Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Με τα παιδιά… στην κουζίνα!

Με τα παιδιά… στην κουζίνα!

Έχετε σκεφτεί ότι η κουζίνα, ο χώρος που συχνά για τις μαμάδες είναι βαρετός και γεμάτος κουραστικές δουλειές, στα μάτια των παιδιών είναι ένας κόσμος γεμάτος παράξενα αντικείμενα, υλικά, βαζάκια, κουτάκια και πολύπλοκες συσκευές, δηλαδή ό,τι πρέπει για εξερεύνηση! Περάστε, λοιπόν, διασκεδαστικές στιγμές στην κουζίνα του σπιτιού σας, ενώ θα εκπλαγείτε με τις ευκαιρίες που θα σας δοθούν για να μάθετε χρήσιμα πράγματα στο παιδί σας.

 

Κουζίνα: χώρος για παιχνίδι, δημιουργικότητα και μάθηση

Σας φαίνεται παράξενο; Κι όμως, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική, στην πραγματικότητα είναι πολύ δημιουργικές τέχνες και συναρπάζουν τα παιδιά. Αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για δημιουργικό χρόνο, κοινές εμπειρίες και μάθηση. Έτσι, πάρτε δίπλα το πιτσιρίκι σας και ξεκινήστε!

 

Συμμετοχή του παιδιού όταν μαγειρεύετε

Ακόμη κι αν είναι μωρό που κάθεται στο καρεκλάκι του, είναι πολύ πιθανό να του αρέσει να  βλέπει όσο μαγειρεύετε. Μπορείτε να του περιγράφετε παραστατικά τι κάνετε και τι υλικά χρησιμοποιείτε! Εάν είναι μεγαλύτερο, είστε τυχερή γιατί έχετε έναν πρόθυμο βοηθό! Αναθέστε του εύκολες δουλειές, όπως να σας δώσει το κουτί με τη ζάχαρη, να ρίξει κάποιο υλικό στο φαγητό ή το γλυκό ή να βοηθήσει κι εκείνο στο ανακάτεμα. (Αυτονόητο είναι ότι η βοήθεια αυτή δεν θα έχει να κάνει με το ψήσιμο ή το μαγείρεμα του φαγητού κοντά σε θερμές εστίες ή στον φούρνο!)

 

Φτιάξτε ζυμαράκια!

Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να φτιάξετε ζύμη παρέα. Οργανώστε μία δραστηριότητα με το παιδί στην κουζίνα σας (ιδανικά φωνάξτε και 1-2 φίλους του!) και δείτε το σαν παιχνίδι! Διαλέξτε μια εύκολη συνταγή και φτιάξτε μαζί τη ζύμη σας. Πείτε στο παιδί τα υλικά, αφήστε το να σας βοηθήσει ρίχνοντάς τα στο μίγμα, ενώ στο τέλος, του δίνετε κομματάκια ζύμης για να πλάσει τα δικά του κουλουράκια ή ψωμάκια! Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε διάφορα σχεδιάκια κουπ-πατ που θα το ενθουσιάσουν.

Το πιτσιρίκι σας σίγουρα θα ανυπομονεί πότε θα ψηθούν τα ζυμαράκια του, ενώ θα χαρεί πάρα πολύ να δοκιμάσει αυτό που έφτιαξε και να το κεράσει όλο περηφάνια στη μαμά, τον μπαμπά , τον παππού και τη γιαγιά!

 

Τι θα κερδίσει το παιδί σας

  • Θα μάθει να είναι δημιουργικό, παρατηρώντας πώς από απλά υλικά, μέσα από μια διαδικασία και με την παρέμβασή μας, μπορεί να προκύψει το φαγητό ή το γλυκό που τρώει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά της εποχής μας που έχουν μάθει πως όλα τα αγοράζουμε έτοιμα από διάφορα μαγαζιά!
  • Θα έρθει σε επαφή και θα γνωρίσει τα υλικά και τις βασικές τροφές, με τη γεύση, τη μυρωδιά, την όψη, το χρώμα και την υφή τους, π.χ. πώς είναι η ζάχαρη, το αλεύρι, το λάδι κτλ.
  • Θα κατανοήσει την έννοια της ανάμιξης και της σύνθεσης, δηλαδή ότι «από πολλά απλά πράγματα, φτιάχνεται ένα διαφορετικό μεγαλύτερο πράγμα».
  • Με αφορμή τις συνταγές και τις δοσολογίες, θα μάθει ποσοτικές έννοιες. Θα αντιλαμβάνεται τι σημαίνει «λίγο» και «πολύ», ενώ εάν είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μονάδα μέτρησης, π.χ. μία κουταλιά ή μία κούπα.
  • Θα μάθει από μικρό τα μαγειρικά σκεύη και τα ονόματά τους.
  • Θα αντιληφθεί καλύτερα τις έννοιες «ζεστό» και «κρύο», καθώς ορισμένα φαγητά θα ψηθούν ή θα ζεσταθούν στο φούρνο ή άλλα θα μπουν στο ψυγείο.
  • Θα εξασκηθεί να πλάθει με τα χέρια του σχήματα, κουλουράκια και ψωμάκια, με τη ζύμη που θα του δώσετε!
  • Θα βιώσει τη δημιουργικότητα και θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις του.

 

Τι θα κερδίσετε εσείς

Χαρούμενες στιγμές, τον ενθουσιασμό των παιδιών στα πρόσωπά τους, υπερηφάνια για τις γευστικές δημιουργίες τους και… χρήσιμους βοηθούς στην κουζίνα!

 

Καλή διασκέδαση!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 27 Οκτωβρίου 2010

Διαβάστε επίσης...