Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Δηλητηριάσεις στα παιδιά και οδηγίες προφύλαξης

Δηλητηριάσεις στα παιδιά και οδηγίες προφύλαξης

Ένα μεγάλο μέρος των παιδικών ατυχημάτων είναι και οι δηλητηριάσεις. Τα μικρά παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου, όρεξη για εξερεύνηση και συχνά, εάν δεν υπάρχει επαρκής πρόληψη, η κατάληξη είναι δυσσάρεστη. Διαβάστε ποιές είναι οι αιτίες δηλητηριάσεων στα παιδιά και πώς μπορείτε να τα προφυλάξετε.

 

Συχνότητα δηλητηριάσεων στην παιδική ηλικία

Οι δηλητηριάσεις στα παιδιά είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο και τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Δηλητηριάσεων για το 2008, οι δηλητηριάσεις που αφορούσαν παιδιά έως 10 ετών αποτελούσαν το 48% των περιπτώσεων στο σύνολο όλων των ηλικιών.

Η ηλικία 0-1 έτους έχει ποσοστό μόλις 6,3% επί των παιδικών δηλητηριάσεων (δηλαδή σε σύνολο ηλικιών 0-14 ετών), ενώ η ηλικία μεταξύ 1-5 ετών αποδεικνύεται η πιο επικίνδυνη με ποσοστό 78,2% επί των δηλητηριάσεων της παιδικής ηλικίας. Στην ηλικία 5-10 ετών η συχνότητα μειώνεται στο 11,3%.

 

Αιτίες δηλητηριάσεων

Οι περισσότερες δηλητηριάσεις προκύπτουν από κατάποση βλαβερής ουσίας και σπανιότερα μέσω αναθυμιάσεων ή επαφής με το δέρμα ή τα μάτια.

Οι κυριότερες ουσίες που προκαλούν δηλητηρίαση στις ηλικίες 0-5 είναι τα είδη οικιακής χρήσης, καλλυντικά και χημικές ουσίες, ενώ στην ηλικία 5-10 ετών πρώτη αιτία αναφέρονται τα φάρμακα.

Γενικά, αιτία δηλητηρίασης μπορεί να αποτελέσουν:

  • φάρμακα
  • απορρυπαντικά
  • καλλυντικά
  • φυτά
  • εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα
  • μπαταρίες
  • δαγκώματα εντόμων, ερπετών

 

Προφύλαξη των παιδιών από τις δηλητηριάσεις

 

Φάρμακα

Τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται ψηλά, ώστε να μη φθάνουν τα παιδιά, σε ντουλαπάκι που κλειδώνει. Στο παιδί, από τη στιγμή που μπορεί να εκπαιδευτεί και να κατανοήσει (περίπου μετά το 18ο μήνα), πρέπει να εξηγηθεί ότι, το φάρμακο το παίρνει για να γίνει καλά από τη συγκεκριμένη νόσο και μόνο όσο όταν το χρειάζεται, επειδή το σύστησε ο γιατρός. Επίσης πρέπει να γίνει σαφές ότι, το δίνει πάντα κάποιος μεγάλος. Δεν το παίρνει μόνο του. Να μη χρησιμοποιούνται ποτέ οι όροι «έλα πιές τη ‘‘φραουλίτσα σου’’» ή άλλα ανάλογα με γλύκισμα, ώστε να μη συγχέεται στο μυαλό του παιδιού ο ρόλος του φαρμάκου.  Επίσης, αποφεύγετε να παίρνετε τα χάπια σας μπροστά στα παιδιά, για εκείνα είναι χρωματιστές καραμελίτσες που θα θέλουν να δοκιμάσουν…

Τελευταία έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις δηλητηριάσεων από παρακεταμόλη (Depon) και μεφαιναμικό οξύ (Ponstan). Αυτό συμβαίνει επειδή γίνεται πλέον ευρεία χρήση των φαρμάκων αυτών. Κρύψτε τα σε ασφαλές μέρος!

 

Απορρυπαντικά - είδη οικιακής χρήσης

Όσον αφορά τα απορρυπαντικά και τα είδη οικιακής χρήσης, ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με άλλα απορρυπαντικά ή οξέα σε κλειστούς χώρους, π.χ. στο μπάνιο. Προκαλούνται αναθυμιάσεις χλωρίου που αν το εισπνεύσετε προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα!

Στο εμπόριο κυκλοφορούν είδη καθαρισμού με καπάκι ασφαλείας, που δύσκολα μπορεί να ανοίξει ένα μικρό παιδί. Καλό είναι να προτιμούνται αυτές οι συσκευασίες. Αλλά προσοχή! Nα μην αφήνουμε ποτέ κατά την ώρα της καθαριότητας του σπιτιού ανοιγμένα μπουκάλια, αφύλακτα.

