4 - 6 ετών

Όταν τα κυριεύει η ντροπή…

Κρύβεται πίσω από τα πόδια της μαμάς του, μένει αμίλητο όταν το ρωτούν τι κάνει, κοιτάζει το πάτωμα ή τους γονείς του και τα μάγουλά του κοκκινίζουν. Δεν πλησιάζει τα άλλα παιδιά στο πάρτι, ενώ λέει στη μαμά να ζητήσει το αναψυκτικό του. Τα χέρια του σφίγγουν σε γροθιές ή παίζουν αδέξια με τα ρούχα του. Οι παραπάνω συμπεριφορές  ανήκουν σε ένα παιδί που βιώνει ένα «μίγμα» συναισθημάτων, όπως ανησυχία, άγχος, διέγερση, νευρικότητα, ένταση, ενδιαφέρον, ανασφάλεια, διστακτικότητα. Αντιφατικά συναισθήματα, που «αναμιγνύονται» και δίνουν το συναίσθημα που έχουμε ονομάσει «ντροπή».

Περισσότερα...

Μικρές αλλαγές για πιο υγιεινή διατροφή

Οι μαμάδες συχνά αναρωτιούνται πώς μπορούν να κάνουν τα γεύματα των παιδιών και όλης της οικογένειας πιο υγιεινά, χωρίς όμως να χρειαστεί να διαθέσουν περισσότερο από τον πολύτιμο χρόνο τους και χωρίς να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις στη γεύση των φαγητών τους. Στην έγνοια τους για το ποιές θα μπορούσαν να είναι καλύτερες διατροφικές επιλογές, έρχονται να προστεθούν και οι απαιτήσεις των παιδιών, που όταν το φαγητό δεν είναι του γούστου τους, είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε αποχή από το τραπέζι και επιδρομή στο απέναντι περίπτερο.

Περισσότερα...

Πλύσιμο χεριών – η πιο αποτελεσματική πρόληψη

Τα χέρια των παιδιών, όπως και των  μεγάλων, έρχονται καθημερινά σε επαφή με διάφορα μικρόβια που υπάρχουν σε αντικείμενα που πιάνουν, σε επιφάνειες, ζώα ή άλλους ανθρώπους. Τα χέρια είναι το κύριο μέσο με το οποίο μεταφέρονται τα παθογόνα μικρόβια και οι ιοί. Όταν τα μικρόβια, μέσω των χεριών, μεταφερθούν στο στόμα, στη μύτη, τα αυτιά και τα μάτια, τότε πλέον το να προσβληθεί ο οργανισμός είναι ζήτημα ωρών.

Περισσότερα...

Πρωινό – το πιο σημαντικό γεύμα

Το πρωινό είναι γνωστό πως είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά συχνά δεν του δίνουμε τη σημασία που χρειάζεται. Η βιασύνη, η νύστα και πολλές φορές οι γκρίνιες των μικρών, βάζουν το πρωινό σε δεύτερη μοίρα. Πρόκειται, όμως, για μια πολύ καλή διατροφική συνήθεια που αξίζει τον κόπο να μάθετε στα παιδιά σας.

Περισσότερα...

Ο μικρός εαυτός μου – ο δρόμος προς την επίγνωση του εαυτού

Το μωράκι όταν γεννιέται, αλλά και για λίγους μήνες μετά, δεν μπορεί να κατανοήσει ότι είναι ξεχωριστό άτομο και νομίζει ότι η μαμά κι εκείνο είναι «ένα πράγμα». Ίσως δυσνόητο για τους ενήλικες, αλλά όχι τόσο παράξενο, αφού από τη σύλληψή του μέχρι και τους 9 μήνες της ανάπτυξής του στη μήτρα της μητέρας, το έμβρυο ζούσε πλήρως συνδεδεμένο και εξαρτημένο από εκείνη. Οι δυο τους ζούσαν μια μυστηριώδη σχέση και αλληλεπίδραση, που ακόμη αποτελεί αντικείμενο έρευνας και αποκωδικοποίησης για τους ερευνητές. Είναι επόμενο, λοιπόν, η ένωση αυτή να μην είναι μόνο σωματική, αλλά και γνωστική.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...