Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Σε αυτή την ενότητα, προσπαθούμε μαζί να παρακολουθήσουμε το θαυμαστό ταξίδι της ανάπτυξης ενός μικρού ανθρώπου: του παιδιού σας! Από τη γέννησή του, στη βρεφική, τη νηπιακή και την παιδική ηλικία, προσπαθούμε να καταλάβουμε από ποιά στάδια περνάει και πώς τα βιώνει το παιδάκι που μεγαλώνετε!
 

Το Μπάνιο του Νεογέννητου

Το μπάνιο του νεογέννητου μωρού μπορεί να σας φοβίζει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση όσο το μωράκι είναι μικρό και ελαφρύ. Γενικά, είναι μια διαδικασία που ειδικά τις πρώτες εβδομάδες διαρκεί πολύ λίγο, καθώς το μωράκι έχει λίγα ή καθόλου μαλλάκια και μικρό σωματάκι. Επίσης, στην ηλικία αυτή δεν αποτελεί ψυχαγωγία το μπάνιο, ούτε μπορεί το μικρό μωράκι να παίξει με παιχνιδάκια στο νερό. Για τέτοιες εμπειρίες θα πρέπει να περιμένετε λίγους μήνες.

 

Περισσότερα...

Οι πρώτες στερεές τροφές

Από τη γέννηση και για τους πρώτους μήνες, το μωρό σας θα παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το γάλα, είτε μητρικό είτε ξένο. Μέχρι μια ηλικία το γάλα θα καλύπτει όλες του τις διατροφικές ανάγκες. Έρχεται, όμως, η περίοδος που το πεπτικό σύστημα του μωρού σας θα έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να αρχίσει να εμπλουτίζει το διαιτολόγιό του και να τρώει νέες τροφές.

Περισσότερα...

Τηλεόραση: φίλος ή εχθρός για τα παιδιά;

Η τηλεόραση, όχι ως συσκευή, αλλά ως επικοινωνιακό μέσο, λειτούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επίσημα το 1966, έγινε έγχρωμη το 1979 και το 1987 η κρατική τηλεόραση παύει να μονοπωλεί τις οθόνες μας και ξεφυτρώνουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, που διαμόρφωσαν εκείνοι κυρίως το τοπίο μέχρι σήμερα. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν κόσμο, που η ύπαρξη της τηλεόρασης είναι τόσο αυτονόητη, όσο και το ηλεκτρικό ρεύμα και το τρεχούμενο νερό και στα σπίτια που ζουν, υπάρχει από μία συσκευή τηλεόρασης σχεδόν σε κάθε δωμάτιο. Επίσης, υπάρχει και ο «κολλητός φίλος» της τηλεόρασης, δηλαδή η συσκευή για τα DVD και τα μακρινά ξαδέρφια της, που είναι οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια.

Περισσότερα...

Νεογέννητο και Τάισμα με Μπιμπερό

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα να θηλάσετε το μωράκι σας, θα τραφεί με «ξένο γάλα» με το μπιμπερό. Το πλεονέκτημα στη μέθοδο αυτή είναι ότι μπορεί να συμμετάσχει στο τάισμα και ο πατέρας ή κάποιος άλλος που φροντίζει το μωρό.

Περισσότερα...

Αλλαγή πάνας και Νεογέννητο

Στη φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας, συμπεριλαμβάνεται και το καθάρισμα και η αλλαγή της πάνας του. Συχνά η ιδέα της αλλαγής της πάνας δημιουργεί συναισθήματα αμηχανίας και καμιά φορά αγωνίας στους μελλοντικούς γονείς, αλλά μόλις επαναλάβετε μερικές φορές τη διαδικασία, θα δείτε ότι σύντομα θα την πραγματοποιείτε με μεγάλη δεξιοτεχνία!

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...