Σχέσεις

Μονογονεϊκή οικογένεια - μια μεγάλη πρόκληση για τον γονιό

Η μονογονεϊκή οικογένεια, ανεξάρτητα εάν λειτουργούσε προηγουμένως σύμφωνα με το παραδοσιακό μοντέλο που θέλει και τους δύο γονείς ή εάν από την αρχή δηλαδή από τη γέννηση του παιδιού ήταν μονογονεϊκή, δεν παύει να λειτουργεί κάτω από ιδιαίτερες  συνθήκες και να προκύπτουν απαιτητικές καταστάσεις.

Τι δυσκολεύει την καθημερινότητα μιας τέτοιας οικογένειας και πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ο γονιός, ειδικά όταν καλείται να αναλάβει το ρόλο και της μητέρας και του πατέρα;

Περισσότερα...

Μπαμπάκας, πατέρας, μπαμπάς - ποιός ο ρόλος του σήμερα;

Μπορεί να ντύνουμε το ευχάριστο γεγονός μιας εγκυμοσύνης και του ερχομού ενός νέου μωρού με ροζ ή μπλε κορδέλες, αλλά πολύ συχνά οι ισορροπίες στα ζευγάρια κλονίζονται στην αναζήτηση των νέων ρόλων με τον ερχομό του πρώτου παιδιού τους.

Μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, οι ρόλοι των δύο φίλων έπαψαν να είναι συγκεκριμένοι και τόσο πολύ διαφορετικοί.   Πολλές αρμοδιότητες μοιράζονται πλέον και στους δύο, γεγονός που έκανε τις γυναίκες να χαρούν αυτή την ισότητα, αλλά προέκυψαν αρκετές συγκρούσεις στους ρόλους και ακόμη στην κοινωνία, αλλά και μέσα στην οικογένεια δεν έχουν βρεθεί οι σωστές ισορροπίες. Ποιός είναι άραγε ο ρόλος του άντρα-πατέρα-μπαμπά στην οικογένεια και τη γονεϊκότητα, όπως διαμορφώνεται;

Περισσότερα...

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το θάνατο του παππού ή της γιαγιάς;

Ο θάνατος του παππού και της γιαγιάς αποτελεί συχνά θέμα ταμπού για τους γονείς μικρών παιδιών. Οι γονείς βιώνουν την απώλεια, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με τις ερωτήσεις των μικρών παιδιών τους, που τους φέρνουν συχνά σε πολλή δύσκολη θέση και σε αμηχανία.

«Μαμά, που πήγε η γιαγιά;»

«Πότε θα έρθει ο παππούς να με πάει βόλτα στην παιδική χαρά;»

«Μπαμπά, γιατί κλαις;»

Τι μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις και πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για το "απαγορευμένο" ζήτημα του θανάτου;

Περισσότερα...

Το άγχος αποχωρισμού στη μονογονεϊκή οικογένεια

Στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, αρκετά μεγάλος αριθμός οικογενειών είναι μονογονεϊκές , δηλαδή οικογένειες που για κάποιο λόγο, την ανατροφή του παιδιού έχει αναλάβει αποκλειστικά ο ένας γονιός. 

Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει προκύψει από διάφορες αιτίες, όπως χωρισμός, θάνατος του ενός γονιού ή ακόμη και άρνηση του ενός γονιού να συμμετάσχει στην ανατροφή του παιδιού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, η οικογενειακή εστία αποτελείται από έναν γονιό και το παιδί ή τα παιδιά.

Περισσότερα...

Ζήλεια για το νέο αδελφάκι

Ο ερχομός του δεύτερου μωρού είναι ένα πολύ χαρμόσυνο γεγονός για εσάς τους γονείς, αλλά οπωσδήποτε θα προκαλέσει προσωρινή αναταραχή στις ισορροπίες της οικογένειας, μέχρι να βρεθούν νέες ισορροπίες και νέοι «χώροι» και ρόλοι για το κάθε μέλος. Θα πρέπει να είστε, όμως, προετοιμασμένοι ότι το πρώτο παιδί σας θα περάσει μια περίοδο που θα το ζορίσει λίγο ή πολύ.

 

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...