Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Υπέρβαροι μπαμπάδες κάνουν παιδιά με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη

Υπέρβαροι μπαμπάδες κάνουν παιδιά με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη

Οι περισσότερες έρευνες μέχρι τώρα συσχέτιζαν το βάρος και την κατάσταση της υγείας της μητέρας με το μωρό που γεννιέται. Στο Nature δημοσιεύτηκε η πρώτη έρευνα που αφορά στη διατροφή και το βάρος του πατέρα. 

Όλοι έχουμε ακούσει ότι οι έγκυες μητέρες που είναι παχύσαρκες φέρνουν στον κόσμο παιδιά με μεγάλο βάρος γέννησης και με αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Νέα έρευνα, όμως, λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση υγείας του πατέρα, αναφέροντας ότι το  βάρος και οι συνήθειες της διατροφής του κατά την περίοδο της σύλληψης επηρεάζει την επόμενη γενιά.

Όταν ο πατέρας έχει αυξημένο βάρος και κάνει κατανάλωση τροφών με υψηλά λιπαρά, «μεταφέρει» αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη στα παιδιά του, πιθανότατα μέσω γονιδίων του σπέρματος. Οι ερευνητές επισημαίνουν, επίσης, ότι ένας βασικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο είναι το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Έρευνες τέτοιου είδους έχουν τεράστια σημασία και έχουν σκοπό να αφυπνίσουν όλους, τη στιγμή που η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου ΙΙ έχουν εξελιχτεί σε επιδημία του ανεπτυγμένου κόσμου με ανοδική πορεία.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 7 Μαΐου 2011

Διαβάστε επίσης...