Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Νεογέννητο και Θηλασμός

Νεογέννητο και Θηλασμός

Στον ιστότοπό μας θα βρείτε πολλά άρθρα σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το βρέφος και με τις επιστημονικές ανακαλύψεις που τεκμηριώνουν τη σοφία της φύσης και γιατί θα πρέπει να προτιμήσετε αυτόν τον τρόπο διατροφής του παιδιού σας. Στο συγκεκριμένο άρθρο, εφόσον ανήκει στην ενότητα «Νεογέννητο» που είναι ένας μικρός οδηγός για τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού σας, θα βρείτε απλές συμβουλές και πληροφορίες που αφορούν το πρακτικό μέρος του θηλασμού κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού σας.

Οι ανάγκες του μωρού σας που μόλις γεννήθηκε είναι λίγες και συγκεκριμένες. Η αγκαλιά της μαμάς και η τροφή είναι τα βασικά που ζητάει ένα νεογνό και τα παρέχει ο θηλασμός. Το μωρό που τρέφεται από το γάλα της μαμάς του στην αγκαλιά της, ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο όλο το φάσμα των αναγκών του, από βιολογικές μέχρι ψυχικές. Πώς γίνεται, λοιπόν, αυτό το πράγμα που ως νέα μητέρα θα κληθείτε να ζήσετε αμέσως μετά τον τοκετό;

Μετά τον τοκετό, το νεογνό θα πρέπει να θηλάσει στην αγκαλιά σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έτσι, το ίδιο θα ξεδιψάσει μετά την ταλαιπωρία του τοκετού και ταυτόχρονα θα προκαλέσει την παραγωγή γάλακτος των γαλακτοφόρων αδένων του στήθους της μητέρας. Βάλτε το μωράκι στην αγκαλιά σας και του προσφέρετέ του το στήθος σας. Ίσως τις πρώτες φορές χρειαστεί να βάλετε εσείς τη θηλή στο στόμα του, που είναι ανοιχτό ψάχνοντας αδέξια. Προσέξτε, ότι στο στόμα του μωρού δεν μπαίνει μόνο η θηλή, αλλά και ολόκληρη η θηλαία άλως. Μόνο έτσι μπορεί το μωρό να πάρει το γάλα σωστά, ενώ διαφορετικά και εκείνο θα ταλαιπωρείται, αλλά και θα τραυματιστούν οι θηλές σας. Εάν θέλετε να απομακρύνετε το μωρό από το στήθος, μην το τραβήξετε, γιατί θα τραυματιστείτε, αφού το μωρό το συγκρατεί με πολλή δύναμη. Βάλτε το μικρό σας δάχτυλο απαλά στην άκρη στο στοματάκι του μωρού κι εκείνο θα ανοίξει το στόμα του απελευθερώνοντας το στήθος σας.

Καλό είναι το μωρό να θηλάζει και από τα δύο στήθη κάθε φορά. Στην αρχή του γεύματος, που τρώει και τη μεγαλύτερη ποσότητα, βάλτε το στο ένα στήθος, ώστε να αδειάσει και περίπου σε 10 λεπτά, αλλάξτε στήθος. Στο επόμενο γεύμα, αρχίστε με το στήθος που σταματήσατε στο προηγούμενο γεύμα.

Στην εποχή μας ακούγονται πολλά και αντιφατικά, αλλά το πρωτόγαλα και το κανονικό γάλα της μητέρας του, είναι η μόνη τροφή που χρειάζεται ένα υγιές βρέφος (περισσότερα για το πρωτόγαλα διαβάστε εδώ). Δεν χρειάζεται ούτε νερό, ούτε χαμομήλι, ούτε επιπλέον σκευάσματα γάλακτος. Καθώς το στήθος της μητέρας ακολουθεί με σοφό τρόπο το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, θα «ρυθμιστεί» σύντομα να παράγει την ποσότητα που χρειάζεται το συγκεκριμένο μωράκι και δεν θα το αφήσει σε καμία περίπτωση νηστικό. Η μαμά, το μόνο που πρέπει να κάνει, είναι να φροντίσει να βάζει στο στήθος της το μωράκι το αργότερο κάθε 3 ώρες (κατά τη διάρκεια της  ημέρας). Η χορήγηση «συμπληρώματος» θα ανακόψει τη διαδικασία παραγωγής γάλακτος και θα φέρει εντελώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Συχνά οι μητέρες αγωνιούν εάν το μωρό τους τρέφεται αρκετά, αφού στον θηλασμό το γάλα δεν μπορεί να μετρηθεί. Εμπειρικά, ένα μωράκι που λερώνει 5-6 πάνες το 24ωρο, τρέφεται επαρκώς. Το βασικό κριτήριο, όμως, για το εάν το βρέφος τρέφεται σωστά είναι το βάρος του. Εάν, λοιπόν, το μωρό δεν παίρνει αρκετό βάρος, η μαμά θα πρέπει να φροντίσει να το βάζει πιο πολύ στο στήθος της για να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος. Έχετε υπόψη σας ότι το βρέφος κατά την 4η μέρα που θα φύγει από το μαιευτήριο ενδέχεται να έχει χάσει έως και το 10% του βάρους του, γεγονός φυσιολογικό και αναμενόμενο. Θα έχει το βάρος της γέννησης την 10η περίπου ημέρα της ζωής του και αναμένεται να παίρνει περίπου 30 γραμμάρια το 24ωρο.  Φυσικά, σε περίπτωση που το βρέφος αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα ή είναι λιποβαρές, ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζει η νέα μητέρα είναι πως μπορεί να δηλώσει, κατά την εισαγωγή της στο μαιευτήριο, ότι το βρέφος θα τρέφεται αποκλειστικά από μητρικό γάλα, κάτι που θα αναγράφεται στο καρτελάκι που βρίσκεται στο καλαθάκι του, ώστε το προσωπικό του μαιευτηρίου να μην του χορηγήσει ξένο γάλα και ώστε να έχει δικαίωμα να το παίρνει στο δωμάτιό της όποτε και για όσο χρειάζεται για να το θηλάσει.

