Σχέσεις

Το δεύτερο παιδί στην οικογένεια

Το δεύτερο παιδί, προκαλεί συχνά τη ζήλεια του μεγαλύτερου και δεν έχει ποτέ την αποκλειστικότητα που έζησε το πρωτότοκο. Έρχεται στον κόσμο και πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του και να διεκδικήσει χρόνο και αγάπη από τους γονείς του.

Περισσότερα...

Ζήλεια ανάμεσα στα αδέλφια

Τα αδέλφια, όσα κι αν είναι, ζουν σε μια οικογένεια γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να μοιραστούν τον χρόνο των γονιών τους, την προσοχή τους, καθώς επίσης τον χώρο και τα  αντικείμενα του σπιτιού. Όποιοι κι αν είναι οι συνδυασμοί σε ηλικίες και φύλο, ανάμεσα στα διάφορα συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα στα αδέλφια, αναπόφευκτα υπάρχει και η ζήλεια. 

Περισσότερα...

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά τη «συγνώμη»

Κάτι που απασχολεί πολλούς γονείς μικρών παιδιών, είναι το πώς μπορούν να τα μάθουν να λένε «συγνώμη» έπειτα από μια κακή συμπεριφορά τους. Πώς θα πείσετε, όμως, ένα παιδί στην προσχολική ηλικία να πει «συγνώμη» είτε σε ένα συνομήλικο παιδί, είτε σε έναν μεγάλο, αλλά και να το πιστεύει;

Περισσότερα...

Η σειρά των παιδιών στην οικογένεια - έχει σημασία;

Παρόλο που είναι εντελώς τυχαίο ποιό παιδί σας θα γεννηθεί πρώτο και ποιό δεύτερο, οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι η σειρά γέννησης στην οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού και στη μετέπειτα πορεία του στη ζωή.

Κάθε παιδί σας είναι μοναδικό και ξεχωριστό και συχνά οι γονείς προσπαθούν να μην κάνουν διακρίσεις στο πώς συμπεριφέρονται στο μεγαλύτερο ή το μικρότερο παιδί τους. Αναπόφευκτα, όμως, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μεγαλώσει το κάθε παιδί θα είναι εντελώς διαφορετικές και ορισμένες συμπεριφορές που θα αναπτύξει θα το συντροφεύουν σε όλη τη ζωή του αργότερα.

Περισσότερα...

Ο μπαμπάς δεν πηγαίνει πια στη δουλειά

Οι απολύσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό… Πολλές οικογένειες βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση και συχνά χωρίς προειδοποίηση, ο ένας γονιός να χάνει τη δουλειά του, με άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά της οικογένειας. Πώς επηρεάζει αυτό τις ισορροπίες της οικογένειας και τη ζωή των παιδιών;

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...