Αρχική σελίδα Νεογέννητο Τα Ρουχαλάκια του Νεογέννητου

Τα Ρουχαλάκια του Νεογέννητου

Ήρθε η στιγμή που έχετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας και θα μπορείτε να του φορέσετε όλα τα χαριτωμένα ρουχαλάκια βλέπατε ως τώρα στα καταστήματα. Ποιές, όμως, είναι οι πραγματικές ανάγκες του μωρού σας, εκτός από το ότι θέλετε πάντα να είναι όμορφο και περιποιημένο;

Τα ρουχαλάκια που έχει ανάγκη το νεογέννητό σας δεν είναι κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο. Θα χρειαστείτε πολλά εσωτερικά φορμάκια, είτε με κοντό μανίκι είτε χωρίς μανίκι, που ανοίγουν από κάτω για εύκολη αλλαγή της πάνας. Σε αυτή την ηλικία δεν εξυπηρετούν πολύ τα ρούχα σε δύο κομμάτια (μπλουζάκι-παντελονάκι). Εάν είναι καλοκαίρι, το μωράκι θα φοράει κυρίως τέτοια φορμάκια, ενώ θα χρειαστεί και ένα καπελάκι. Για πιο κρύες εποχές, θα χρειαστείτε περισσότερα φορμάκια μακρυμάνικα που θα τα φορέσει πάνω από το εσωτερικό φορμάκι και άλλα πιο ζεστά ρουχαλάκια. Για τις χειμερινές εξόδους, θα σας βολέψει ιδιαίτερα μία ολόσωμη φόρμα-μπουφάν, που θα κρατά ζεστό το μωράκι σας. Φροντίστε να υπάρχουν αρκετά φορμάκια (καμιά εικοσαριά τουλάχιστον), αφού οι διαρροές από την πάνα είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο. Θα χρειαστείτε επίσης καλτσάκια και ένα βαμβακερό σκουφάκι, εφόσον δεν πρόκειται για καλοκαίρι.

Θυμηθείτε ότι το καλοκαίρι ένα εσωτερικό φορμάκι είναι αρκετό και έχετε υπόψη σας ότι το μωράκι σας δεν έχει καλά ανεπτυγμένη θερμορύθμιση, που σημαίνει ότι τα ρούχα του δεν θα πρέπει να το αφήνουν ούτε να κρυώνει, αλλά ούτε να ζεσταίνεται, καθώς δεν μπορεί να αποβάλλει θερμότητα με τον ιδρώτα με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες. Επίσης, το πολύ μικρό ποσοστό λίπους από τον οργανισμό του τις πρώτες αυτές μέρες ενισχύει το γεγονός ότι είναι ευάλωτο στις θερμοκρασιακές διαφορές.

Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, είναι ότι στο ιδιαίτερα ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας, το μοναδικό είδος υφάσματος που είναι κατάλληλο να έρχεται σε επαφή μαζί του είναι το καθαρό βαμβάκι. Κοιτάξτε προσεκτικά τις ετικέτες των ρούχων και φροντίστε τα ρουχαλάκια που φοράει κατάσαρκα να είναι μόνο βαμβακερά, χωρίς συνθετικές ίνες. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να φροντίζετε να πλένετε τα ρουχαλάκια του με απαλό απορρυπαντικό, ελεγμένο για τα μωρουδιακά ρούχα, καθώς δεν είναι σπάνιο να προκληθούν δερματικοί ερεθισμοί. Επίσης, για λόγους ασφαλείας, καλό είναι να αποφεύγετε ρούχα με κορδόνια και κουμπιά και να προτιμάτε ρουχαλάκια με σούστες.

Ειδικά τους τρεις πρώτους μήνες, το μωράκι σας θα μεγαλώνει με θεαματική ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι σε τρεις μήνες, τα πρώτα του ρουχαλάκια δεν θα του χωρούν, οπότε να είστε προετοιμασμένοι και μην προχωρήσετε σε δαπανηρές αγορές ρούχων που σε λίγο καιρό δεν θα είναι χρήσιμα και δεν θα προλάβετε ούτε να τα χαρείτε. Διαλέξτε, λοιπόν, χρωματάκια και σχεδιάκια και ετοιμάστε τη γκαρνταρόμπα του μικρού σας σύμφωνα με τα γούστα σας!