Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Πόσο ύψος θα έχει το παιδί μου;

Πόσο ύψος θα έχει το παιδί μου;

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται για την ανάπτυξη του παιδιού τους και ένα βασικό ζήτημα που τους απασχολεί είναι το πόσο ύψος θα έχει το παιδί τους. Αν και πλέον δεν υπάρχουν στερεότυπα για το ύψος και οπωσδήποτε δεν θα καθορίσει την ευτυχία ή την επιτυχία του παιδιού, ας δούμε μερικά στοιχεία.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι η κάθε νέα γενιά είναι πιο ψηλή από την προηγούμενη. Δηλαδή, ως γενικό κανόνα, μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά θα γίνουν πιο ψηλά από τους γονείς τους.

Γενικά, ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το ύψος ενός παιδιού είναι η κληρονομικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η κληρονομικότητα τόσο από τη μεριά του πατέρα, όσο και από της μητέρας. Επίσης, σημαντικό ρόλο έχει το φύλο του παιδιού, καθώς τα αγόρια ψηλώνουν περισσότερο από τα κορίτσια.

Υπάρχουν, όμως, παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της ανάπτυξης του ύψους του παιδιού, όπως η σωστή διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η φυσική άσκηση και η γενική υγεία του παιδιού, καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

 

Μέθοδοι υπολογισμού ύψους

Προσπαθώντας να προβλέψουμε το ύψος που θα έχει το παιδί όταν γίνει ενήλικας, έχουν αναπτυχθεί κάποιες μέθοδοι υπολογισμού του ύψους, που είναι καθαρά ενδεικτικές.

1. Η πιο απλή μέθοδος είναι να διπλασιάσουμε το ύψος που έχει το παιδί όταν είναι 2 ετών. Θα προκύψει μια εκτίμηση για το ύψος που θα έχει ως ενήλικας, δηλαδή στα 18 χρόνια του.

2. Μια μέθοδος που λαμβάνει υπόψη το ύψος των γονιών είναι η εξής: προσθέστε το  ύψος πατέρα και το ύψος μητέρας, διαιρέστε διά του 2 και στη συνέχεια α. για αγόρια προσθέστε 6,5 εκ β. για κορίτσια αφαιρέστε 6,5 εκ.

Δηλαδή:

  • Για αγόρια:    [(Ύψος πατέρα + Ύψος μητέρας) / 2 ] + 6,5
  • Για κορίτσια:  [(Ύψος πατέρα + Ύψος μητέρας) / 2 ] - 6,5

Οι τιμές και τα αποτελέσματα είναι σε εκατοστά.

 

Σημείωση: Οι μέθοδοι αυτές είναι καθαρά ενδεικτικές. Σε κάθε περίπτωση, εάν ανησυχείτε για το ύψος του παιδιού σας, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας για τη συμβουλή του.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 20 Μαρτίου 2011