Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Σύγκαμα στα μωρά

Σύγκαμα στα μωρά

Το σύγκαμα του μωρού, όσο κι αν δεν θέλετε να συμβεί, είναι ένα συχνό φαινόμενο στη βρεφική ηλικία, κυρίως εξαιτίας της πάνας που φοράει το μωρό. Τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε ή και να το προλάβετε; 

Το μωράκι σας θα φοράει πάνα για περίπου τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής του. Δεδομένου ότι οι πάνες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας δεν είναι πλέον υφασμάτινες, αλλά περιέχουν αρκετή συνθετική ύλη, ώστε να είναι πιο απορροφητικές και στεγανές, δυσκολεύουν την σωστή «αναπνοή» του δέρματος του μωρού κι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιαστούν ερεθισμοί με τη μορφή συγκάματος.

Το σύγκαμα εμφανίζεται με τη μορφή ερυθήματος, δηλαδή κόκκινου ερεθισμένου δέρματος και μπορεί να συνοδεύεται από φουσκάλες στο δέρμα.

Το σύγκαμα μπορεί να συμβεί σε κάθε μωρό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, περισσότερα από το 50% των μωρών ηλικίας 4 έως 15 μηνών θα εμφανίσουν σύγκαμα, ενώ πιο συχνά παρατηρούνται συγκάματα στην ηλικία μεταξύ 8 και 10 μηνών.

Ο πιο πιθανός λόγος που θα προκαλέσει να συγκαεί το μωρό σας είναι εάν παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να αλλαχτεί με μια βρεγμένη ή λερωμένη πάνα. Συνεπώς, φροντίστε να το αλλάζετε αμέσως μόλις διαπιστώσετε ότι η πάνα του λερώθηκε, για να αποφύγετε συγκάματα, αλλά και μολύνσεις. Έχετε πάντοτε μαζί σας μια εφεδρική πάνα, ακόμη κι αν λείψετε για λίγο από το σπίτι.

Επίσης, όταν το μωρό έχει διάρροια ή συχνές κενώσεις, η ευαισθησία είναι μεγαλύτερη, ενώ μια ακόμη περίοδος με μεγάλες πιθανότητες είναι όταν τα μωρά ξεκινούν τη στερεά τροφή, επειδή επηρεάζονται οι κενώσεις του και ο τρόπος που λειτουργεί το πεπτικό του σύστημα.

Εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας έχει συγκαεί:

  • Αφαιρέστε την πάνα και ξεπλύνετε την περιοχή με χλιαρό νερό. Πλύνετε με μικρή ποσότητα από απαλό σαπούνι.
  • Αποφύγετε τα μωρομάντηλα ή επιλέξτε έναν τύπο χωρίς οινόπνευμα ή αρώματα.
  • Χρησιμοποιείτε πάντοτε μικρή ποσότητα κρέμας κατά του συγκάματος με οξείδιο του ψευδαργύρου, που θα απλώσετε σε όλα τα δύσκολα σημεία.
  • Αφήστε το μωρό για λίγη ώρα χωρίς πάνα, ώστε να αναπνεύσει η επιδερμίδα του και να μην βρίσκεται στην υγρασία.
  • Εάν το εξάνθημα επιμένει, δοκιμάστε άλλο τύπο πάνας.

Τις περισσότερες φορές μετά από μερικές ημέρες κατάλληλης αντιμετώπισης, το σύγκαμα υποχωρεί. Εάν δεν παρατηρείτε βελτίωση ή το σύγκαμα χειροτερεύει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να προλάβετε τυχόν μόλυνση.

Τα ευχάριστα νέα: οι συχνές αλλαγές πάνας βοηθούν πολύ την κατάσταση και προλαμβάνουν, ενώ όταν το παιδάκι σας εκπαιδευτεί για την τουαλέτα και πετάξει τις πάνες, όλα αυτά θα είναι ένα μακρινό παρελθόν!

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 10 Ιουνίου 2011