

Όταν ο γονιός τσακώνεται συχνά

Συνήθως οι τσακωμοί μπορεί να αφορούν τον άλλο γονιό, αλλά ίσως και στην καθημερινότητα, με συγγενείς, με τους πωλητές, με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών κτλ. Το επιθετικό αυτό μοντέλο δε χρειάζεται πολλή εξήγηση και δίνει άμεσα το (κακό) παράδειγμα της σύγκρουσης, οπότε δεν είναι να απορεί κανείς γιατί π.χ. τα αδέλφια τσακώνονται σε οικογένειες όπου οι γονείς τσακώνονται επίσης συχνά. Οι διαφωνίες και οι τσακωμοί είναι κάτι ανθρώπινο, όμως θυμηθείτε να μη λείπει ο σεβασμός και η καλή διάθεση, όπως και ο αυτοέλεγχος στον τρόπο έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων.

 

Όταν ο γονιός κουτσομπολεύει πολύ!

Το άκακο κουτσομπολιό είναι για να περνάμε καμιά φορά την ώρα μας, όμως τι μήνυμα παίρνει ένα παιδί όταν ακούει τους γονείς του πολύ συχνά να σχολιάζουν άλλους, ακόμη και κοντινά πρόσωπα; Μαθαίνουν ότι η κριτική, που δε γίνεται με τις καλύτερες προθέσεις, είναι σημαντικό μέρος της ζωής τους, νιώθουν κι εκείνα απειλή ότι είναι στόχοι κριτικής και κουτσομπολιού, γίνονται πιο αμυντικά στις σχέσεις με τους άλλους και ταυτόχρονα για τους ίδιους λόγους προχωρούν κι εκείνα σε ερειστικές συμπεριφορές και κριτική προς γνωστούς και αγνώστους. Συχνά, αυτό μπορεί να τους στοιχίσει φιλίες που δε θέλουν να χάσουν. Μάθετε τα παιδιά να ασχολούνται με τον εαυτό τους και να μη χάνουν το χρόνο τους με το τι κάνουν οι άλλοι και διδάξτε υγιείς σχέσεις με τους άλλους.

 

Εάν κάτι από τα παραπάνω σας αφορά, ποτέ δεν είναι αργά να βελτιώσετε και τη δική σας προσωπικότητα για το δικό σας καλό. Όταν κάνετε κάτι λάθος, αναγνωρίστε το σφάλμα σας και μπροστά στα παιδιά, είναι το καλύτερο μάθημα, π.χ. «παιδιά, ήταν λάθος που νευρίασα τόσο στην οδήγηση και έβρισα τον άλλο οδηγό, δεν θα ήθελα να είναι κάτι που θα κάνετε κι εσείς αργότερα». Κάντε την αυτοβελτίωση μικρών και μεγάλων οικογενειακή υπόθεση, λειτουργήστε υποστηρικτικά ανάμεσα στην οικογένεια και χτίστε γερά θεμέλια για τις νέες προσωπικότητες των μικρών μελών της. Θυμηθείτε, ότι όπως βλέπετε εσείς τον εαυτό σας, έτσι θα βλέπουν και τα παιδιά τον δικό τους εαυτό...

Διαβάστε επίσης...