Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συνταγές Ιδέες για νόστιμα σάντουιτς για παιδιά

Ιδέες για νόστιμα σάντουιτς για παιδιά

Το σάντουιτς, όπως όλοι ξέρουμε, αποτελείται από το ψωμί και τη γέμιση που μπορεί να είναι… ό,τι τραβάει η όρεξή μας! Στην ουσία, με κατάλληλη γέμιση, μπορεί να αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, αφού περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και δίνει γρήγορα και νόστιμα ενέργεια στα αεικίνητα πιτσιρίκια μας! Δείτε τις προτάσεις μας για ακόμη πιο νόστιμα σάντουιτς!

 

Ψωμί

Μια υγιεινή επιλογή είναι το ψωμί ολικής άλεσης, καθώς περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία που δεν περιέχει το ψωμί από λευκό αλεύρι. Μπορείτε να το εναλλάσσετε με ψωμί σίκαλης, αλλά και πολύσπορο, που έχει ακόμη πιο γεμάτη γεύση και ακόμη περισσότερη διαθρεπτική αξία.

Χρησιμοποιήστε φρατζολάκια ή και φέτες τοστ, ενώ εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και αραβική πίτα.

 

Γέμιση

Ένα σάντουιτς μπορεί να έχει μέσα του… ό,τι  μπορείτε να φανταστείτε! Αν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας μια ισορροπημένη γευστική πρόταση, φροντίστε να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε ένα λαχανικό, που μπορεί να είναι ένα ή συνδυασμός από τα εξής: ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, ψιλοκομμένο λάχανο, ψιλοκομμένο καρότο κτλ. Εκτός από τα ωμά λαχανικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βραστά λαχανικά, όπως σπανάκι, παντζάρια, κουνουπίδι κ.α.

Ιδανικά, το σάντουιτς μπορεί να περιέχει μια πηγή πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι. Καλύτερα να αποφύγετε όσο μπορείτε τα σαλάμια και τα ζαμπόν, γιατί περιέχουν αρκετά συντηρητικά. Χρησιμοποιήστε βραστό ή ψητό κοτόπουλο, μπιφτέκι, ακόμα και κροκέτες ψαριού, τόνο ή σολωμό. Μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών μπορεί να είναι επίσης ένα βραστό αυγό κομμένο σε φέτες. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό μας τυρί φέτα με πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας ή κίτρινο τυρί, όπως κασέρι ή γραβιέρα.

 

Γαρνίρετε με μυρωδικά, όπως ρίγανη και προσθέστε επίσης ελιές, κάπαρη, ακόμα και καλαμπόκι. Αποφύγετε τις σάλτσες με υψηλά λιπαρά, αλλά μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ή λαδολέμονο για πιο νόστιμο αποτέλεσμα!

 

Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει, χρησιμοποιήστε υλικά που έχει το ψυγείο σας, σκεφτείτε τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του βλασταριού σας και ετοιμάστε του κάθε μέρα και ένα διαφορετικό, μοναδικό σάντουιτς!

 

Αυτό το ξέρατε; Λέγεται ότι η ονομασία «σάντουιτς» προέρχεται από τον λόρδο Σάντουιτς, ο οποίος πρώτος έφτιαξε ένα γρήγορο γεύμα, βάζοντας μια φέτα βοδινό κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, περίπου το 1760. Μάλιστα, ο λόρδος επινόησε αυτό το σνακ επειδή ήταν τόσο απασχολημένος παίζοντας χαρτιά, ώστε δεν ήθελε να διακόψει για φαγητό!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 12 Απριλίου 2011

Διαβάστε επίσης...