Αρχική σελίδα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Θέλετε να σας λέει την αλήθεια; Μην το τιμωρήσετε!

Θέλετε να σας λέει την αλήθεια; Μην το τιμωρήσετε!

Τα παιδιά που δε φοβούνται ή δεν απειλούνται με τιμωρία είναι πιο πιθανό να πουν την αλήθεια, σύμφωνα με έρευνα. Οπότε, εάν έχετε περισσότερες πιθανότητες να ακούσετε από το παιδί σας την αλήθεια, μην το απειλείτε με τιμωρίες, αλλά ενθαρρύνετέ το και τονίστε τη σπουδαιότητα της ειλικρίνειας ως αξία.

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο McGill σε 372 παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών.  Με ένα πολύ απλό πείραμα συμπεριφοράς, οι ερευνητές κατέληξαν σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως ότι τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να πουν την αλήθεια υπό τον φόβο ή απειλή μιας τιμωρίας. Αντίθετα, στα παιδιά που ζητήθηκε να πουν την αλήθεια με κίνητρο να ευχαριστήσουν τους ενήλικες ή επειδή ένιωθαν πως αυτό ήταν το σωστό, το ποσοστό των παιδιών που είπαν την αλήθεια ήταν μεγαλύτερο.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι όσο πιο μικρά ήταν τα παιδιά, το κίνητρό τους για να πουν την αλήθεια ήταν περισσότερο η θετική ανταπόκριση των μεγάλων, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν εσωτερικεύσει πρότυπα συμπεριφοράς, έλεγαν την αλήθεια επειδή το θεωρούσαν πιο σωστό.

Οι ερευνητές καταλήγουν και επισημαίνουν ότι η τιμωρία δεν οδηγεί τα παιδιά στο να λένε την αλήθεια, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Θεωρούν ότι η απειλή της τιμωρίας λειτουργεί ανασταλτικά και τονίζουν ότι η ενθάρρυνση από τους μεγάλους παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και οδηγεί τα παιδιά στην ειλικρίνεια.