Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Αλλεργίες και κάμπιες την άνοιξη!

Αλλεργίες και κάμπιες την άνοιξη!

Μια μορφή αλλεργίας που μας απασχολεί πολύ με την έλευση της άνοιξης είναι η δερματίτιδα εξ’ επαφής που προκαλείται από τις κάμπιες που συνήθως εμφανίζονται σε πευκόφυτες περιοχές.

Το είδος της κάμπιας που προκαλεί το πρόβλημα είναι η κάμπια του πεύκου ή πιο επιστημονικά το είδος Thaumetopoea pityocampa Schiff. Η δερματίτιδα που προκαλείται μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς απευθείας επαφή με το έντομο, καθώς η κάμπια αυτή έχει τριχίδια που αιωρούνται ή που έχουν μείνει σε κάποιο σημείο μετά από το πέρασμα του εντόμου και είναι η πραγματική αιτία της δερματίτιδας και ταυτόχρονα το «όπλο» του εντόμου αφού περιέχει τοξίνες.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι κυρίως κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα, εξάνθημα που προκαλεί κνησμό και φαγούρα. Συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες έως λίγες ημέρες από την επαφή και διαρκούν το πολύ 1-2 εβδομάδες. Τις περισσότερες φορές εντοπίζονται στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, όπως χέρια, λαιμός κτλ, και σε σημεία του προσώπου που πιθανότατα τα τριχίδια μεταφέρονται από τα χέρια του παιδιού, αλλά ενδέχεται να εντοπιστούν και μέσα από τα ρούχα.

Η επικοινωνία με τον παιδίατρο για την εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του παιδιού είναι κανόνας, και τις περισσότερες φορές αρκεί μια τοπική αγωγή με αλοιφή που συνήθως περιέχει αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και μικροποσότητες κορτιζόνης. Ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα αποφασίσει εάν θα γίνει χορήγηση αντιινσταμινικού.

Προφανώς, η αποφυγή του αιτίου είναι επιβεβλημένη και όσο διαρκεί η έξαρση του πληθυσμού της κάμπιας καλό είναι τα παιδιά να αποφεύγουν να βρίσκονται στους χώρους που παρατηρούνται κάμπιες, όπως σε πευκόφυτα άλση κτλ. Επίσης, μιλήστε στο παιδί σας για τη σημασία να πλένει καλά τα χέρια του με νερό όταν παίζει σε εξωτερικό χώρο και τονίστε του ότι πρέπει να αποφεύγει να βάζει τα χέρια στο στόμα και τη μύτη, ώστε να μην επεκταθεί ο ερεθιστικός παράγοντας.