Αρχική σελίδα 7 - 12 ετών Ολική άλεση - γιατί να την προτιμήσετε

Ολική άλεση - γιατί να την προτιμήσετε

Το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και άλλα προϊόντα με αλεύρι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής μας και ιδιαίτερα των παιδιών, αφού προσφέρουν ενέργεια και πλούσια θρεπτικά συστατικά στα δραστήρια πιτσιρίκια. Ιδιαίτερα το ψωμί βρίσκεται καθημερινά στο τραπέζι μας στα κύρια, αλλά και στα ενδιάμεσα γεύματά μας.

Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές γίνονται χρησιμοποιώντας λευκό αλεύρι ή το εσωτερικό του σπόρου, μετά την αφαίρεση του φλοιού του.

Αφού πέρασαν κάποιες δεκαετίες που το λευκό ψωμί θεωρήθηκε είδος πολυτελείας και ως η καλύτερη επιλογή στη διατροφή, εδώ και αρκετά χρόνια το ψωμί ολικής άλεσης, το «μαύρο» ψωμί, αλλά και άλλα προϊόντα με αλεύρι ολικής άλεσης, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κατέχουν σημαντικό χώρο στα ράφια των αρτοποιείων και των σούπερ-μάρκετ. Αρχικά το γνωρίσαμε ως «ψωμί διαίτης», αλλά σταδιακά όλοι ενημερωθήκαμε ότι αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή σε κάθε διαιτολόγιο.

Το αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει τον φλοιό του σπόρου, στον οποίο βρίσκονται πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρος, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, περισσότερες φυτικές ίνες και φυσικά περισσότερες βιταμίνες από το λευκό ψωμί. Δεν πρόκειται όμως μόνο για ποσοτική διαφορά, αλλά και ποιοτική. Όταν οι σύνθετοι υδατάνθρακες υφίστανται περισσότερη επεξεργασία και γίνονται απλοί, θα μεταβολιστούν από τον οργανισμό σχεδόν όπως η ζάχαρη. Εάν θέλουμε, λοιπόν, καλύτερη ποιοτικά τροφή, θα πρέπει να προτιμήσουμε σύνθετους υδατάνθρακες και στη συγκεκριμένη περίπτωση ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά από αλεύρι ολικής άλεσης.

Στη διάθεσή μας έχουμε ψωμί ολικής άλεσης, πολύσπορο (που γίνεται με αλεύρι ολικής άλεσης που περιέχει επίσης αλεσμένους σπόρους διάφορων δημητριακών), σίκαλης και άλλες ποικιλίες. Επίσης, όλες πλέον οι γνωστές μάρκες ζυμαρικών, δημητριακών ακόμα και μπισκότων, προσφέρουν μια σειρά προϊόντων ολικής άλεσης. Βάλτε την ολική άλεση στη ζωή σας και στο διαιτολόγιό σας και χαρίστε στο παιδί σας ακόμα μία ποιοτική διατροφική επιλογή.