Αρχική σελίδα Θηλασμός Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για τον θηλασμό;

Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για τον θηλασμό;

Αν και στον θηλασμό, το μόνο που χρειάζεται ένα μωράκι είναι… η μαμά και το στήθος της, θα χρειαστείτε ορισμένα ελάχιστα αντικείμενα που θα πρέπει να προμηθευτείτε για να έχετε μόλις γεννήσετε και ξεκινήσετε τον θηλασμό.

Αυτά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

 

Ενθέματα στήθους

Το στήθος σας θα παράγει γάλα κυρίως όταν το μωρό σας θηλάζει, αλλά ειδικά τον πρώτο καιρό, θα στάζουν σταγόνες σε ποσότητες που είναι ικανές να βρέξουν το εσώρουχο και το ρούχο σας. Τα ενθέματα αυτά είναι μιας χρήσης και θυμίζουν κάτι σαν… σερβιέτες για το στήθος! Θα χρειαστείτε αρκετά, αφού θα πρέπει να τα αλλάζετε πολύ συχνά. Προτιμήστε ό,τι πιο απαλό για το δέρμα σας. Κάντε συχνές αλλαγές, ώστε να  μην ερεθίζονται οι θηλές σας και έχετε πάντα μαζί σας μερικά όταν βγαίνετε έξω!

 

Κρέμα για τις θηλές

Είναι αρκετά πιθανό να ερεθιστούν τις πρώτες ημέρες οι θηλές σας. Όσο περνούν οι εβδομάδες, θα σκληραίνουν και θα πονάτε όλο και λιγότερο. Καλό είναι, όμως, να τις ανακουφίζετε με μια απαλή κρέμα, ειδική για τις θηλές και κατάλληλες για τον θηλασμό.

 

Σουτιέν θηλασμού

Υπάρχουν διάφορα είδη σουτιέν θηλασμού.  Επιλέξτε αυτό που σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα, εσάς και το μωρό σας. Σκεφτείτε ότι το στήθος σας θα είναι αρκετά διογκωμένο και βαρύ, οπότε θα χρειάζεστε ένα σουτιέν με καλή ενίσχυση και που θα  μπορεί να ανοίγει εύκολα το στήθος για να θηλάσει το μωρό σας. Ίσως βολευτείτε και με ένα κανονικό σουτιέν που ανοίγει από μπροστά, όπως τα αθλητικά σουτιέν.

 

Ίσως χρειαστείτε επίσης:

 

Θήλαστρο

Αντλία στήθους, που βοηθά να βγάλετε το γάλα για να το αποθηκεύσετε ή για να μπορεί να ταΐσει το μωρό ένας άλλος. . Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε και μπιμπερό, θηλές και σύστημα αποστείρωσης, όπως εάν δίνατε ξένο γάλα. Επίσης, αποστειρωμένα δοχεία για τη φύλαξη του γάλακτος. Υπάρχουν χειροκίνητα και μηχανικά θήλαστρα.

Για να μην ταλαιπωρείστε χωρίς λόγο, χρησιμοποιήστε το μόνο εάν είναι εντελώς απαραίτητο, π.χ. δεν θέλετε να χάσει το μωρό σας το μητρικό γάλα σε ένα γεύμα όσο λείπετε ή πρέπει να γυρίσετε στη δουλειά και παρόλο που δεν θα θηλάζει το μωρό κάποια γεύματα, θέλετε να διατηρήσετε την παραγωγή γάλακτος για να μπορείτε να το θηλάζετε κανονικά στα υπόλοιπα γεύματα.

 

Επίσης:

 

Όσο θηλάζετε, ίσως σας βοηθήσει να έχετε κοντά σας ένα ή δύο μαξιλάρια, για να τοποθετηθείτε καλύτερα εσείς και το μωρό. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ειδικά μαξιλάρια!

Για πολύ ερεθισμένες θηλές, μιλήστε με τη μαία σας ή τον γιατρό σας, κάντε λίγη υπομονή μέχρι να «σκληρύνουν» και παραμείνετε στην απλή κρέμα. Τα προστατευτικά ή οι ενδιάμεσες θηλές από σιλικόνη δεν συστήνονται και συνήθως τα μωρά δυσανασχετούν, αφού θέλουν να αισθάνονται και να μυρίζουν το στήθος σας. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό βάζει στο στόμα ολόκληρη τη θηλαία άλω και όχι μόνο τη θηλή σας, ώστε να θηλάζει σωστά χωρίς να σας τραυματίζει.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 17 Μαρτίου 2011

Διαβάστε επίσης...