Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Μωρά και ανθρώπινη φωνή

Μωρά και ανθρώπινη φωνή

Τα μωρά και τα νεογέννητα δεν παύουν να μας εκπλήσσουν με τις εξαιρετικές ικανότητες που έχουν από τη στιγμή που γεννιούνται. Δεν παύουν, μάλιστα, να εκπλήσσουν συχνά και τους επιστήμονες, που προσπαθούν να παρακολουθήσουν την αναπτυξιακή τους πορεία και τις αντιληπτικές τους ικανότητες. Πρόσφατα, ανακαλύφτηκε ότι ο εγκέφαλος των μωρών είναι από νωρίς ευαίσθητος στους ήχους της ανθρώπινης φωνής, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Current Biology.

Τα μωρά έδειξαν να ξεχωρίζουν και να αποκρίνονται στην ανθρώπινη φωνή ή σε ήχους που εκφράζουν ανθρώπινα συναισθήματα και εξέπληξαν τους επιστήμονες από την ικανότητά τους παρά τη μικρή ηλικία τους. 

Μάλιστα, τα βρέφη τριών έως επτά μηνών εμφάνισαν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν άκουγαν ανθρώπινους ήχους, όπως βήχας, χασμουρητό κτλ, παρά όταν άκουγαν ήχους παιχνιδιών ή νερού. Επίσης, πιο έντονη αντίδραση παρουσίασαν τα βρέφη σε ήχους που υποδήλωναν κάτι δυσάρεστο, παρά σε κάτι ουδέτερο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ανακαλύψεις αυτές υποστηρίζουν ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι τμήματα του εγκεφάλου είναι πιο ώριμα από ό,τι πίστευαν ως τώρα και ρίχνουν νέο φως στην πρώιμη ανάπτυξη των βρεφών.

Η ευαισθησία των μωρών στην ανθρώπινη φωνή ερμηνεύεται πιθανότατα από το γεγονός ότι η φωνή είναι μέσο πολύ μεγάλης σημασίας στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους και συμπληρώνει έρευνες που αναφέρουν ότι τα νεογέννητα αναγνωρίζουν και δείχνουν προτίμηση στη φωνή της μητέρας τους και στη μητρική τους γλώσσα.

Άλλωστε, στη μήτρα κατά την εγκυμοσύνη, οι ήχοι που ακούν, εκτός από τους ήχους του οργανισμού της μητέρας τους, είναι η ομιλία κυρίως της μητέρας, αλλά και των υπόλοιπων ανθρώπων του περιβάλλοντος, κάτι που προφανώς δεν αναπτύσσει μόνο την αίσθηση της ακοής, αλλά και τμήματα του εγκεφάλου που αφορούν την αντίληψη γλωσσικών ερεθισμάτων και συναισθημάτων που αυτά εκφράζουν.

Πιθανότατα, λοιπόν, τα μωρά γεννιούνται γνωρίζοντας ήδη να αναγνωρίζουν τέτοιου είδους ερεθίσματα και αναπτύσσουν ταχύτατα την ικανότητα να «αποκρυπτογραφούν» και να αναγνωρίζουν ήχους που αφορούν τα άτομα που τα φροντίζουν, όπως η μαμά και ο μπαμπάς, ώστε να τους κατανοούν και σε συναισθηματικό επίπεδο.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 2 Ιουλίου 2011