Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Μέχρι τα πρώτα βήματα

Μέχρι τα πρώτα βήματα

Aπό τις  μεγαλύτερες κατακτήσεις ενός μωρού, που περιμένουν με ανυπομονησία οι γονείς του, αλλά και το ίδιο, είναι τα πρώτα του αυτόνομα βήματα. Η ευχαρίστηση του μωρού είναι έκδηλη και ο ενθουσιασμός του να γνωρίσει περπατώντας τον κόσμο είναι ολοφάνερος στο πρόσωπό του. Οι γονείς νιώθουν υπερήφανοι και παρακολουθούν από κοντά τις πρώτες μικρές βολτίτσες του μωρού τους.

Μέχρι να φτάσει να κατακτήσει την ικανότητα της βάδισης, το μωράκι σας έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο αναπτυξιακών βημάτων. Αν και το μυοσκελετικό σύστημα του μωρού είναι από νωρίς ικανό να στηρίξει το βάρος του στα πόδια του, αυτό που υστερεί σημαντικά είναι ο εγκέφαλος και το νευρικό του σύστημα και η ικανότητα να ορίζει και να συντονίζει εκούσια τις κινήσεις του. Ο έλεγχος του σώματος, κατά την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, γίνεται από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από το κεφάλι προς τα πόδια και από μέσα προς τα έξω, δηλαδή από τον κορμό προς τα άκρα. Τα πόδια, συνεπώς, έρχονται τελευταία στη σειρά. Συγκεκριμένα, στο κεφάλι, αρχίσει από το στόμα και επεκτείνεται στα άλλα μέλη του προσώπου. Όπως παρατηρεί, λοιπόν, κανείς,  το μωρό αρχίζει να στηρίζει στην αρχή το κεφάλι του και μετά οι κινήσεις των χεριών του παύουν να είναι αντανακλαστικές και γίνονται εκούσιες. Κατά τον 4ο-5ο μήνα η λαβή των χεριών είναι αρκετά εξελιγμένη, ενώ ο κορμός του στον 6ο μήνα συγκρατεί το πάνω μέρος του σώματος, ώστε το μωρό να μπορεί να μένει στην καθιστή θέση. Κατά τον 9ο μήνα μπορεί να σταθεί εάν στηρίζεται σε κάποιο έπιπλο και ίσως μπουσουλάει. Το μωράκι σας κοντά στους 12 μήνες μπορεί να περπατάει αν του κρατάτε τα χέρια και ίσως έχει καταφέρει να κάνει μόνο του τα πρώτα του βήματα.

Δεν γνωρίζει κανείς πότε το κάθε μωρό θα είναι έτοιμο να περπατήσει και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε, είναι πως για να κατακτήσουν τα μωρά τη βάδιση θα πρέπει να έχουν περάσει από τα προηγούμενα στάδια, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, το στάδιο του μπουσουλήματος δεν είναι αναγκαίο και υπάρχουν παιδιά που δεν μπουσουλάνε ποτέ, αλλά το προσπερνούν και προχωρούν την κατάλληλη στιγμή στη βάδιση. Καμιά φορά, αντίθετα, ορισμένα μωράκια επιλέγουν πέσουν στα τέσσερα και να μπουσουλήσουν αντί να περπατήσουν, αφού έχουν εξελίξει την τεχνική και πηγαίνουν πιο γρήγορα εκεί που θέλουν! Σε αυτά τα μωράκια, δώστε κίνητρα να μένουν όρθια και να περπατούν περισσότερο, π.χ. κρατώντας ψηλά ένα αγαπημένο τους παιχνιδάκι!

Υπάρχουν μωρά που τολμούν τα πρώτα αδέξια βηματάκια τους έχοντας τη χαριτωμένη εικόνα του μωρού που περπατάει με ανοιχτά πόδια χωρίς καλή ισορροπία, από τον 10ο κόλας μήνα, ενώ άλλα θα το δοκιμάσουν όταν νιώσουν πιο έτοιμα μετά τον 13ο μήνα και θα κάνουν σταθερά, ίσια βήματα. Αυτό έχει σχέση τόσο με τους ατομικούς ρυθμούς ανάπτυξης του κάθε παιδιού, όσο και με τον χαρακτήρα του. Δηλαδή, συχνά τα ανυπόμονα και παρορμητικά μωρά που θέλουν να φτάσουν μόνα τους στις ανακαλύψεις τους, προσπαθούν να κάνουν βήματα πιο νωρίς από ό,τι τους επιτρέπουν τα ποδαράκια τους και άλλοτε τα καταφέρνουν για λίγο, ενώ άλλοτε πέφτουν. Με την επιμονή αυτή, όμως, κατακτούν γρήγορα τη βάδιση, αλλά γίνονται πονοκέφαλος των γονιών που φοβούνται δικαίως για τις συνεχείς πτώσεις τους. Άλλα μωρά, θέλουν να νιώθουν πιο σίγουρα πριν κάνουν τις κινήσεις τους και είναι περισσότερο παρατηρητικά και λιγότερο παρορμητικά. Αυτά τα μωρά, θα περπατήσουν αργότερα από άλλα και το βάδισμά τους θα είναι σίγουρο και σταθερό. Το κάθε μωρό έχει την ιδιοσυγκρασία του και τους ρυθμούς του. Ο μόνος λόγος να ανησυχήσετε, είναι εάν το μωρό έχει κλείσει τους 18 μήνες και δεν περπατάει ακόμη, οπότε θα χρειαστεί να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.

Γενικά, τα περισσότερα μωρά πάνω-κάτω μόλις κλείσουν τους 12 μήνες, κάνουν το πρώτο τους βηματάκι και ακτινοβολούν το χαμόγελο της επιτυχίας, ενώ η κατάκτησή τους γίνεται, όχι άδικα, η μεγάλη είδηση της οικογένειας!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 24 Μαΐου 2010