Αρχική σελίδα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Παιχνίδια για σπιρτόζικα παιδιά!

Παιχνίδια για σπιρτόζικα παιδιά!

Παίξτε αυτά τα παιχνίδια κάθε στιγμή που θέλετε να διασκεδάσετε μια μικρή ή μεγαλύτερη ομάδα παιδιών. Χρειάζονται γρήγορη αντίδραση και σκέψη και παρόλο που δεν είναι κινητικά, ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη!

 

Γη – Αέρας – Θάλασσα
Αυτό είναι ένα ωραίο παιχνίδι που απαιτεί ευστροφία και μνήμη. Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και το παιδί που θα ξεκινήσει πρώτο κρατάει μια μπάλα. Πετάει στη μπάλα σε ένα άλλο παιδί και λέει δυνατά «γη» ή «αέρας» ή «θάλασσα». Το παιδί που πιάνει τη μπάλα πρέπει να πει ένα ζώο ή ένα πουλί ή ένα ψάρι αντίστοιχα, μέσα σε λίγο χρόνο, αλλιώς βγαίνει από το παιχνίδι. Προσοχή, όποιος κάνει λάθος ή πει ένα ζώο, πουλί ή ψάρι που έχει ήδη ακουστεί, χάνει! Ο τελευταίος είναι ο νικητής.


Όνομα – Ζώο – Φυτό
Αυτό το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά που μπορούν στην ηλικία τους να γράψουν εύκολα. Οι παίκτες θα χρειαστούν μολύβι και χαρτί. Ο καθένας φτιάχνει στο χαρτί του μερικές στήλες με τίτλους: Όνομα, Ζώο, Φυτό, Πράγμα, Επάγγελμα, Χώρα, Πόλη. Μπορείτε, αν θέλετε να προσθέσετε και άλλες στήλες, όπως Χρώμα, Φαγητό, Γλυκό, Ποτάμι κτλ. για να δυσκολέψετε το παιχνίδι. Διαλέγετε στην τύχη ένα γράμμα της αλφαβήτου και αρχίζετε όλοι να γράφετε γρήγορα ένα Όνομα, Ζώο κτλ. που να ξεκινά από αυτό το γράμμα. Όποιος συμπληρώσει πρώτος όλες τις στήλες φωνάζει «ΣΤΟΠ!» και σταματούν όλοι να γράφουν. Στη συνέχεια αρχίζει ο καθένας να λέει τι έγραψε σε κάθε στήλη, π.χ. λένε όλοι ποιό όνομα έγραψαν. Οι απαντήσεις παίρνουν κάποια βαθμολογία. Εάν όλοι έχουν γράψει διαφορετικά ονόματα παίρνουν από 10 βαθμούς. Εάν κάποιος έχει γράψει ίδιο όνομα με κάποιον άλλο, οι παίκτες με τις κοινές απαντήσεις παίρνουν από 5 βαθμούς και οι παίκτες με τις διαφορετικές 10 βαθμούς. Εάν σε μία στήλη μόνο ένας παίκτης έχει προλάβει να γράψει κάτι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν γράψει τίποτα, ο παίκτης αυτός παίρνει 15 βαθμούς για την απάντηση, ενώ οι υπόλοιποι φυσικά 0 βαθμούς. Με αυτόν τον τρόπο, βαθμολογούνται όλες οι απαντήσεις σε όλες τις στήλες και για κάθε γράμμα προκύπτει ένα σύνολο. Προσδιορίστε από την αρχή με πόσα γράμματα θα παίξετε και στο τέλος αθροίστε όλους τους βαθμούς σας για να βρείτε τον νικητή.


Κυνήγι γραμμάτων
Σε αυτό το παιχνίδι πρέπει κάποιος να είναι η «μάνα», κάτι που μπορεί να κάνει μια μαμά! Η «μάνα» ζητάει από τα παιδιά να βρουν και να φωνάξουν μια λέξη που ανήκει σε μια κατηγορία, από ένα γράμμα. Για παράδειγμα λέει «Ένα ζώο από Έψιλον». Και τότε πρέπει τα παιδιά να φωνάξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν ένα ζώο από Έψιλον. Ο πιο γρήγορος (και σωστός φυσικά) παίρνει ένα βαθμό. Στο τέλος κερδίζει εκείνος με τους περισσότερους βαθμούς. Κατηγορίες που μπορείτε να ζητήσετε είναι όνομα, πράγμα, πόλη, χώρα, μήνας, φαγητό, φυτό, δέντρο, άθλημα, παιχνίδι, αναψυκτικό, ποτάμι, βουνό, λίμνη, μάρκα αυτοκινήτου, τίτλος ταινίας (χωρίς άρθρο), τίτλος βιβλίου (χωρίς άρθρο) κτλ.

Εάν τα παιδιά είναι πολλά, μπορείτε να το παίξετε το παιχνίδι χωρίζοντάς τα σε δύο ή περισσότερες ομάδες κι έτσι όταν κάποιο παιδί κερδίζει, ο βαθμός θα πηγαίνει στην ομάδα. Μια ιδέα που θα αρέσει πολύ στα παιδιά είναι, αντί να μετράνε βαθμούς, να δίνετε κάθε φορά σε όποιον παίρνει ένα βαθμό μία καραμέλα και στο τέλος να μετράτε τις καραμέλες!

 

Καλή διασκέδαση!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 22 Μαΐου 2010