Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών

1 - 3 ετών

Μικροί καλλιτέχνες και ζωγραφική

Το ξέρατε ότι η ζωγραφική με τέμπερες μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική για το δίχρονο πιτσιρίκι σας; Τα πολύ μικρά παιδιά, από 2 έως 4 ετών, μπορεί να μην έχουν εξελίξει αρκετά τον λεπτό χειρισμό των χεριών τους για να μπορούν να φτιάχνουν όμορφες ζωγραφιές και κατασκευές, αλλά λατρεύουν να παίζουν με τα χρώματα και να δημιουργούν με αυτά. Παρακάτω σας περιγράφουμε πώς μπορεί το πολύ μικρό παιδάκι σας να απολαύσει τη ζωγραφική και τη χαρά της δημιουργίας.

Περισσότερα...

Ο μικρός εαυτός μου – ο δρόμος προς την επίγνωση του εαυτού

Το μωράκι όταν γεννιέται, αλλά και για λίγους μήνες μετά, δεν μπορεί να κατανοήσει ότι είναι ξεχωριστό άτομο και νομίζει ότι η μαμά κι εκείνο είναι «ένα πράγμα». Ίσως δυσνόητο για τους ενήλικες, αλλά όχι τόσο παράξενο, αφού από τη σύλληψή του μέχρι και τους 9 μήνες της ανάπτυξής του στη μήτρα της μητέρας, το έμβρυο ζούσε πλήρως συνδεδεμένο και εξαρτημένο από εκείνη. Οι δυο τους ζούσαν μια μυστηριώδη σχέση και αλληλεπίδραση, που ακόμη αποτελεί αντικείμενο έρευνας και αποκωδικοποίησης για τους ερευνητές. Είναι επόμενο, λοιπόν, η ένωση αυτή να μην είναι μόνο σωματική, αλλά και γνωστική.

Περισσότερα...

Η αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να είναι χαρούμενα, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να έχουν αυτοπεποίθηση. Η βάση αυτών των συναισθημάτων είναι η υγιής και υψηλή αυτοεκτίμηση.

Περισσότερα...

Γιατί τα παιδιά μας είναι ανικανοποίητα;

Ένα από τα πράγματα που προβληματίζουν συχνά τους γονείς της σημερινής εποχής είναι ότι τα παιδιά τους, παρόλο που έχουν στη διάθεσή τους πλήθος αγαθών, πολύ ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης, άφθονους τρόπους ψυχαγωγίας και πληθώρα παιχνιδιών δείχνουν να μην είναι ευχαριστημένα. Η γκρίνια είναι συχνό φαινόμενο και «τα πάντα» φαίνεται πως δεν είναι αρκετά.

Περισσότερα...

Όταν τα κυριεύει η ντροπή…

Κρύβεται πίσω από τα πόδια της μαμάς του, μένει αμίλητο όταν το ρωτούν τι κάνει, κοιτάζει το πάτωμα ή τους γονείς του και τα μάγουλά του κοκκινίζουν. Δεν πλησιάζει τα άλλα παιδιά στο πάρτι, ενώ λέει στη μαμά να ζητήσει το αναψυκτικό του. Τα χέρια του σφίγγουν σε γροθιές ή παίζουν αδέξια με τα ρούχα του. Οι παραπάνω συμπεριφορές  ανήκουν σε ένα παιδί που βιώνει ένα «μίγμα» συναισθημάτων, όπως ανησυχία, άγχος, διέγερση, νευρικότητα, ένταση, ενδιαφέρον, ανασφάλεια, διστακτικότητα. Αντιφατικά συναισθήματα, που «αναμιγνύονται» και δίνουν το συναίσθημα που έχουμε ονομάσει «ντροπή».

Περισσότερα...

Οι Κατασκευές στο σπίτι και η μαμά

Το ξέρατε ότι μέσα στο σπίτι σας έχετε έναν μικρό καλλιτέχνη; Για να απολαύσετε τα έργα του θα χρειαστεί να τον βοηθήσετε και να του εξασφαλίσετε πού και πού ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο, ώστε να δημιουργήσει και να εκφραστεί. Εάν η καλλιτεχνική ενασχόληση του παιδιού σας μέσα στο σπίτι σας φαίνεται ένα άγνωστο πεδίο ή εάν σας αγχώνει η το κακό σενάριο των ζωγραφισμένων τοίχων, χαλιών και επίπλων, διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές και τις προτάσεις μας για να απολαύσετε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας την πολύτιμη καλλιτεχνική έκφραση.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...