Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Τα πρώτα του δοντάκια

Τα πρώτα του δοντάκια

Τα πρώτα δόντια του μωρού ονομάζονται νεογιλοί και βγαίνουν σταδιακά από τον 6ο περίπου μήνα στα περισσότερα μωρά, αλλά οι ενοχλήσεις και τα ερεθισμένα ούλα είναι φαινόμενα που συχνά τα μωράκια εμφανίζουν από τον 4ο μόλις μήνα. Το μωράκι σας αρχίζει να έχει αυξημένη σιελόρροια και δείχνει αυξημένη επιθυμία να βάζει αντικείμενα στο στόμα του και να τα «δαγκώνει», κάνοντας στην ουσία μια προσπάθεια να ανακουφίσει τα ούλα του. Ίσως το δείτε να είναι ανήσυχο, ακόμα και τη νύχτα.

Τα πρώτα δοντάκια είναι οι κάτω κεντρικοί κοπτήρες, που όταν βγαίνουν, σχεδόν ταυτόχρονα, αλλάζουν την όψη του μικρού σας όταν χαμογελάει και σηματοδοτούν ακόμα ένα σημαντικό βήμα ανάπτυξης. Στη συνέχεια βγαίνουν οι επάνω κεντρικοί κοπτήρες και το στοματάκι του μωρού γεμίζει σιγά-σιγά με τα 20 δοντάκια μέχρι περίπου την ηλικία των 3 ετών. Θα παρατηρήσετε πως το μωρό έχει ενοχλήσεις για μερικές εβδομάδες πριν από την εμφάνιση του δοντιού, ενώ μόλις το δοντάκι εμφανιστεί, το μωράκι ηρεμεί. Γενικά, είναι μια περίοδος που χρειάζεται αρκετή υπομονή από τη μεριά των γονιών, γιατί τα πρώτα δόντια είναι μια διαδικασία που κάνει το μωρό να δυσανασχετεί πολύ.

Εκτός από το να το παρηγορείτε, μπορείτε να του δώσετε να δαγκώνει ειδικά παιχνιδάκια οδοντοφυίας, που το ανακουφίζουν. Υπάρχουν και ορισμένα με νερό, που τα βάζετε για λίγο στο ψυγείο και έτσι η κρύα τους επιφάνεια απαλύνει τον πόνο στα ούλα. Τα παιχνιδάκια αυτά θα πρέπει να τα σαπουνίζετε καλά αρκετά συχνά και αν το μωρό δεν έχει κλείσει ακόμα τους 4 μήνες, θα πρέπει και να τα αποστειρώνετε. Σκουπίζετε τα σαλάκια του μωρού συχνά για να αποφύγετε τους ερεθισμούς γύρω από το στόμα και όταν βγουν τα πρώτα δοντάκια θα πρέπει να τα καθαρίζετε με μια αποστειρωμένη γάζα που θα βάλετε στο δάχτυλό σας και θα τη βρέξετε με νερό. Όταν το μωράκι έχει περισσότερα δοντάκια μπορείτε να χρησιμοποιείτε παιδική οδοντόβουρτσα με νερό. Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας δεν συνιστάται κάτω από την ηλικία των 2 ετών και όταν αρχίσει να τη χρησιμοποιεί το μικρό σας, θα πρέπει να είστε παρόντες ώστε να φροντίζετε να βάζει μικρή ποσότητα και να μην την καταπίνει.

Τα πρώτα δοντάκια θα αντικατασταθούν μέχρι περίπου την ηλικία των 7-8 ετών, αλλά η φροντίδα τους είναι σημαντική, για να υπάρχει υγιές υπόβαθρο για τα νέα δόντια. Μην τα παραμελείτε με το σκεπτικό ότι αυτά τα δόντια δεν θέλουν φροντίδα αφού θα αντικατασταθούν.

Επίσης, εάν συνεχίζετε να θηλάζετε, μην ανησυχείτε μήπως το μωρό αρχίσει να σας δαγκώνει τις θηλές, αφού εξακολουθεί να θηλάζει με τη δύναμη που ασκεί η γλώσσα και η γνάθος του όπως πριν, χωρίς να σας προκαλεί προβλήματα. Εάν το κάνει, θα είναι για να παίξει και όχι για να τραβήξει γάλα, οπότε μπορείτε να το απομακρύνετε εκείνη τη στιγμή από το στήθος σας και να πείτε σταθερά «όχι».

Καθώς στον 5ο μήνα γίνεται η εισαγωγή στερεάς τροφής (διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι πρώτες στερεές τροφές»), θα βοηθήσετε το μικρό σας, εάν προμηθευτείτε μαλακά κουταλάκια από σιλικόνη, που θα είναι απαλά για τα ούλα του, ενώ από τον 8ο μήνα μπορείτε να του δίνετε κομματάκια μαλακιάς τροφής, π.χ. μπανάνα, χωρίς να ανησυχείτε εάν έχει αρκετά δόντια για να μασήσει, αφού η μάσηση γίνεται επίσης με τα ούλα, τη γλώσσα και το σάλιο του.

Γενικά, μόλις ολοκληρωθεί η οδοντοφυία, καλό είναι να γίνεται η πρώτη επίσκεψη του μικρού παιδιού στον παιδοδοντίατρο.

 

 

Διαβάστε επίσης...