Αρχική σελίδα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Οι μπαμπάδες ωθούν τα μικρά παιδιά στην εξερεύνηση!

Οι μπαμπάδες ωθούν τα μικρά παιδιά στην εξερεύνηση!

Ξέρατε ότι το κλειδί στην περιπέτεια και την εξερεύνηση είναι… ο μπαμπάς; Ο μπαμπάς είναι αυτός που κυρίως ενθαρρύνει τα μικρά παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους ριψοκίνδυνα βήματα στο άγνωστο και ενισχύει την περιπετειώδη συμπεριφορά τους!

Ίσως το έχετε παρατηρήσει κι εσείς, όταν ασχολούνται ή κρατάνε οι μπαμπάδες τα παιδιά, τα αφήνουν πιο ελεύθερα από ό,τι οι μαμάδες! Δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις ζημιές, την τάξη και δεν είναι τόσο σχολαστικοί στα θέματα ασφάλειας. Πράγματι, αποδεδειγμένα και με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, οι μπαμπάδες αφήνουν στα παιδιά περισσότερη ελευθερία για την εξερεύνηση του κόσμου τους και τα ωθούν στην περιπέτεια!

Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές οικογένειες, ο μπαμπάς όταν μένει μόνος με τα μικρά παιδιά, δεν τα προσέχει τόσο σχολαστικά όσο η μαμά! Δεν φωνάζει τόσο συχνά «μη!» και «πρόσεχε!», ενώ τα προσκαλεί σε παιχνίδια έντονα κινητικά και περιπετειώδη, αγνοώντας όσα θα εμπόδιζαν ίσως τη μαμά! Για ένα μωρό που ξεκινά να μαθαίνει τον κόσμο αφού μόλις έμαθε να μπουσουλάει ή να περπατάει, η ενθάρρυνση αυτή του μπαμπά είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του.

Η μαμά κινείται πιο πολύ στα πλαίσια της (υπερ)προστασίας, ενώ ο μπαμπάς, λόγω ιδιοσυγκρασίας, είναι λιγότερο προστατευτικός, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρυντικός.

Τα μωρά και τα παιδιά δεν έχουν μόνο ανάγκη από ασφάλεια και στατικότητα για να αναπτυχθούν, αλλά χρειάζεται να εναλλάσσουν περιόδους ηρεμίας με περιόδους όπου θα κάνουν «ένα βήμα πιο πέρα», στο άγνωστο, ανακαλύπτοντας τον κόσμο γύρω τους. Είτε πρόκειται για την εξερεύνηση των ντουλαπιών του σπιτιού, την πρώτη φορά που θα ανέβουν μια σκάλα ή θα πιάσουν το χώμα στην παιδική χαρά, είναι πολύ σημαντικό ο γονιός να τους δίνει τον χώρο που χρειάζονται για να το πετύχουν.

Στόχος είναι η χρυσή τομή της ασφάλειας και της ελευθερίας, ώστε ο γονιός να είναι αρκετά κοντά ώστε να προστατεύει το παιδί του, αλλά και να αφήνει αρκετή απόσταση και ελευθερία, ώστε το παιδί να μπορεί να κινηθεί προς τον νέο στόχο του ανεμπόδιστο, κάτι που θα του δώσει μεγάλη αίσθηση αυτοπεποίθησης και ικανοποίησης, στοιχεία τόσο σημαντικά για την ανάπτυξή του.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 26 Απριλίου 2011

Διαβάστε επίσης...