0 - 12 μηνών

Τα πρώτα του δοντάκια

Τα πρώτα δόντια του μωρού ονομάζονται νεογιλοί και βγαίνουν σταδιακά από τον 6ο περίπου μήνα στα περισσότερα μωρά, αλλά οι ενοχλήσεις και τα ερεθισμένα ούλα είναι φαινόμενα που συχνά τα μωράκια εμφανίζουν από τον 4ο μόλις μήνα. Το μωράκι σας αρχίζει να έχει αυξημένη σιελόρροια και δείχνει αυξημένη επιθυμία να βάζει αντικείμενα στο στόμα του και να τα «δαγκώνει», κάνοντας στην ουσία μια προσπάθεια να ανακουφίσει τα ούλα του. Ίσως το δείτε να είναι ανήσυχο, ακόμα και τη νύχτα.

Περισσότερα...

Μέχρι τα πρώτα βήματα

Aπό τις  μεγαλύτερες κατακτήσεις ενός μωρού, που περιμένουν με ανυπομονησία οι γονείς του, αλλά και το ίδιο, είναι τα πρώτα του αυτόνομα βήματα. Η ευχαρίστηση του μωρού είναι έκδηλη και ο ενθουσιασμός του να γνωρίσει περπατώντας τον κόσμο είναι ολοφάνερος στο πρόσωπό του. Οι γονείς νιώθουν υπερήφανοι και παρακολουθούν από κοντά τις πρώτες μικρές βολτίτσες του μωρού τους.

Περισσότερα...

Οι πρώτες στερεές τροφές

Από τη γέννηση και για τους πρώτους μήνες, το μωρό σας θα παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το γάλα, είτε μητρικό είτε ξένο. Μέχρι μια ηλικία το γάλα θα καλύπτει όλες του τις διατροφικές ανάγκες. Έρχεται, όμως, η περίοδος που το πεπτικό σύστημα του μωρού σας θα έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να αρχίσει να εμπλουτίζει το διαιτολόγιό του και να τρώει νέες τροφές.

Περισσότερα...

Η δύναμη της επιβράβευσης

Τα παιδιά σε κάθε ηλικία επιζητούν, είτε μας το δείχνουν είτε όχι, την αποδοχή και την επιδοκιμασία των άλλων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για αυτά η γνώμη που έχουν για εκείνα οι γονείς και αργότερα οι δάσκαλοι και οι φίλοι τους. Ο έπαινος και η επιβράβευση είναι εξαιρετικά ευχάριστες εμπειρίες που προσφέρουν στο παιδί δυνατά συναισθήματα σιγουριάς, χαράς, ικανοποίησης, ευχαρίστησης και υγιούς υπερηφάνειας.

Περισσότερα...

Όταν κλαίει το μωρό

Όλοι οι άνθρωποι, είτε είναι γονείς είτε όχι, γνωρίζουν πως μια από τις πιο συχνές εκδηλώσεις ενός μωρού είναι το κλάμα. Τα μωρά αρχίζουν να κλαίνε από τις πρώτες στιγμές της γέννησής τους και με το κλάμα του βρέφους που μόλις γεννιέται έχουν ασχοληθεί πολλές ειδικότητες και πεδία, από την παιδιατρική μέχρι τη φιλοσοφία.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...