Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Η νέα τάση στη σωστή διατροφή: τρώτε αληθινό φαγητό!

Η νέα τάση στη σωστή διατροφή: τρώτε αληθινό φαγητό!

Ως απάντηση στα εξειδικευμένα πολύπλοκα προγράμματα διατροφής, τις αναλυτικές οδηγίες για θερμίδες και ποσοστά τροφών και την υπερβολική ενασχόληση με αριθμούς, έρχεται μια νέα τάση για την ισορροπημένη διατροφή που συνοψίζεται σε μία μόνο φράση: «τρώτε αληθινό φαγητό»!

Σύμφωνα με τη νέα αυτή τάση, θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά κυρίως έναν και μοναδικό κανόνα, να τρώτε αληθινό φαγητό! Σας ακούγεται αστείο ή εύκολο; Αρκεί να σας δώσουμε μερικά παραδείγματα, για να δείτε πόσο μακριά μπορεί να είστε από κάτι τέτοιο!

Σκεφτείτε τη διαφορά να τρώτε κρέας φιλέτο αντί να τρώτε ένα αλλαντικό, που αναγράφεται πολλές φορές ως "παρασκεύασμα με βάση το κρέας". Σκεφτείτε τη διαφορά ενός έτοιμου ζωμού λαχανικών σε κύβο ή σκόνη με τα λαχανικά που βράζουν στην κατσαρόλα σας. Σκεφτείτε τη διαφορά ενός «φρουτοποτού» με έξτρα ζάχαρη και αρωματικές ύλες με τα φρέσκα φρούτα που αγοράσατε από τη λαϊκή ή το μανάβη ή τον σπιτικό φρεσκοστυμμένο χυμό σας.

Ο κανόνας αυτός για αληθινό φαγητό, σας οδηγεί προς τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, που σημαίνει λιγότερος χρόνος αποθήκευσης μέχρι το πιάτο σας, λιγότερα ενδιάμεσα στάδια επεξεργασίας με χρήση χημικών και άλλων μεθόδων, λιγότερες προσθήκες ενισχυτικών γεύσης, συντηρητικών, γλυκαντικών και ουσιών που βελτιώνουν την όψη ή την οσμή του τροφίμου. Όσο περισσότερα στάδια επεξεργασίας υφίσταται ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερο απέχει από την αρχική του μορφή, που σημαίνει ότι τόσο λιγότερα έχουμε να ωφεληθούμε από την πρώτη ύλη του.

Πρακτικά, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε τροφές που να μπορείτε να αναγνωρίσετε τις πρώτες ύλες τους, με λίγα λόγια, να τρώτε κάτι που ζει σε φάρμα ή εκτροφείο, που το κόβουμε από δέντρα, που φυτρώνει στο έδαφος ή προέρχεται άμεσα από κάποιο ζώο!

Όσο πιο κοντά πλησιάσετε σε κάτι τέτοιο, τόσο θα δείτε να ωφελείται η υγεία σας. Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η ισορροπημένη διατροφή περιέχει την έννοια της ισορροπίας και του μέτρου όσον αφορά τις ποσότητες των τροφών και την ποικιλία στην ημέρα και την εβδομάδα.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 14 Μαΐου 2011