Αρχική σελίδα 7 - 12 ετών

7 - 12 ετών

Κρυολόγημα ή Γρίπη;

Το παιδί εμφανίζει καταρροή στη μύτη, φτερνίζεται, βήχει ή έχει πυρετό. Πώς θα γνωρίζετε εάν πρόκειται για ένα κοινό κρυολόγημα ή εάν πρόκειται για γρίπη;

Περισσότερα...

Πλύσιμο χεριών – η πιο αποτελεσματική πρόληψη

Τα χέρια των παιδιών, όπως και των  μεγάλων, έρχονται καθημερινά σε επαφή με διάφορα μικρόβια που υπάρχουν σε αντικείμενα που πιάνουν, σε επιφάνειες, ζώα ή άλλους ανθρώπους. Τα χέρια είναι το κύριο μέσο με το οποίο μεταφέρονται τα παθογόνα μικρόβια και οι ιοί. Όταν τα μικρόβια, μέσω των χεριών, μεταφερθούν στο στόμα, στη μύτη, τα αυτιά και τα μάτια, τότε πλέον το να προσβληθεί ο οργανισμός είναι ζήτημα ωρών.

Περισσότερα...

Η δύναμη της επιβράβευσης

Τα παιδιά σε κάθε ηλικία επιζητούν, είτε μας το δείχνουν είτε όχι, την αποδοχή και την επιδοκιμασία των άλλων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για αυτά η γνώμη που έχουν για εκείνα οι γονείς και αργότερα οι δάσκαλοι και οι φίλοι τους. Ο έπαινος και η επιβράβευση είναι εξαιρετικά ευχάριστες εμπειρίες που προσφέρουν στο παιδί δυνατά συναισθήματα σιγουριάς, χαράς, ικανοποίησης, ευχαρίστησης και υγιούς υπερηφάνειας.

Περισσότερα...

Όταν τα κυριεύει η ντροπή…

Κρύβεται πίσω από τα πόδια της μαμάς του, μένει αμίλητο όταν το ρωτούν τι κάνει, κοιτάζει το πάτωμα ή τους γονείς του και τα μάγουλά του κοκκινίζουν. Δεν πλησιάζει τα άλλα παιδιά στο πάρτι, ενώ λέει στη μαμά να ζητήσει το αναψυκτικό του. Τα χέρια του σφίγγουν σε γροθιές ή παίζουν αδέξια με τα ρούχα του. Οι παραπάνω συμπεριφορές  ανήκουν σε ένα παιδί που βιώνει ένα «μίγμα» συναισθημάτων, όπως ανησυχία, άγχος, διέγερση, νευρικότητα, ένταση, ενδιαφέρον, ανασφάλεια, διστακτικότητα. Αντιφατικά συναισθήματα, που «αναμιγνύονται» και δίνουν το συναίσθημα που έχουμε ονομάσει «ντροπή».

Περισσότερα...

Η υγιής σχέση με το φαγητό

Είναι γνωστό ότι στην εποχή μας η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως η «επιδημία» των ανεπτυγμένων χωρών και ότι συνδέεται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης, είναι γνωστό ότι στη χώρα μας τα ποσοστά είναι μεγάλα και ότι τα Ελληνόπουλα έχουν χαρακτηριστεί ως τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης. Οι κυριότερες συμβουλές των ειδικών, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, είναι για τα παιδιά ισορροπημένη διατροφή και επαρκής σωματική άσκηση. Μεγάλη σημασία αρχίζει να δίνεται, όμως, στη διατροφική αγωγή που πρέπει να λαμβάνουν πλέον τα παιδιά, ώστε να έχουν τα εφόδια και τις γνώσεις για να αποφύγουν το πρόβλημα.

Περισσότερα...

Η αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να είναι χαρούμενα, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να έχουν αυτοπεποίθηση. Η βάση αυτών των συναισθημάτων είναι η υγιής και υψηλή αυτοεκτίμηση.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...