Αρχική σελίδα Νεογέννητο Νεογέννητο και Τάισμα με Μπιμπερό

Νεογέννητο και Τάισμα με Μπιμπερό

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα να θηλάσετε το μωράκι σας, θα τραφεί με «ξένο γάλα» με το μπιμπερό. Το πλεονέκτημα στη μέθοδο αυτή είναι ότι μπορεί να συμμετάσχει στο τάισμα και ο πατέρας ή κάποιος άλλος που φροντίζει το μωρό.

Θα πρέπει να προμηθευτείτε με τον απαραίτητο εξοπλισμό για το τάισμα με το μπιμπερό, όπως 6-8 μπιμπερό και αρκετές περισσότερες θηλές, βουρτσάκια για το καθάρισμα του μπιμπερό και της θηλής και επίσης σύστημα αποστείρωσης (περισσότερα για την αποστείρωση διαβάστε εδώ). Στο εμπόριο θα βρείτε γυάλινα ή πλαστικά μπιμπερό, ενώ τα γυάλινα είναι προτιμότερα γιατί αντέχουν καλύτερα στις θερμοκρασίες της αποστείρωσης και από ορισμένους θεωρούνται πιο υγιεινά. Οι θηλές μπορεί να είναι από καουτσούκ (μπεζ χρώμα) ή σιλικόνη (διαφανείς) και η επιλογή είναι καθαρά δικό σας ζήτημα. Συνήθως, όμως, οι θηλές από καουτσούκ έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση, που δεν τη δέχονται όλα τα μωρά. Μην ξεχνάτε σε κάθε προετοιμασία να ελέγχετε εάν η θηλή είναι σε καλή κατάσταση, ενώ θα πρέπει να την αντικαθιστάτε με τα πρώτα σημάδια φθοράς ή και συντομότερα.

Ο παιδίατρος θα σας συστήσει το πιο κατάλληλο γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών) για το νεογέννητο μωρό σας και την κατάλληλη ποσότητα για κάθε γεύμα. Συνήθως, για υγιή μωρά, για το κάθε γεύμα θα αναμίξετε 90ml νερού και 3 μεζούρες σκόνης, αλλά φυσικά τις πρώτες ημέρες του, το μωράκι ίσως να τρώει πολύ λιγότερο. Μην ανησυχείτε και μην πιέζετε το μωρό να πιεί όλη την ποσότητα. Εάν πεινάσει, θα σας το ζητήσει. Φυσικά, πάντοτε θα πρέπει να ακολουθείτε τις ιδιαίτερες οδηγίες του παιδιάτρου, ενώ για τα πρόωρα ή λιποβαρή μωρά υπάρχουν πάντοτε διαφοροποιήσεις.

Το γάλα είναι συνήθως σε μορφή σκόνης και θα πρέπει να προσθέσετε βρασμένο νερό για την ανασύσταση. Τα μπιμπερό και οι θηλές θα πρέπει να έχουν αποστειρωθεί. Το νερό θα πρέπει να έχει βράσει για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει αφού φτάσει το νερό στο σημείο βρασμού) και μετά να το έχετε αφήσει λίγο να κρυώσει. Ακολουθήστε πιστά τις αναλογίες που αναγράφονται στη συσκευασία ή που σας έχει δώσει ο παιδίατρος, καθώς πιο συμπυκνωμένο γάλα ενδέχεται να προκαλέσει αφυδάτωση και προβλήματα στα νεφρά του μωρού. Βάλτε την ακριβή ποσότητα νερού στο μπιμπερό και μετά προσθέστε τη σκόνη. Χρησιμοποιείτε το ειδικό κουταλάκι της συσκευασίας και «κόβετε» την κάθε δόση με ένα μαχαίρι. Ανακινήστε καλά για τέλεια ανάμιξη. Μην ξεχνάτε πριν δώσετε το γάλα στο μωρό να δοκιμάζετε πάντα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του καρπού σας.

Οι θηλές του μπιμπερό πρέπει να είναι κατάλληλες για την ηλικία του μωρού, κάτι που θα αναγράφεται στη συσκευασία τους. Η τρύπα της θηλής θα πρέπει να επιτρέπει τη σωστή ροή, ώστε το μωράκι ούτε να ζορίζεται υπερβολικά, ούτε να πνίγεται από τη μεγάλη ποσότητα. Τη ροή θα τη διαπιστώσετε εάν αναποδογυρίσετε το μπιμπερό και αφήσετε να στάξουν μόνες τους οι σταγόνες. Η ιδανική ροή για το νεογέννητο είναι 1-2 σταγόνες το δευτερόλεπτο.

Για να ταΐσετε το μωράκι σας, κρατήστε το στην αγκαλιά σας, όχι εντελώς ξαπλωτό, αλλά φροντίστε να έχει ανασηκωμένο τον κορμό του. Το μπιμπερό θα πρέπει να είναι σε γωνία, ώστε η θηλή να είναι γεμάτη με γάλα και να μην περιέχει αέρα. Για να μην λερώνονται τα ρούχα του μωρού, μπορείτε να του φορέσετε μικρές σαλιάρες. Ποτέ μην αφήνετε το μωρό μόνο με το μπιμπερό.

Το τάισμα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή τόσο για εσάς, όσο και για το μωρό σας, αφού νιώθει τη φροντίδα που του προσφέρετε και την αγάπη με την οποία ικανοποιείτε τη βασική του ανάγκη για τροφή. Οπότε, στα πρώτα αυτά γεύματα, φροντίστε να είστε ήρεμη και να αφιερώνετε αυτόν τον χρόνο στους δυο σας για να γνωριστείτε καλύτερα. Μετά το γεύμα, κρατήστε το στην αγκαλιά σας όρθιο, με το κεφάλι του στον ώμο σας για να ρευτεί. Επειδή συχνά τα μωράκια με το ρέψιμο βγάζουν και γουλίτσες από γάλα, βάλτε στο σημείο  που ακουμπάει το σαγόνι του στον ώμο σας ένα πετσετάκι ή πανάκι.

Όταν είστε έξω, μπορείτε να έχετε ετοιμάσει σε ένα κουτί τη μετρημένη δόση σκόνης γάλακτος και το ζεστό νερό στο μπιμπερό, ώστε μόλις έρθει η ώρα για το γεύμα, να ρίξετε τη σκόνη στο νερό και να ταΐσετε το μωρό. Γενικά, μην κρατάτε γάλα που έχει περισσέψει από προηγούμενα γεύματα και επίσης μην το ξαναζεσταίνετε αν έχει κρυώσει, επειδή ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών. Προτιμήστε να το πετάξετε και να φτιάξετε καινούρια δόση.

Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι το ξένο γάλα συνήθως κρατάει τα μωρά πιο χορτάτα και πεινούν ανά 3-4 ώρες, ενώ δεν ξυπνούν συχνά τη νύχτα, χωρίς να σημαίνει πως αυτό ισχύει για όλα τα μωρά.