Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Υψηλά λιπαρά στην εγκυμοσύνη προγραμματίζουν για εμφάνιση διαβήτη στο παιδί

Υψηλά λιπαρά στην εγκυμοσύνη προγραμματίζουν για εμφάνιση διαβήτη στο παιδί

Δυστυχώς οι έρευνες που σχετίζουν τη διατροφή της εγκύου με την υγεία του εμβρύου και μετέπειτα του παιδιού που θα γεννηθεί πολλαπλασιάζονται δείχνοντας άμεση σχέση μεταξύ της κακής διατροφής κατά την εγκυμοσύνη και των προβλημάτων υγείας του παιδιού.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις αποδεικνύει ότι όταν το έμβρυο εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα λιπαρών εξαιτίας της αντίστοιχης διατροφής της εγκύου μητέρας του, «προγραμματίζεται» ώστε να εμφανίζει προδιάθεση για διαβήτη στο μέλλον. Η επίδραση τέτοιας διατροφής στο έμβρυο οδηγεί σε τροποποίηση των γονιδίων που σχετίζονται με το συκώτι κι έτσι το αποτέλεσμα είναι η πιθανότητα να παράγεται υπερβολική ποσότητα γλυκόζης που θα οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σε διαβήτη.

Επίσης, η μελέτη αναφέρει ότι μια τέτοιου είδους διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των μωρών.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι η διατροφή της εγκύου έχει ιδιαίτερα μακροπρόθεσμη επίδραση στην κατάσταση της υγείας του παιδιού που θα γεννηθεί και έτσι με τη σωστή καθοδήγηση και ενημέρωση, οι έγκυες μητέρες μπορούν να προστατέψουν την υγεία του μωρού τους ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τις μητέρες να ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλά τα κορεσμένα λίπη, αλλά ταυτόχρονα να καταναλώνουν τα «καλά» λιπαρά, όπως ωμέγα 3 και ωμέγα 6, που θα βρει κανείς στα αυγά, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 3 Ιουνίου 2011

Διαβάστε επίσης...