Αρχική σελίδα Νεογέννητο Πλαστικά σε μπιμπερό και δοχεία τροφίμων - είναι ασφαλή;

Πλαστικά σε μπιμπερό και δοχεία τροφίμων - είναι ασφαλή;

Όπως με καθετί, όταν γινόμαστε γονείς αρχίζουμε να ανησυχούμε περισσότερο, θέλοντας να προστατέψουμε το μωρό ή το παιδί μας από οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την υγεία του. Έτσι, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς, είναι το πόσο ασφαλή είναι τα πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για το φαγητό του μωρού και έρχονται σε επαφή με τις τροφές του.

Η ανησυχία αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα υπερβολική, καθώς τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτοι οργανισμοί, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζεται καθοριστικά η υγεία τους για τη μετέπειτα ζωή τους, ανεξάρτητα εάν δεν προκληθεί ασθένεια ή σύμπτωμα όσο είναι ακόμη μικρά.

Μάλιστα, οι γονείς δυσκολεύονται να ησυχάσουν όταν πλαστικές ύλες που είχαν θεωρηθεί κατάλληλες για τρόφιμα στο παρελθόν, ενοχοποιούνται καθώς έρχονται στο φως νέες έρευνες που τα υποδεικνύουν ως πιθανούς παράγοντες για νόσους, όπως καρκινοπάθειες, και άλλες ανωμαλίες στην υγεία, λόγω της τοξικότητάς τους.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η ουσία διφαινόλη Α ή BPA, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαφόρων συσκευασιών τροφίμων, αλλά και πλαστικών μπιμπερό, η οποία σύμφωνα με μία αναφορά του 2009 ενοχοποιείται ότι προκαλεί επιπλοκές στο ενδοκρινικό σύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων υγείας.  

Η ουσία χαρακτηρίστηκε ως «τοξική» από αρκετές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρεψε τη χρήση της ουσίας για την κατασκευή μπιμπερό από τον Μάρτιο του 2011.

Αφήνοντας για λίγο τις ουσίες και τα παράξενα ονόματά τους, όπως και τις έρευνες, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε απλά, μέσα στο σπίτι, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση του μωρού ή του μικρού παιδιού σας σε τέτοιου είδους αμφισβητήσιμες ύλες και πώς μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με τις «παραδοσιακές» αλλά πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις από άλλα υλικά, όπως για παράδειγμα το γυαλί και το κεραμικό.

  • Προτιμήστε γυάλινα μπιμπερό αντί για πλαστικά.
  • Χρησιμοποιήστε πλαστικά μπιμπερό ή ποτήρια μόνο για την περίοδο που το παιδί σας μαθαίνει τη χρήση του ποτηριού. Σύντομα περάστε σε ελαφριά γυάλινα, κατάλληλα για τα χεράκια του. Το ίδιο και για τα πιάτα και τα κουταλάκια.
  • Τα κουταλάκια και οι θηλές σιλικόνης θεωρούνται πιο ασφαλή.
  • Αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών συσκευασιών τροφίμων στον φούρνο μικροκυμάτων!
  • Χρησιμοποιείτε όποτε είναι δυνατόν γυάλινες συσκευασίες τροφίμων για αποθήκευση των παιδικών γευμάτων, αντί για πλαστικές.
  • Πετάξτε πλαστικά δοχεία, πιάτα ή ποτήρια που έχουν φθαρεί, έχουν αποχρωματιστεί ή έχουν χαραγματιές.
  • Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία μόνο όταν είστε εκτός σπιτιού.
  • Όταν χρησιμοποιείτε πλαστικά, ελέγξτε εάν ο κατασκευαστής ικανοποιεί τις προδιαγραφές και εάν είναι κατάλληλα για τρόφιμα. Εάν όχι, μη φέρετε σε επαφή τρόφιμα με το πλαστικό!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 26 Ιανουαρίου 2011