Αρχική σελίδα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μέσα από την ενότητα αυτή, προσπαθούμε μαζί να αποκωδικοποιήσουμε τον ψυχικό κόσμο του παιδιού και την εξέλιξή του, καθώς αυτό αναπτύσσεται. Ο γονιός που κατανοεί καλύτερα το παιδί του, είναι σε θέση να επικοινωνεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μαζί του και η διαπαιδαγώγησή του, όπως και η μεταξύ τους σχέση, μεταβαίνουν σε καλύτερο επίπεδο.
 

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το θάνατο του παππού ή της γιαγιάς;

Ο θάνατος του παππού και της γιαγιάς αποτελεί συχνά θέμα ταμπού για τους γονείς μικρών παιδιών. Οι γονείς βιώνουν την απώλεια, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με τις ερωτήσεις των μικρών παιδιών τους, που τους φέρνουν συχνά σε πολλή δύσκολη θέση και σε αμηχανία.

«Μαμά, που πήγε η γιαγιά;»

«Πότε θα έρθει ο παππούς να με πάει βόλτα στην παιδική χαρά;»

«Μπαμπά, γιατί κλαις;»

Τι μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις και πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για το "απαγορευμένο" ζήτημα του θανάτου;

Περισσότερα...

Το δωμάτιο του παιδιού - το μικρό του βασίλειο

Το παιδικό δωμάτιο είναι ο χώρος στον οποίο το παιδί έχει το κρεβάτι του, τα παιχνίδια του, τα ρούχα, τα πράγματά του και περνάει αρκετές ώρες. Κι όμως, είναι πολλά περισσότερα από αυτό! Αποτελεί τον φυσικό χώρο, στον οποίο το παιδί κοιμάται, ζει, μεγαλώνει, αναπτύσσεται, εκφράζεται και ονειρεύεται.

 

Περισσότερα...

Ζήλεια για το νέο αδελφάκι

Ο ερχομός του δεύτερου μωρού είναι ένα πολύ χαρμόσυνο γεγονός για εσάς τους γονείς, αλλά οπωσδήποτε θα προκαλέσει προσωρινή αναταραχή στις ισορροπίες της οικογένειας, μέχρι να βρεθούν νέες ισορροπίες και νέοι «χώροι» και ρόλοι για το κάθε μέλος. Θα πρέπει να είστε, όμως, προετοιμασμένοι ότι το πρώτο παιδί σας θα περάσει μια περίοδο που θα το ζορίσει λίγο ή πολύ.

 

Περισσότερα...

Το άγχος αποχωρισμού στη μονογονεϊκή οικογένεια

Στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, αρκετά μεγάλος αριθμός οικογενειών είναι μονογονεϊκές , δηλαδή οικογένειες που για κάποιο λόγο, την ανατροφή του παιδιού έχει αναλάβει αποκλειστικά ο ένας γονιός. 

Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει προκύψει από διάφορες αιτίες, όπως χωρισμός, θάνατος του ενός γονιού ή ακόμη και άρνηση του ενός γονιού να συμμετάσχει στην ανατροφή του παιδιού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, η οικογενειακή εστία αποτελείται από έναν γονιό και το παιδί ή τα παιδιά.

Περισσότερα...

Πώς η σχέση ανάμεσα στους γονείς επηρεάζει τα παιδιά

Ορισμένες φορές, οι γονείς επικεντρώνονται πολύ στη σχέση με τα παιδιά τους, κάτι που φυσικά είναι σημαντικό, συχνά όμως παραμερίζουν τη μεταξύ τους σχέση ή θεωρούν ότι αποτελεί ένα διαφορετικό και ανεξάρτητο κομμάτι.

Η οικογένεια, όμως, είναι ένα δυναμικό σύστημα και, όσο κι αν στην εποχή μας το ζούμε έτσι, αυτό το σύστημα δεν έχει ως κέντρο το παιδί, αλλά τη σχέση των συντρόφων μεταξύ τους. Μέσα από αυτή τη σχέση προέκυψαν τα παιδιά και μέσα σε αυτή αναπτύσσονται.

Η σχέση του ενός γονιού με τον άλλο και το πώς αυτή εκφράζεται καθημερινά μέσα από συμπεριφορές, έχει επίδραση σε όλο το σύστημα της οικογένειας και φυσικά στην προσωπικότητα και την πορεία των παιδιών.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...