Χάσατε επιτέλους βάρος; Διατηρήστε το!
Όλες και όλοι ξέρουμε πια ότι το να διατηρήσει κάποιος το βάρος που έχασε είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο από το να το χάσει. Δυστυχώς, όμως, για να φτάσουμε στο σωστό βάρος οριστικά, απαιτούνται δύο στάδια: η περίοδος απώλειας βάρους και η περίοδος διατήρησής του. Και μάλιστα, το δεύτερο στάδιο πρέπει διαρκεί περισσότερο από το πρώτο!
Ιδιαίτερα όσοι έχουν κάνει δίαιτα στη ζωή τους περισσότερες από μία φορές, έχουν ζήσει από πρώτο χέρι ότι όσο δύσκολη κι αν ήταν η περίοδος της δίαιτας, είναι κάτι που το πετυχαίνει κανείς και επίσης χαίρεται με τα αποτελέσματα. Όταν, όμως, φτάσουμε επιτέλους στο επιθυμητό σημείο και μας αρέσει αυτό που βλέπουμε στον καθρέπτη, αρχίζει ένας δεύτερος γολγοθάς! Ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και μάλιστα πολύ, για να μην αρχίσει να ανεβαίνει πάλι η βελόνα της ζυγαριάς…
Αυτό αποδεικνύεται για τους περισσότερους πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα όταν έχουμε μπει στη δίαιτα με τη λογική πως όταν την ολοκληρώσουμε, μετά επιτρέπονται ξανά τα πάντα, δηλαδή η πολυφαγία και η κακή διατροφή που κάναμε και πριν, που μας είχε φτάσει σε αυτό το σημείο. Αυτό το φαινόμενο, οι ειδικοί το έχουν πλέον ονομάσει «γιο-γιο», που δηλώνει τη συνεχή αυξομείωση του βάρους, με συνεχή εναλλαγή περιόδων δίαιτας και πολυφαγίας.
Εκτός του ότι το φαινόμενο του «γιο-γιο» είναι εξαιρετικά επιζήμιο για το μεταβολισμό και την υγεία μας, δείχνει ότι το πρόβλημα τελικά δεν είναι το πώς θα χάσουμε βάρος, αλλά το πώς δεν θα το ξανακερδίσουμε.
Γιατί ξαναπαχαίνουμε;
Δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε το σωστό βάρος, κυρίως γιατί ξεκινάμε με λανθασμένη νοοτροπία τη δίαιτα. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια προσωρινή στέρηση και ότι μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στις παλιές, κακές μας συνήθειες! Γι’ αυτό οι διαιτολόγοι έχουν πάψει να μιλούν τόσο χρησιμοποιώντας τον όρο «δίαιτα», αλλά προτιμούν τον όρο «διατροφή» εννοώντας μια ελεγχόμενη διατροφή και επίσης κάνουν λόγο για «διατροφική επανεκπαίδευση».
Δηλαδή, δίνουν έμφαση στο να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό, ώστε να λύσουμε οριστικά το πρόβλημά μας και να υιοθετήσουμε για πάντα σωστές διατροφικές συνήθειες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που αδυνατίζουν, ξαναπαίρνουν πολύ σύντομα το βάρος τους, ακριβώς επειδή δεν έχουν αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό και γενικότερα στον τρόπο ζωής τους. Ακόμη μικρότερα είναι τα ποσοστά των ανθρώπων που διατηρούν το επιθυμητό βάρος για χρονικό διάστημα μέχρι και δύο χρόνια, διάστημα που είναι απαραίτητο για να ισορροπήσει ο οργανισμός.
Συνεπώς, η δίαιτα δεν πρέπει να αποτελεί μία παρένθεση στη (διατροφική) ζωή μας, αλλά μία νέα και ριζοσπαστική αρχή. Και δεν είναι κάτι που τελειώνει, αλλά κάτι που συνεχίζεται και πρέπει να αφήσει εμφανώς τα σημάδια του πάνω μας.