Ο θηλασμός είναι πολύ φυσική διαδικασία, αλλά ίσως αγχώσει τις νέες μητέρες. Μητέρα και βρέφος πρέπει να αρχίσουν μια διαδικασία που δεν έχουν ξανακάνει και δεν γνωρίζουν. Όσο φυσιολογική κι αν είναι, χρειάζεται λίγο χρόνο και εξοικείωση. Γι’ αυτό δώστε χρόνο στη διαδικασία,  απλώς επιμείνετε και έχετε το μωρό συχνά στην αγκαλιά σας και στο στήθος σας. Κι εκείνο θα πρέπει να δυναμώσει και να μάθει να θηλάζει το γάλα κι εσείς να λειτουργήσετε καλύτερα ως οργανισμός, να σκληρύνουν οι θηλές σας και να παράγετε περισσότερο γάλα. Για να νιώσετε και οι δύο άνετα, ίσως χρειαστεί να περάσουν 2-3 ημέρες και σε λίγες εβδομάδες, θα είναι για τους δυο σας κάτι που θα σας φαίνεται πια εντελώς απλό και φυσιολογικό!

Θυμηθείτε ότι τις πρώτες μέρες το μωράκι δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες και συχνά, αφού χορτάσει γρήγορα, απλώς πιπιλάει αδέξια το στήθος σας, διαδικασία, όμως, που βοηθά στην παραγωγή γάλακτος. Επίσης, σκεφτείτε πόσο άστοχο μπορεί να ακουστεί για μια διαδικασία της φύσης εδώ και αιώνες, να καταλήγουμε σε συμπεράσματα, όπως «το μωρό δεν μπορεί να θηλάζει»  ή «η μητέρα δεν έχει αρκετό γάλα» με σκοπό τη διακοπή του θηλασμού. Το μόνο που χρειάζεται είναι η μαμά, το βρέφος και λίγη επιμονή και υπομονή, ενώ οι πραγματικές περιπτώσεις που μία γυναίκα δεν μπορεί να παράγει γάλα είναι ελάχιστες.

Ο θηλασμός δεν θέλει καμία απολύτως προετοιμασία ή εξάρτημα! Το μόνο που ίσως σας χρειαστεί, είναι μια κρέμα γλυκερίνης σε περίπτωση που ερεθιστούν οι θηλές σας. Κατά τα άλλα, είναι μια διαδικασία που δεν απαιτεί ούτε προετοιμασία, ούτε αποστειρώσεις, ούτε μπιμπερό. Παρόλα αυτά, μια καλή ιδέα είναι να υπάρχουν στο σπίτι δύο μπιμπερό και ένα κουτί γάλα σκόνη, σε περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο και η μαμά δεν  μπορεί να είναι δίπλα στο μωρό για να του προσφέρει το γεύμα του. Μια άλλη εκδοχή είναι να έχετε βγάλει γάλα από το στήθος σας με το χέρι ή με θήλαστρο σε αποστειρωμένο δοχείο και να το έχετε φυλαγμένο στην κατάψυξη.

Ο θηλασμός είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μόνο η μαμά μπορεί να χαρίσει στο βρέφος της. Η  νέα μαμά θα πρέπει να είναι ενημερωμένη, σίγουρη και αποφασισμένη να προχωρήσει στο θηλασμό του μωρού της, γιατί δυστυχώς, η ενημέρωση και η υποστήριξη του θηλασμού στην εποχή μας δεν είναι πάντα επαρκής, ενώ συχνά οι συμβουλές που ακούγονται από διάφορες πηγές είναι αντιφατικές. Αυτό δεν βοηθά τη νέα μητέρα στον απαιτητικό αυτό ρόλο, ιδιαίτερα όταν κατακλύζεται από τις αγωνίες της ως νέα μητέρα τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό και ειδικά στο ξένο περιβάλλον του μαιευτηρίου. Η μητέρα πρέπει να έχει όλη την ηρεμία που χρειάζεται εκείνη και το μωρό της για να αφοσιωθούν στον θηλασμό και θα πρέπει να κάνει σαφές ότι αυτή είναι η προτεραιότητά της ακόμα και στους επισκέπτες της, καθώς οι πρώτες ημέρες είναι πολύ καθοριστικές, ιδιαίτερα για την αυτοπεποίθησή της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον θηλασμό, μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα του mamakid, να συμβουλευτείτε τη μαία σας, τον παιδίατρό σας, αλλά να ενημερωθείτε και από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος στον ιστότοπο www.thilasmos.net.

Διαβάστε επίσης...