Αρχική σελίδα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το πράσινο ευνοεί την υγεία του ανθρώπου

Το πράσινο ευνοεί την υγεία του ανθρώπου

Όλοι μας έχουμε νιώσει την ηρεμία και την ευεξία που προσφέρει το πράσινο, όταν βρισκόμαστε σε μια εκδρομή στη φύση ή απλώς κάνουμε μια βόλτα σε ένα άλσος με δέντρα και χορτάρι. Πράγματι, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις αποδεικνύει επιστημονικά τη μεγάλη σημασία που έχει το πράσινο στην υγεία του ανθρώπου. 

Η επίδραση που έχει η φύση και ιδιαίτερα το πράσινο, όπως τα δέντρα, αποδείχτηκε καθοριστική στην ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα δηλώνουν πως σε πιο «πράσινο» περιβάλλον, οι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί, γενναιόδωροι και δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην κοινότητα. Αντίθετα, σε λιγότερο «πράσινο» περιβάλλον, παρατηρεί κανείς αυξημένα ποσοστά επιθετικής και εγκληματικής συμπεριφοράς, αλλά και έλλειψη κοινωνικής συνοχής.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επαφή με τη φύση βοηθά καλύτερα τον άνθρωπο να έρχεται σε επαφή με τον ίδιο τον εαυτό του και συνολικά να έχει καλύτερη ψυχική υγεία. Αντίθετα, η λιγότερη επαφή με το φυσικό περιβάλλον σχετίζεται με υψηλά ποσοστά άγχους και αγχωδών διαταραχών, συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, μέχρι και κατάθλιψη.

Επίσης πάρα πολλά είναι τα ευρήματα της θετικής επίδρασης της φύσης και του πρασίνου στη σωματική υγεία, καθώς βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, σχετίζεται με τη γρήγορη ανάρρωση ασθενών και ενισχύει τη φυσική δραστηριότητα.

Όπου κι αν κατοικείτε, λοιπόν, ακόμη και σε μεγάλα αστικά κέντρα, αναζητήστε μικρούς «πράσινους παραδείσους» κοντά σας, που μπορεί να είναι ακόμη κι ένα μικρό άλσος ή πάρκο, και αρχίστε να το επισκέπτεστε συχνά για να χαλαρώνετε και να αφιερώνετε λίγο ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σας ή και τα άτομα που αγαπάτε.

Οργανώστε μικρές εκδρομές τα σαββατοκύριακα και χαρίστε στα παιδιά λίγες ώρες στην ανεμελιά και στην ευεργετική δράση της πράσινης φύσης, που εκτός των άλλων, μας προσφέρει τα οφέλη της απλόχερα και χωρίς κανένα κόστος! Παίξτε παιχνίδια, αφήστε τα παιδιά να τρέξουν ελεύθερα χωρίς τον φόβο των αυτοκινήτων, γνωρίστε τους τα είδη των δέντρων και των λουλουδιών, απολαύστε τα δώρα της φύσης και "γεμίστε" τις μπαταρίες σας!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 28 Απριλίου 2011