Όλα τα είδη καθαριότητας, εντομοκτόνα, εντομοαπωθητικά, διαλύτες, πετρελαιοειδή, φυτοφάρμακα που υπάρχουν πιθανόν για τα λουλούδια, πρέπει να είναι κλειδωμένα σε ντουλάπι στο μπάνιο ή στην αποθήκη και φυσικά μακριά από τρόφιμα.

 

Καλλυντικά

Τα καλλυντικά γενικά δεν είναι τοξικά εκτός από ορισμένες βαφές μαλλιών. Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δηλητηριάσεις από διάφορα αρώματα είναι συχνές στα παιδιά λόγω της υποεκτίμησης του κινδύνου και της μη ασφαλούς φύλαξης τους από τους γονείς  και μπορεί να είναι σοβαρές λόγω του οινοπνεύματος που περιέχουν.

 

Οινόπνευμα - αλκοολούχα ποτά

Στα παιδιά δεν πρέπει να δοθεί ποτέ, έστω για δοκιμή, οινοπνευματώδες ποτό. Η ποσότητα που προκαλεί μέθη και σοβαρή δηλητηρίαση στα παιδιά είναι πολύ μικρή, κυρίως για τα πυκνά αλκοολούχα ούζο, λικέρ, ουίσκυ.

Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να τα θεωρούν απαγορευμένο είδος, αλλά και οι ενήλικες πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στο που αφήνουν το ποτό τους (π.χ. ξεχασμένο στο τραπέζι της κουζίνας ή του σαλονιού), γιατί τα λευκά δυνατά αλκοολούχα ποτά όπως ρακί, τζίν, βότκα, μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι νερό από ένα μικρό παιδί και να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση.

 

Γεωργικά φάρμακα

Τα γεωργικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία αλλά και στις ημιαστικές περιοχές, όπου δίπλα στα σπίτια υπάρχουν αμπέλια ή χωράφια με οπωροφόρα δένδρα, τα οποία ραντίζονται συστηματικά, αποτελούν ένα σοβαρό κίνδυνο για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά, στα οποία και ίχνη ακόμα γεωργικού φαρμάκου σε άδεια κουτιά ή μπουκάλια μπορούν να έχουν δραματικά αποτελέσματα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη φύλαξή τους στις αγροτικές περιοχές, όπου τα παιδιά παίζουν ανεξέλεγκτα στα χωράφια.

 

Γενικοί κανόνες

  • Δεν βάζουμε σε άδεια μπουκάλια άλλο φάρμακο ή χημικό προϊόν από αυτό που γράφει απ’ έξω η ταμπέλα.
  • Δεν δίνουμε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού.
  • Πριν δώσουμε το φάρμακο στο παιδί, διαβάζουμε καλά τις οδηγίες της συνταγής. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνούμε με το γιατρό.
  • Τα καθαριστικά της τουαλέτας είναι συνήθως καυστικά (οξέα) και πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά.
  • Τα εντομοκτόνα και κατσαριδοκτόνα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος ασφαλές και μακριά από τα παιδιά.
  • Προσοχή στη ναφθαλίνη και γενικά τα σκοροκτόνα που συχνά πέφτουν στο πάτωμα.

 

Οι τρεις χρυσοί κανόνες:

  • Πρόληψη έκθεσης του παιδιού στον κίνδυνο δηλητηρίασης.
  • Εκπαίδευση του παιδιού για τη χρήση φαρμάκων και ουσιών που υπάρχουν στο περιβάλλον του σπιτιού.
  • Όχι πανικός στο περιστατικό δηλητηρίασης - Εξακρίβωση του είδους και της ποσότητας της ληφθείσας ουσίας - Γρήγορη αντιμετώπιση.

 

 

Πηγή στοιχείων: Κέντρο Δηλητηριάσεων

Το Κέντρο Δηλητηριάσεωνείναι τμήμα του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» και έχει ιδρυθεί το 1975 και είναι το μοναδικό τμήμα για κάλυψη όλης της Ελλάδας και της Κύπρου με σκοπό την παροχή πληροφοριών για αντιμετώπιση δηλητηριάσεων στις Μονάδες Υγείας της χώρας, σε ιδιώτες γιατρούς και στο κοινό. Τηλ. 210 7793777.

Πραγματοποιεί επίσης Πρόγραμμα ενημέρωσης-πρόληψηςτων δηλητηριάσεων σε βρέφη-παιδιά, στο πλαίσιο του οποίου γίνονται ενημερωτικά μαθήματα στους γονείς, σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία του νομού Αττικής. Ενημερωθείτε από τους παιδικούς σταθμούς ή τους δήμους πότε πραγματοποιείται πρόγραμμα ενημέρωσης στην περιοχή σας.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 17 Μαρτίου 2011