Αρχική σελίδα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μέσα από την ενότητα αυτή, προσπαθούμε μαζί να αποκωδικοποιήσουμε τον ψυχικό κόσμο του παιδιού και την εξέλιξή του, καθώς αυτό αναπτύσσεται. Ο γονιός που κατανοεί καλύτερα το παιδί του, είναι σε θέση να επικοινωνεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μαζί του και η διαπαιδαγώγησή του, όπως και η μεταξύ τους σχέση, μεταβαίνουν σε καλύτερο επίπεδο.
 

Τα παιδιά και το χρήμα σήμερα

Οι οικονομικές συνθήκες αλλάζουν τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο τον κόσμο και το χρήμα είναι όχι πια μέσο, αλλά και αγαθό. Τα παιδιά μας τι σχέση θα πρέπει να έχουν με το χρήμα, ώστε να το διαχειρίζονται σωστά στον μικρόκοσμό τους τώρα, αλλά και σε όλη τη ζωή τους αργότερα; Πώς μπορείτε να τους το διδάξετε αυτό;

Περισσότερα...

Όταν το παιδί δεν θέλει ή φοβάται να πάει στο σχολείο

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τα παιδιά να περνούν μια φάση κατά την οποία αρνούνται με επιμονή να πάνε στο σχολείο. Στην περίπτωση αυτή, εννοούμε παιδιά σε ηλικία που μιλούν και εκφράζουν αυτή την άρνηση, συχνά με έντονο τρόπο.

Παρακάτω σας δίνουμε τους κυριότερους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό και πώς ο γονιός μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση σχολικής άρνησης ή σχολικής φοβίας.

 

Περισσότερα...

Τιμωρία VS Επιβράβευση

Την ώρα που έχετε αγανακτήσει από την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας και του φωνάζετε ότι θα του κρύψετε το αγαπημένο του παιχνίδι για όλη την εβδομάδα ή κάτι παρόμοιο και βλέπετε πως η απειλή αυτή δε φέρνει πια κανένα αποτέλεσμα… μην απελπιστείτε! Σκεφτείτε μια καλή εναλλακτική λύση: αντί να το τιμωρήσετε, να το επιβραβεύσετε για την καλή του συμπεριφορά!

Περισσότερα...

Διαζύγιο γονιών - πώς θα είναι ομαλό για τα παιδιά;

Το διαζύγιο είναι πλέον μια πραγματικότητα για πολλές οικογένειες. Πρόκειται για μια δύσκολη και απαιτητική κατάσταση, ιδιαίτερα στη μεταβατική της φάση, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν υπάρχουν παιδιά. Εύλογο είναι, λοιπόν, οι γονείς να έχουν αρκετές απορίες και αγωνίες σχετικά με πώς θα χειριστούν την κατάσταση και τι θα πρέπει να πουν στα παιδιά τους.

Στο άρθρο αυτό, διαβάστε πώς βλέπουν τα παιδιά με τα δικά τους μάτια το διαζύγιο και συμβουλές από τον επιστημονικό συνεργάτη μας σχετικά με το πώς μπορείτε να εξομαλύνετε όσο είναι δυνατόν τις διάφορες καταστάσεις.

Περισσότερα...

Εγωιστής ετών… τριών

«Μα εγώ θέλω να πάμε!». Άδικα προσπαθείτε να εξηγήσετε στο τρίχρονο μικρό σας ότι έξω βρέχει καταρρακτωδώς και δεν μπορείτε να πάτε στην παιδική χαρά. «Μα εγώ το θέλω! Θέλω να σταματήσει να βρέχει!», ίσως σας πει. Πράγματι, το μικρό σας έχει κατακλυστεί από την επιθυμία, από το έντονο συναίσθημά του και πιστεύει πως όλο το σύμπαν πρέπει να φροντίσει να το ικανοποιήσει. Το μικρό σας πιστεύει πως είναι το κέντρο του κόσμου.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...