Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Ποιά είναι η σωστή ποσότητα για το παιδικό γεύμα;

Ποιά είναι η σωστή ποσότητα για το παιδικό γεύμα;

Από τη μία η αγωνία να μην μείνει νηστικό το παιδί και από την άλλη τα παραγεμισμένα πιάτα με την απαίτηση να αδειάσουν, είναι καταστάσεις που συναντάμε συχνά στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας! Η ερώτηση "πόσο πρέπει να φάει το παιδί;" δεν αφήνει πολλούς γονείς να ησυχάσουν!

Φυσικά, όλα ξεκινούν από την αγάπη για τα πιτσιρίκια, ενώ συνήθης ύποπτος είναι και η… γιαγιά, που θέλει να φάει καλά το αγαπημένο της εγγόνι, μια και τώρα μπορεί να έχει «όλα τα καλά»!

Ποιά είναι, όμως, η λογική ποσότητα για τα γεύματα του παιδιού σας, ώστε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα του λείψει η ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά, ενώ δεν θα κινδυνεύει από τον κίνδυνο της παχυσαρκίας;

Σίγουρα, όχι ίδια με του ενήλικα. Μην ξεχνάτε ότι το στομάχι μας έχει περίπου το μέγεθος της γροθιάς μας… Συνεπώς, είναι αυτονόητο ότι οι παιδικές μερίδες δεν μπορούν να είναι ίδιες με τις μερίδες των μεγάλων.

Μια καλή ιδέα είναι να σερβίρετε περίπου τα 2/3 της ποσότητας που θα βάζατε στο πιάτο ενός ενήλικα και μετά να αφήσετε το παιδί σας να αποφασίσει πόσο θα φάει, χωρίς να ταλαιπωρηθείτε με ζυγαριές και μεγέθη. Το μισό του μεσημεριανού γεύματος ιδανικά πρέπει να είναι σαλάτα λαχανικών και το υπόλοιπο υδατάνθρακες (πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι κτλ.) και πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι).

Ιδιαίτερα για την παιδική ηλικία και συγκεκριμένα στην ελληνική πραγματικότητα, ένα πρωινό με γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά και ένα φρούτο είναι μια καλή ιδέα για να ξεκινήσει το παιδί την ημέρα του, ενώ ένα ελαφρύ βραδινό, όπως ένα γάλα με μια φρυγανιά ή μια φέτα ψωμί και ένα φρούτο, είναι αρκετό, ώστε να κοιμηθεί το βλαστάρι σας ήσυχο, χωρίς άδειο στομάχι, αλλά χωρίς να «βαρύνει».

Στις ποσότητες που τρώει το παιδί σας ημερησίως, μην ξεχνάτε να λάβετε υπόψη τα τσιμπολογήματα (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γλυκά και σνακ με αρκετά λίπη και ζάχαρη) και ό,τι μπορεί να αγοράζει στην καντίνα του σχολείου ή εκτός σπιτιού. Υπολογίστε, λοιπόν, πόσο φαγωμένο μπορεί να έχει έρθει απ’ έξω και πριν το πιέσετε να «αδειάσει» το πιάτο του, σκεφτείτε ότι δεν χρειάζεται να βαρύνει πολύ περισσότερο το στομάχι του, αλλά και ότι ίσως θα πρέπει να συζητήσετε περισσότερο για τις σωστές διατροφικές του συνήθειες.

Και μην ξεχνάτε πόσο μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα, εκτός από την ποσότητα, καθώς σε μία ισορροπημένη διατροφή, δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να λείψουν θρεπτικά συστατικά που τόσο έχει ανάγκη το παιδί σας.

Διαβάστε επίσης...