Αρχική σελίδα Σώμα και Ομορφιά Ακράτεια μετά τον τοκετό

Ακράτεια μετά τον τοκετό

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι μεν καταστάσεις φυσιολογικές, αλλά με ιδιαίτερες απαιτήσεις, που προκαλούν μεγάλες αλλαγές στο σώμα και συνολικά στον οργανισμό της γυναίκας.  Ανάμεσα σε πολλά άλλα που θα νιώσετε ή θα παρατηρήσετε αφού έχετε γεννήσει το μωράκι σας, ίσως σας συμβεί να μην μπορείτε να συγκρατήσετε μικρή ποσότητα ούρων, πιθανόν όταν βήχετε ή γελάτε. Προτού σας κυριέψουν δυσάρεστα  συναισθήματα, να σας πούμε ότι ένας μεγάλος αριθμός των γυναικών που έχουν γεννήσει φυσιολογικά, αντιμετωπίζουν για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό το ενοχλητικό φαινόμενο της ακράτειας ούρων. 

 

Τι ακριβώς συμβαίνει; Μετά από την περίοδο της εγκυμοσύνης και τον τοκετό, οι μυς της πυέλου, μεταξύ των οποίων οι σφιγκτήρες μυς υπεύθυνοι για τη συγκράτηση των ούρων, έχουν χαλαρώσει και έχουν χάσει τη δύναμή τους. Το πυελικό τοίχωμα είναι ένα σύνολο μυών και συνδετικού ιστού, που συγκρατεί την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και την τελική μοίρα του εντέρου. Οι μύες του πυελικού τοιχώματος, λοιπόν, χαλαρώνουν και συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την ακράτεια ούρων για αρκετές γυναίκες.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Λίγη …γυμναστική! Μην ανησυχείτε, ούτε καν θα ιδρώσετε! Απλώς θα γυμνάσετε λίγο τους μυς σας εστιάζοντας στην περιοχή και το πρόβλημα θα λυθεί μια ώρα αρχύτερα. Όταν σας λέμε γυμναστική, εννοούμε τις ασκήσεις Κέγκελ, που πήραν το όνομά τους από τον γυναικολόγο Δρ. Άρνολντ Κέγκελ το 1948, ο οποίος τις πρότεινε για πρώτη φορά σε γυναίκες που αντιμετώπιζαν ακράτεια μετά τον τοκετό. Πρόκειται για πολύ απλές ασκήσεις, που δυναμώνουν τους μυς της πυέλου και βοηθούν αισθητά το πρόβλημα.

Θα πρέπει να συγκεντρωθείτε, ώστε να εστιάσετε και να «διατάξετε» τους συγκεκριμένους μυς να σφίξουν. Στην αρχή ίσως σας φανεί δύσκολο να τους απομονώσετε, αλλά προσπαθήστε να τους ανακαλύψετε και φροντίστε, όσο τους σφίγγετε, να είναι χαλαρά όλα τα άλλα μέρη του σώματός σας. Δηλαδή, όσο τους έχετε σφιγμένους, φροντίστε να χαλαρώσετε τους μυς των ποδιών και της κοιλιάς σας και κάντε το ίδιο με όλους τους μυς που νιώθετε να «παρασύρονται» για να συμμετάσχουν στην άσκηση. Επίσης, φροντίστε η αναπνοή σας να είναι κανονική.

Σφίξτε τους μυς σας, σαν να προσπαθείτε να συγκρατήσετε ούρα και αέρια, για 10  δευτερόλεπτα και χαλαρώστε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 20-25 φορές. Εάν τα 10 δευτερόλεπτα σας φαίνονται πολλά, ξεκινήστε με λιγότερα, με στόχο σταδιακά να τα φτάσετε. Εάν επαναλαμβάνετε αυτές τις ασκήσεις 3 φορές την ημέρα, θα δείτε γρήγορα αποτελέσματα. Τις ασκήσεις μπορείτε να τις κάνετε οπουδήποτε, στο σπίτι, ενώ βλέπετε τηλεόραση, στη δουλειά, όταν οδηγείτε και στέκεστε στο φανάρι, στην ουρά στην τράπεζα ή οπουδήποτε, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να το γνωρίζει!

Οι ασκήσεις Κέγκελ θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα σε αυτό το πρόβλημα, αλλά θυμηθείτε να το αναφέρετε στον γυναικολόγο σας και, το βασικότερο, μη νιώθετε καθόλου άσχημα για τον εαυτό σας και το σώμα σας.