Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Οι πρώτες στερεές τροφές

Οι πρώτες στερεές τροφές

Από τη γέννηση και για τους πρώτους μήνες, το μωρό σας θα παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το γάλα, είτε μητρικό είτε ξένο. Μέχρι μια ηλικία το γάλα θα καλύπτει όλες του τις διατροφικές ανάγκες. Έρχεται, όμως, η περίοδος που το πεπτικό σύστημα του μωρού σας θα έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να αρχίσει να εμπλουτίζει το διαιτολόγιό του και να τρώει νέες τροφές.

Αυτές οι τροφές, εκτός του γάλακτος, παρόλο που μπορεί να είναι ρευστές, ονομάζονται «στερεά τροφή». Η γνωριμία με το κουταλάκι μπορεί να μην είναι και ό,τι πιο εύκολο για το μωρό σας. Να είστε προετοιμασμένες για όλα! Το μωρό θα δει ξαφνικά ένα αντικείμενο που δε γνωρίζει και φυσικά δεν ξέρει και τη χρήση του. Άλλα μωρά θα νομίζουν πως πρέπει να το δαγκώσουν, άλλα θα το πιάσουν με τα χέρια, ενώ άλλα ίσως το σπρώχνουν ή το πετάνε! Μην πτοείστε και κάντε τη διαδικασία παιχνίδι. Δείξτε στο μωρό σας τι κάνετε εσείς με ένα κουταλάκι και κάντε του μια μικρή αστεία επίδειξη. Είναι καλύτερο να προμηθευτείτε ειδικά μαλακά κουταλάκια σιλικόνης, που είναι πιο φιλικά στα ευαίσθητα ούλα του μωρού απ' ό,τι τα μεταλλικά. Μέχρι να συνηθίσει τον καινούριο τρόπο  ταΐσματος, μπορείτε να το έχετε αγκαλιά, αντί να κάθεται στο καρεκλάκι φαγητού. Επίσης, έχετε μπροστά του στο τραπεζάκι του ενδιαφέροντα παιχνίδια, για να κάνετε όλη τη διαδικασία διασκεδαστική. Εάν αρνείται να φορέσει σαλιάρα, μην επιμένετε. Τις πρώτες φορές ίσως το μωρό φάει μια-δυο κουταλιές με δισταγμό, αυτό όμως είναι μεγάλη επιτυχία. Σε πρώτη φάση, το μωρό σας απλώς εξοικειώνεται με το κουτάλι και τις νέες γεύσεις και δεν περιμένετε να χορτάσει από αυτό. Γι’ αυτό ο παιδίατρός σας θα σας πει να συμπληρώνετε αυτά τα πρώτα γεύματα με γάλα και να αυξάνετε καθημερινά τις κουταλιές σε κάθε γεύμα. Το μωρό σας γρήγορα θα προσαρμοστεί και θα αντικαταστήσει ένα γεύμα γάλακτος με κρέμα και σταδιακά θα φτάσει καθημερινά τα τρία γεύματα με στερεά τροφή.

Τα μωρά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τους 5 μήνες για να αρχίσουν να δοκιμάζουν στερεά τροφή. Η πρώτη τροφή που συστήνεται στα μωρά είναι το ρυζάλευρο, επειδή είναι ιδιαίτερα εύπεπτο. Στη συνέχεια, δίνεται φαρίν-λακτέ και φρουτόκρεμα από μήλο, αχλάδι, μπανάνα. Τέλος εισάγονται τα φαγητά, όπως πατάτα και λαχανικά, όπως καρότο και κολοκυθάκι και σταδιακά αρχίζει η προσθήκη μικρής ποσότητας άπαχου κρέατος και κοτόπουλου. Τα φαγητά αυτά τα βράζετε και στη συνέχεια τα αλέθετε για να γίνουν μια παχύρρευστη ομοιογενής κρέμα. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο πριν τα σερβίρετε, ενώ το αλάτι δεν είναι απαραίτητο για τη γεύση του μωρού και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οποιαδήποτε μπαχαρικά, μυρωδικά κτλ. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τα γεύματα του μωρού και τον χρόνο κατά τον οποίο θα εμπλουτίσετε τη διατροφή του με άλλες τροφές, όπως ψωμί, τυρί, αβγό, γιαούρτι κ.α.