Και ενώ είναι απόλυτα λογικό να ξαναπαχύνουμε εάν ξαναγυρίσουμε στις ίδιες συνήθειες που μας πάχυναν και την προηγούμενη φορά, γιατί τόσοι πολλοί αποτυγχάνουμε στην πράξη;
Τι πρέπει να κάνουμε;
Έρευνες έχουν δείξει ότι θα πρέπει να επανεκπαιδεύσουμε συνειδητά τον εαυτό μας σε σχέση με τη διατροφή. Να εντάξουμε οριστικά στο διαιτολόγιό μας σωστές τροφές, όπως λαχανικά και φρούτα και να περιορίσουμε, πάλι οριστικά, τις λιπαρές και «άχρηστες» διατροφικά τροφές. Να συνεχίσουμε να τρώμε σαλάτες, τροφές με μειωμένα λιπαρά και να έχουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο σε επίπεδο ημέρας και εβδομάδας.
Να κάνουμε «ελεύθερα γεύματα», αλλά με μέτρο. Να γευτούμε αυτά που μας αρέσουν και είναι πιο απαγορευμένα, αλλά με μέτρο. Και να κάνουμε αυτόματη συνήθεια όλες τις σωστές διατροφικές συμπεριφορές.
Χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση του βάρους
Παρακολουθείτε το βάρος σας κάθε εβδομάδα. Στατιστικές έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν τακτικά το βάρος τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να «συγκρατήσουν» τον εαυτό τους και να τον «επαναφέρουν» πριν τα κιλά που επιστρέφουν γίνουν πολλά.
Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας. Η φυσική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διατηρήσετε το βάρος σας, καθώς σας βοηθάει να ελέγξετε την όρεξή σας, σας ωθεί σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, ελέγχει τον μεταβολισμό σας, σας βοηθάει να καταναλώσετε θερμίδες και βελτιώνει την αναλογία μυικής μάζας/λίπους στο σώμα σας. Χρησιμοποιήστε σκάλες αντί για ασανσέρ ή γραφτείτε στο γυμναστήριο με μία φίλη! Έτσι, αντί για κουραστική αγγαρεία, η επίσκεψη στο γυμναστήριο θα είναι και μια κοινωνική ευκαιρία και ένα πραγματικό δώρο στον εαυτό σας.
Συνεχίστε να προγραμματίζετε την ποσότητα και την ποιότητα των γευμάτων σας. Όπως το κάνατε πιστά και στη δίαιτα, συνεχίστε να τηρείτε ένα εβδομαδιαίο και ημερήσιο πρόγραμμα για τα γεύματά σας. Μην αφήνετε στην τύχη τι θα φάτε στο γραφείο, γιατί θυμάστε καλά πως όταν έρθει η ώρα που πεινάτε πάρα πολύ, θα φάτε ό,τι βρεθεί πρόχειρο και συνήθως σε μεγάλη ποσότητα. Ελέγχετε τις ποσότητες που βάζετε στο πιάτο σας, όπως και τις επιλογές σας. Ισορροπήστε τα γεύματα, με ένα πιο ελαφρύ γεύμα την ημέρα που θα είστε καλεσμένοι σε τραπέζι και επιλέξτε προσεκτικά και λιγότερο αυθόρμητα τι θα βάλετε στο πιάτο σας από τον μπουφέ.
Ξεκινώντας μια δίαιτα, αρχίστε να βλέπετε διαφορετικά τη σχέση σας με το φαγητό, τη φυσική άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Συνειδητοποιήστε ότι ξεκινάτε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας και όχι μια παρένθεση. Όσο πιο αποφασισμένοι είστε σε αυτό, τόσο πιο σίγουρο είναι θα αποκτήσετε, αλλά και θα συντηρήσετε το ιδανικό βάρος και το σώμα που θέλετε.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 5 Μαρτίου 2011
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...