1 - 3 ετών

Το ξύλο βγήκε πράγματι απ’ τον παράδεισο;

Το ζήτημα της πειθαρχίας είναι ένα από τα πιο δύσκολα και επίπονα, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά κυρίως για τους γονείς, που αναλαμβάνουν το ρόλο της διαπαιδαγώγησής τους. Ιδιαίτερα μετά την «τρομερή ηλικία των δύο» όπως την αποκαλούν συχνά και καθ’ όλη τη διάρκεια της νηπιακής και προσχολικής ηλικίας, συχνά οι γονείς φτάνουν να αισθάνονται τρομερή κούραση, καμιά φορά και απελπισία, προσπαθώντας να επιβάλλουν την τάξη στα μικρά ανυπότακτα πιτσιρίκια τους. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά κάθε μία από αυτές μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι στη σωστή συμπεριφορά του παιδιού σας.

Περισσότερα...

Η δύναμη της επιβράβευσης

Τα παιδιά σε κάθε ηλικία επιζητούν, είτε μας το δείχνουν είτε όχι, την αποδοχή και την επιδοκιμασία των άλλων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για αυτά η γνώμη που έχουν για εκείνα οι γονείς και αργότερα οι δάσκαλοι και οι φίλοι τους. Ο έπαινος και η επιβράβευση είναι εξαιρετικά ευχάριστες εμπειρίες που προσφέρουν στο παιδί δυνατά συναισθήματα σιγουριάς, χαράς, ικανοποίησης, ευχαρίστησης και υγιούς υπερηφάνειας.

Περισσότερα...

Ύπνος και προβλήματα με το νήπιό σας

Ο ύπνος του νηπίου
Το νήπιο μπορεί πια και περπατά, τρέχει, μιλάει και εξελίσσεται σε μία μικρογραφία ενήλικα. Πιθανότατα τη νύχτα κοιμάται συνεχόμενα 8 ώρες τουλάχιστον, ενώ εξακολουθεί να χρειάζεται έναν υπνάκο το μεσημέρι και να συμπληρώνει έως και 10-12 ώρες ύπνου το 24ωρο. Τα νυχτερινά ξυπνήματα για τάισμα ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και το μικρό έχει πλήρως προσαρμοστεί στον κύκλο μέρας-νύχτας των μεγάλων.

Περισσότερα...

Πετάξτε τις πάνες!

Η κατάκτηση του μικρού σας να ανεξαρτητοποιηθεί από τις πάνες και να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξή του. Είναι μεγάλο βήμα για την αυτονομία του, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Περισσότερα...

Όταν τα κυριεύει η ντροπή…

Κρύβεται πίσω από τα πόδια της μαμάς του, μένει αμίλητο όταν το ρωτούν τι κάνει, κοιτάζει το πάτωμα ή τους γονείς του και τα μάγουλά του κοκκινίζουν. Δεν πλησιάζει τα άλλα παιδιά στο πάρτι, ενώ λέει στη μαμά να ζητήσει το αναψυκτικό του. Τα χέρια του σφίγγουν σε γροθιές ή παίζουν αδέξια με τα ρούχα του. Οι παραπάνω συμπεριφορές  ανήκουν σε ένα παιδί που βιώνει ένα «μίγμα» συναισθημάτων, όπως ανησυχία, άγχος, διέγερση, νευρικότητα, ένταση, ενδιαφέρον, ανασφάλεια, διστακτικότητα. Αντιφατικά συναισθήματα, που «αναμιγνύονται» και δίνουν το συναίσθημα που έχουμε ονομάσει «ντροπή».

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...