Γενικά, καλό είναι όταν δίνετε μια νέα τροφή ή συστατικό, π.χ.  νέο φρούτο, να περιμένετε 2-3 μέρες για να δείτε ότι δεν παρουσιάζονται προβλήματα δυσανεξίας, π.χ. προβλήματα στην πέψη ή δερματικά εξανθήματα, και τότε να προχωρήσετε σε προσθήκη νέας τροφής. Οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν το ψάρι να εισάγεται τον 8ο μήνα, ενώ τα όσπρια τον 12ο. Το μέλι, επίσης, είναι προτιμότερο να δίνεται μετά τον 12ο μήνα, ακόμη και ως συστατικό μιας τροφής, εξαιτίας ενός βακτηρίου που μπορεί να περιέχει, το οποίο σε ενήλικες δεν έχει καμία επίπτωση, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα μωρά. Σε γενικές γραμμές, το μωρό μόλις κλείσει τους 12 μήνες, είναι σε θέση να καταναλώνει όλες τις τροφές που καταναλώνουν οι ενήλικες. Φυσικά, δεν θα πρέπει να του δίνετε σκληρές τροφές, όπως ξηρούς καρπούς, για να μην πνιγεί. Σταδιακά, είτε το μωρό έχει βγάλει δοντάκια είτε όχι, αφού η μάσηση θα γίνεται κυρίως με τη γλώσσα, κάποιες τροφές όπως η μπανάνα μπορούν να κόβονται σε μικρές μπουκίτσες, που το μωρό θα μπορεί να τρώει μόνο του, μετά τους 7-8 μήνες. Στους 12 μήνες, επίσης, τα μωρά είναι έτοιμα να πιουν φρέσκο αγελαδινό γάλα.

Έχετε υπόψη σας, επίσης, πως όταν το μωρό αρχίζει να τρώει κανονικά πια ένα γεύμα στερεάς τροφής, καλό είναι να αρχίσετε να του προσφέρετε νερό για να ξεδιψάσει, αλλά και αραιωμένους φρέσκους χυμούς φρούτων. Το νερό μπορεί να το πίνει με το μπιμπερό, αλλά σιγά-σιγά με τα ειδικά κύπελλα που έχουν στόμιο και χερούλια, για να βοηθήσουν το μωρό να εκπαιδευτεί για το κανονικό ποτήρι.

Προτιμήστε φρέσκα φρούτα, αν είναι δυνατόν βιολογικής καλλιέργειας και να τα πλένετε καλά και να τα ξεφλουδίζετε πριν τα αλέσετε. Το κρέας θα πρέπει να είναι άπαχο και από το κοτόπουλο ιδανικό είναι το στήθος. Το καλύτερο είναι να ετοιμάζετε εσείς το γεύμα του μωρού σας και για πρακτικούς λόγους μπορείτε να φτιάξετε τη διπλή ποσόσητα και να το φυλάξετε στο ψυγείο για την επόμενη ημέρα. Επίσης, στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμες τυποποιημένες τροφές, οι οποίες ίσως σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση κάποιες φορές όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ειδικά στο γεύμα με τη φρουτόκρεμα, αφού τα φρέσκα φρούτα αλλοιώνονται γρήγορα για να τα πάρετε αλεσμένα μαζί σας.

Γενικά, μετά από λίγες ημέρες γνωριμίας με του κουταλάκι, τα περισσότερα μωρά προσαρμόζονται χωρίς κανένα πρόβλημα στις νέες διατροφικές συνήθειες και αρχίζουν να απολαμβάνουν τις νέες γεύσεις. Και, φυσικά, χαίρονται που τρώνε κι εκείνα όπως εσείς και μοιράζονται μαζί σας τις στιγμές φαγητού στο τραπέζι.

Διαβάστε επίσης...