Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Ο πυρετός στα μωρά και τα παιδιά

Ο πυρετός στα μωρά και τα παιδιά

Συνήθως, ο πυρετός είναι το πρώτο σημάδι εμφάνισης ενός προβλήματος υγείας, που στην καλύτερη περίπτωση, που ισχύει τις περισσότερες φορές, είναι μια παροδική ίωση, ενώ στη χειρότερη περίπτωση είναι μια επικίνδυνη λοίμωξη. Επειδή οι ιώσεις και ο πυρετός είναι μια συχνή πραγματικότητα ειδικά το χειμώνα, ας δούμε τι συμβαίνει όταν έχουν πυρετό τα πιτσιρίκια μας.

 

Τι είναι ο πυρετός;

Ο πυρετός είναι η αντίδραση του οργανισμού κατά την οποία παρατηρείται ελεγχόμενη άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τις φυσιολογικές τιμές.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του οργανισμού είναι 36,6 βαθμοί Κελσίου, αλλά παρατηρούνται ημερήσιες μεταβολές, οι οποίες είναι φυσιολογικές. Έτσι, θεωρούμε ότι πυρετός είναι όταν η θερμοκρασία είναι από 38 βαθμούς και πάνω, ενώ από 37,4 βαθμούς το χαρακτηρίζουμε ως «δέκατα».

 

Τι τον προκαλεί;

Συνήθως, ο πυρετός προκαλείται όταν υπάρχει κάποια λοίμωξη του οργανισμού, ως άμυνα για την καταπολέμηση του ιού ή του μικροβίου. Τις περισσότερες φορές, όταν οφείλεται σε ίωση, διαρκεί περίπου τρία 24ωρα, συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα, όπως καταρροή, μπούκωμα, βήχα, πόνο στο λαιμό ή εμετό και διάρροια, ενώ υποχωρεί μόνος του μετά από αυτό το διάστημα, μαζί με ύφεση των συμπτωμάτων.

 

Αξιολόγηση και αντιμετώπιση πυρετού

Σε γενικές γραμμές, για ένα παιδί που δεν αντιμετωπίζει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, η εκτίμηση και η αντιμετώπιση δεν διαφέρουν πολύ από έναν ενήλικα. Σημασία έχει, δηλαδή, η γενικότερη κλινική εικόνα του παιδιού και η διάθεσή του. Για παράδειγμα, παρατηρούμε εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, καταρροή, πόνος στο λαιμό κτλ. και επίσης βλέπουμε τη διάθεση του παιδιού, εάν είναι κακόκεφο ή νωθρό. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα βρέφη κάτω των 6 μηνών.

Σε περίπτωση που το παιδί έχει καλή εικόνα και διάθεση, μπορείτε απλώς να παρακολουθείτε τον πυρετό και να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα και να προσέχετε να μην ιδρώσει, χωρίς να χορηγήσετε αντιπυρετικό. Εάν το παιδί δείχνει εκνευρισμό και κόπωση από τον πυρετό ή ο πυρετός είναι πολύ υψηλός, μπορείτε να δώσετε αντιπυρετικό για να το ανακουφίσετε.

 

Να πάει στο σχολείο;

Σε γενικές γραμμές, θεωρείται πως όταν ένα παιδάκι έχει πυρετό, μπορεί να μεταδώσει τον ιό, οπότε ακόμη κι αν νιώθει αρκετά καλά, το παιδί δεν θα πρέπει να πάει στο σχολείο ή να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά.

 

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε οπωσδήποτε με τον γιατρό

Επικοινωνείτε με τον γιατρό για να τον ενημερώσετε όταν το μωρό ή το παιδί έχει πυρετό, αλλά οπωσδήποτε όταν ο πυρετός δεν πέφτει καθόλου με τα αντιπυρετικά, το παιδί παραπονιέται ότι πονάει, ζαλίζεται, θέλει να κοιμάται συνέχεια, εμφανίσει εξανθήματα, κεφαλαλγία και εάν συνεχίζει να είναι καταβεβλημένο ακόμα και όταν πέφτει ο πυρετός. Επίσης, όταν είναι μωρό κάτω από 6 μηνών.

 

Αντιπυρετική αγωγή

Η συνήθης αντιπυρετική αγωγή είναι τα εξής αντιπυρετικά: Depon – Dolal και Ponstan – Gantil – Algofren. Δηλαδή εάν δεν αρέσει στο παιδί το Depon μπορούμε να δώσουμε Dolal και αντίστοιχα εάν δεν αρέσει το Ponstan μπορούμε να δώσουμε Gantil ή Algofren.

Από 0-6 μηνών χορηγούμε σιρόπι Depon σε δοσολογία ίση με τα κιλά του μωρού δια του δύο σε ml, πχ. στα 6 κιλά δίνουμε 3 ml ανά 6 ώρες. Από 3 μηνών μπορούμε να δώσουμε σιρόπι  Algofren στην ίδια δοσολογία, δηλαδή ίση με τα κιλά του παιδιού δια του δύο σε ml. Από 6 μηνών χορηγούμε σιρόπι Ponstan, πάλι στην ίδια δοσολογία, ανά 6ωρο. Σε περίπτωση πυρετού που ανεβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα εναλλάσσουμε  τα αντιπυρετικά ανά 3ωρο, για παράδειγμα, εάν δώσουμε στις 12.00 Depon μπορούμε να δώσουμε πάλι Depon στις 18.00, εάν όμως ανεβάσει πυρετό σε λιγότερο από το 6ωρο μπορούμε να χορηγήσουμε Ponstan ή Algofren από τις 15.00 και μετά.

 

Μπάνιο - φυσική αντιμετώπιση του πυρετού

Στη περίπτωση που ο πυρετός είναι υψηλός, δηλαδή πάνω από 39,5 ενώ έχει χορηγηθεί αντιπυρετικό και δε πέφτει, βάζουμε τα παιδί στη μπανιέρα που την έχουμε γεμίσει με χλιαρό νερό (όχι κρύο) και το αφήνουμε οπωσδήποτε για 15 λεπτά, για να πέσει σταδιακά ο πυρετός.

 

 

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τον κ. Νίκο Βουδούρη, παιδίατρο - νεογνολόγο

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 19 Οκτωβρίου 2010