Ασφάλεια στο τραπέζι σας
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που σχετίζεται με την υγεία όλης της οικογένειας είναι η ασφάλεια στο φαγητό που καταναλώνεται, ώστε να είναι σε καλή κατάσταση, φρέσκο και χωρίς μικρόβια που μπορεί να απειλήσουν την υγεία. Διαβάστε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας κατά την προετοιμασία του φαγητού, για να σερβίρετε μόνο νόστιμο και καθαρό φαγητό!
Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να ακολουθούνται σε όλα τα στάδια προετοιμασίας του φαγητού. Από τα ψώνια, μέχρι την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την αποθήκευση του φαγητού, θα πρέπει να φροντίζετε να τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας, που συνήθως είναι απλοί κανόνες καθαριότητας. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από την αρχή.
Ψωνίζοντας τρόφιμα
Η ασφάλεια στο τραπέζι σας ξεκινάει από τα ψώνια. Ελέγχετε πάντοτε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που επιλέγετε, καθώς και τη γενική τους εξωτερική εμφάνιση. Αποφύγετε συσκευασίες που είναι παραμορφωμένες ή σκισμένες/ανοιγμένες, ακόμη κι αν δεν έχουν λήξει. Επίσης, προτιμήστε συσκευασίες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα μέχρι την ημερομηνία λήξης. Κερδίζετε έτσι αρκετούς μήνες αποθήκευσης και μεταφοράς, που καταπονούν το τρόφιμο.
Εάν παρατηρήσετε ότι το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε βρίσκεται κοντά σε πηγή θερμότητας, π.χ. κοντά σε προβολείς ή άλλη συσκευή και πιάνοντάς το είναι κάπως ζεστό, μην το αγοράσετε.
Εμπιστευτείτε χύμα προϊόντα από προμηθευτές που γνωρίζετε, διαφορετικά προτιμήστε τα επώνυμα τυποποιημένα.
Αποθήκευση τροφίμων στο σπίτι
Η συντήρηση των τροφίμων στο σπίτι πρέπει να γίνεται με την ίδια προσοχή. Μην αμελείτε να βάλετε αμέσως τα τρόφιμα που προορίζονται για το ψυγείο, καθώς είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί π.χ. στο γάλα που έμεινε για λίγες ώρες εκτός ψυγείου αφού το φέρατε από το σούπερ μάρκετ.
Εάν αγοράζετε κατεψυγμένα τρόφιμα ή τρόφιμα για το ψυγείο, επιστρέψτε αμέσως στο σπίτι για να τα αποθηκεύσετε κατάλληλα, ενώ εάν αργήσετε, έχετε μαζί σας μια ισοθερμική τσάντα με παγοκύστη.
Το ψυγείο σας θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο στους 4 βαθμούς Κελσίου και όχι περισσότερο, ώστε να έχετε τις σωστές συνθήκες ψύξης. Αν και τα σύγχρονα ψυγεία είναι αρκετά ικανοποιητικά, σκεφτείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία, εάν το ψυγείο σας είναι υπερφορτωμένο με τρόφιμα.
Βάλτε αμέσως στο ψυγείο τρόφιμα, όπως αυγά, γαλακτοκομικά και κρέατα. Προτιμήστε τα ράφια από την πόρτα του ψυγείου, για καλύτερη ψύξη. Ψύξτε και τα λαχανικά για να διατηρήσετε τις βιταμίνες και τη φρεσκάδα τους. Τα ωμά κρέατα πρέπει να είναι τυλιγμένα, ώστε να μη μολύνουν τον αέρα του ψυγείου.
Συσκευασίες που δεν θέλουν ψυγείο ή φρούτα, καλό είναι να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκιερό μέρος, όπως σε ντουλάπια μακριά από πηγές θερμότητας. Προσέξτε τα ντουλάπια δίπλα στο ψυγείο (αφού το ψυγείο αποβάλλει θερμότητα) ή κοντά σε φωτιστικά και εάν έχουν αυξημένη θερμοκρασία, χρησιμοποιήστε τα για πιατικά και όχι για τρόφιμα. Το χειμώνα μπορείτε να βγάλετε τα φρούτα στο μπαλκόνι σας.
Προετοιμασία του φαγητού και μαγείρεμα
Κρέας και αυγά
Έχετε υπόψη σας ότι το ωμό κρέας και τα αυγά μεταφέρουν μικρόβια και βακτήρια, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, σαλμονέλα, εντερόκοκκος, σταφυλόκοκκος κ.α. Δυστυχώς, η άκριτη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα έχει κάνει πολύ ανθεκτικά αυτά τα μικρόβια, που ταξιδεύουν μέχρι το ψυγείο μας. Με την κατάλληλη προετοιμασία και το σωστό μαγείρεμα, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά και από τις δυσάρεστες συνέπειές τους, που μπορεί να είναι μια απλή δυσπεψία, μέχρι και τροφική δηλητηρίαση.
Αρχικά, πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι, πριν την προετοιμασία του φαγητού. Έχετε έναν πάγκο μόνο για ωμά κρέατα, τον οποίο δεν θα χρησιμοποιείτε μετά για κοπή λαχανικών κτλ.
Πιάτα και πιρούνια που χρησιμοποιήθηκαν στο ωμό κρέας, πρέπει να μη χρησιμοποιούνται μετά το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε νέα πιάτα για το ψημένο κρέας!
Μαγειρέψτε και ψήστε καλά τα κρέατα, για να μην επιβιώσουν τα μικρόβια. Ξεχάστε το μισοψημένο κρέας και τις πουτίγκες με ωμά αυγά. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί καλά και στο εσωτερικό του. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα δεν θα πρέπει να είναι ροζ, ενώ ψήστε πολύ καλά τα μπιφτέκια, αφού ο κιμάς έχει αυξημένους κινδύνους.
Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας και όχι υφασμάτινες πετσέτες για υγρά από ωμά κρέατα.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν κυρίως επιβαρυνθεί με φάρμακα και λιπάσματα, αλλά και βακτήρια. Γι΄ αυτό χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό πριν την προετοιμασία. Πλύνετε ακόμα και όσα φρούτα θα ξεφλουδίσετε, ενώ καθαρίστε προσεκτικά τα φύλλα από τα φυλλώδη λαχανικά ένα-ένα.
Μετά το μαγείρεμα
Πετάξτε τα υπολείμματα ωμού κρέατος που δεν χρειάζεστε ή βάλτε τα αμέσως στο ψυγείο.
Πλύνετε καλά τις επιφάνειες που χρησιμοποιήσατε. Στα σημεία που ακούμπησε ωμό κρέας ή αυγά, π.χ. σε πάγκους, επιφάνειες, πιατικά κτλ. περάστε σαπούνι με ζεστό νερό.
Στο τέλος πλύνετε καλά το σφουγγάρι με βραστό νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιήστε και λίγο ξύδι και αφήστε το να στεγνώσει.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα χλωρίνης αραιωμένης με κρύο νερό, αλλά προσέξτε να ξεβγάζετε καλά.
Με αυτές τις παραπάνω κινήσεις θα εξασφαλίσετε καθαρό φαγητό, καθαρή κουζίνα και χωρίς τον φόβο να καταναλώσετε τροφές επιβαρυμένες με επικίνδυνα μικρόβια, εσείς και η οικογένειά σας.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 26 Απριλίου 2011
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...