Αρχική σελίδα Παλαιότερα Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων & Πανευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων & Πανευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Στις 18 Μαΐου η πρώτη και στις 14 Μαΐου η δεύτερη, οι επετειακές ημέρες αυτές μας φέρνουν πιο κοντά στο θεσμό των Μουσείων και μας καλούν να τα επισκεφτούμε με όλη την οικογένεια!

Τα Μουσεία τιμούν τις ημέρες αυτές το θεσμό τους και τους επισκέπτες τους και διοργανώνουν πολλές πολλές ευκαιρίες που συνήθως διαρκούν ακόμη και μία εβδομάδα και προσφέρουν ελεύθερη είσοδο! Αναζητήστε στο mamakid.gr τι διοργανώνει το κάθε Μουσείο, ανάλογα με τα γούστα σας, κυρίως στις ενότητες Μουσεία & Εκθέσεις και στα Νέα και διαβάστε πιο κάτω περισσότερα για την ιστορία των ημερών αυτών!

Τι είναι η Ημέρα Μουσείων;

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, έχει καθιερώσει τη 18η Μαΐου ως την Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ο λόγος  αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".

Στα πλαίσια αυτού του εορτασμού λοιπόν, κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα της Ημέρας μουσείων, διερευνούνται σ' όλες τις χώρες εκδηλώσεις, που περιστρέφονται γύρω από μια συγκεκριμένη θεματική. Το θέμα αυτό φέτος είναι «Μουσεία και Μνήμη», με επιμέρους θέματα τις συλλογές και τεκμήρια, την ιστορία των μουσείων, τις ξεχασμένες μνήμες, την σχέση μνήμης, κοινωνίας και ταυτότητας και πολιτιστική προσφορά της Αφρικής στον κόσμο.

Στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του εορτασμού, διοργανώνονται σειρά από δραστηριότητες κατά την διάρκεια ολόκληρου Μάη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στα μουσεία όχι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Τη 18η Μαΐου που είναι η ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.

Τι είναι η Νύχτα Μουσείων ;

Η «Νύχτα των Μουσείων» γιορτάζεται στις 14 Μαΐου και καλεί το κοινό να επισκεφθεί τα μουσεία και να γιορτάσει τον θεσμό των μουσείων. Έτσι λοιπόν στις 14 Μαΐου τα μουσεία που συμμετέχουν στον εορτασμόπαραμένουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο από τη δύση του ηλίου έως τη 1 πμ, ενώ παράλληλα διοργανώνουν εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα.

Γιατί να πάω στα μουσεία αυτά αυτές τις συγκεκριμένες μέρες;

Επωφεληθείτε της ευκαιρίας να περιηγηθείτε στους χώρους ενός μουσείου ενώ τα ζουζούνια σας θα συμμετάσχουν στα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν προγραμματιστεί για αυτές τις ημέρες….και όλα αυτά χωρίς επιβάρυνση. Ακόμα, τα περισσότερα μουσεία αυτές τις μέρες έχουν και σημαντική έκπτωση στα προϊόντα των πωλητηρίων τους…. Οπότε μπορείτε να αδράξετε και αυτήν την ευκαιρία…

 

Συνεργάστηκε η κα Ευτυχία Καλοχαιρέτη - παιδαγωγός

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 12 Μαΐου 2011