Αρχική σελίδα Οικογένεια Ταξίδι & Διακοπές Προστατέψτε τα παιδιά από τα τσιμπήματα εντόμων

Προστατέψτε τα παιδιά από τα τσιμπήματα εντόμων

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι πληθυσμοί εντόμων, όπως κουνούπια, σφήκες ή μέλισσες πολλαπλασιάζεται και επίσης είμαστε όλοι πιο εκτεθειμένοι φορώντας λιγότερα ρούχα. Πώς μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από τα ενοχλητικά τσιμπήματα εντόμων;

 

Κουνούπια

Μια μικρή ταλαιπωρία, κυρίως τις καλοκαιρινές νύχτες, είναι τα κουνούπια. Τα μικροσκοπικά έντομα προτιμούν ορισμένους ανθρώπους περισσότερο από κάποιους άλλους! Το δάγκωμά τους έχει ως αποτέλεσμα ένα μικρό εξάνθημα και φαγούρα, αλλά μπορεί να μεταφέρουν μολύνσεις και ιούς.

 

Πρόληψη

  • Όσο είναι δυνατόν αποφεύγετε να ανάβετε τα φώτα το βράδι με ανοιχτά παράθυρα.
  • Μην αφήνετε νερό σε λεκάνες, φουσκωτές πισίνες, δοχεία, δεξαμενές ή δοχεία νερού για τα ζώα, καθώς το στάσιμο νερό συγκεντρώνει τα κουνούπια.
  • Χρησιμοποιήστε στις πόρτες σίτες και στην κούνια του μωρού κουνουπιέρα.
  • Χρησιμοποιείτε απωθητικά κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Θα βρείτε κρέμες ή σπρέι κατάλληλα για μικρά παιδιά. Απλώστε σε όλα τα ακάλυπτα σημεία του σώματος, και στο λαιμό. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπλέτες, πάντα με ανοιχτά παράθυρα. Υπάρχουν, επίσης, ειδικά «τσιρότα» που μπορούν να κολληθούν κοντά στο μωρό (π.χ. στην κούνια ή τα ρούχα του), αλλά προσοχή να μην τα φτάνει. Διαβάζετε πάντοτε προσεκτικά τις οδηγίες.

Προσέξτε επειδή συνήθως τα μικρά παιδιά ξύνουν πολύ το εξάνθημα του τσιμπήματος. Φροντίστε να μη μολυνθεί το σημείο και διατηρήστε το καθαρό.

  

Μέλισσες και σφήκες

Το τσίμπημα της σφήκας ή της μέλισσας προκαλεί ενόχληση, πρήξιμο και κοκκίνισμα που υποχωρεί σε λίγες ημέρες. Πολύ σπάνια, κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δηλητήριο του εντόμου.

Οι μέλισσες και οι σφήκες δεν δρουν επιθετικά, αν δεν νιώσουν απειλή. Εάν σας πλησιάσει τέτοιο έντομο, καλύτερα να μείνετε ακίνητοι μέχρι να απομακρυνθεί. Εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, ανοίξτε τα παράθυρα και περιμένετε με ψυχραιμία να βγει έξω. Ποτέ μην κάνετε απότομες κινήσεις.

 

Πρόληψη

  • Οι μέλισσες και οι σφήκες έλκονται από τις έντονες μυρωδιές, γι’ αυτό αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε εσείς και τα παιδιά  αρωματικά σαπούνια, αρώματα και σπρέι μαλλιών.
  • Αποφεύγετε τα ρούχα με έντονα χρώματα και σχέδια με λουλούδια.
  • Μέλισσες και σφήκες μπορεί να βρίσκονται κοντά σε στάσιμα νερά, σκουπίδια, εκτεθειμένα φαγητά και σε κήπους με άνθη ή στο γκαζόν.

Σε περίπτωση τσιμπήματος, αφαιρέστε προσεκτικά το κεντρί. Χρησιμοποιήστε κρέμα για τσιμπήματα ή παγοκύστη για τον πόνο. Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 14 Ιουνίου 2011