Νεογέννητο

Μητρική γλώσσα - όλα ξεκινούν από την κοιλιά της μαμάς!

H μητρική γλώσσα είναι κάτι περισσότερο από τη γλώσσα που μάθαμε να μιλάμε επειδή γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε μία συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή. Είναι η γλώσσα που ακούγαμε να μιλάει η μητέρα μας όταν βρισκόμασταν ακόμη στη μήτρα της και αργότερα η γλώσσα στην οποία μας καλωσόριζε στον κόσμο και χρησιμοποιούσε στα πρώτα λόγια αγάπης της.

Περισσότερα...

Η πρώιμη σχέση του βρέφους με τους γονείς του

Με τη γέννηση ενός μωρού, γεννιέται και μια νέα δυναμική σχέση, αυτή του βρέφους με τους γονείς του. Πώς είναι αυτή η νέα σχέση των γονιών με το νεογέννητο μωρό τους, πόσο ενεργό ρόλο έχει το μωρό και ποιός ο ρόλος της μητέρας και του πατέρα;

Περισσότερα...

Η προσωπικότητα του βρέφους

Παλιότερα πιστεύαμε ότι το βρέφος είναι ένα παθητικό όν αποκλεισμένο από τον κόσμο λόγω της ανικανότητάς του να αντιληφθεί, και εξαρτιόταν αποκλειστικά από τις φροντίδες που του παρείχε η μητέρα. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι από τη γέννησή τους τα βρέφη έχουν ανεπτυγμένες όλες τις αισθήσεις και αντιδρούν στα ερεθίσματα που προέρχονται από το περιβάλλον τους.

Περισσότερα...

Στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό

Παλιότερα ήταν αυτονόητο να κοιμούνται η νέα μητέρα μαζί με το μωρό στο κρεβάτι ή ακόμα και δύο αδερφάκια μαζί. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, υπήρξαν σοβαρές προειδοποιήσεις για το πόσο ασφαλές είναι να κοιμάστε μαζί με το νεογέννητο μωρό σας. Νέο ρεύμα, που προωθεί τον θηλασμό, ενθαρρύνει ξανά να φέρετε το μωράκι σας στο κρεβάτι μαζί σας. 

Περισσότερα...

Οι ικανότητες του εμβρύου

Τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης οι μελλοντικοί γονείς αναρωτιούνται πώς θα είναι αυτό το παιδί που θα γεννηθεί και πώς οι ίδιοι θα μάθουν να είναι καλοί γονείς. Μια μεγάλη περίοδος προσαρμογής τους περιμένει, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ανακαλύψουν την προσωπικότητα του παιδιού που θα γεννηθεί. Η αμοιβαία προσαρμογή μπορεί να αρχίσει ήδη από την ενδομήτρια ζωή γιατί το έμβρυο είναι προικισμένο με εκπληκτικές ικανότητες που το κάνουν να συμπεριφέρεται σαν ένα «πρόσωπο».

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...