Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ 3 Μύθοι για την υγιεινή των δοντιών

3 Μύθοι για την υγιεινή των δοντιών

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της συστηματικής υγιεινής των δοντιών μας και έχουμε ακούσει πολλά για το πώς να φροντίζουμε τα δόντια μας και ποιοί είναι οι «εχθροί» τους. Οι ειδικοί, όμως, έρχονται για να ενημερώσουν και να μας επισημάνουν κάποιους μύθους σχετικά με την οδοντική υγιεινή, που αφορά τόσο τα μικρά παιδιά, όσο και τους ενήλικες.

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας καθημερινά, μαθαίνουμε πώς να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ποιά είναι η κατάλληλη οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα και ίσως χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και οδοντικό διάλυμα. Ξέρουμε, επίσης, ότι πρέπει να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο μία φορά κάθε έξι μήνες, ακόμη κι αν δεν έχουμε κάποια ενόχληση, για έναν έλεγχο ή καθαρισμό. 

Ορισμένα αξιώματα, όμως, που τα θεωρούμε δεδομένα και αληθή καταρρίπτονται και μαθαίνουμε πως αποτελούν μύθο. Ας δούμε τους μύθους αυτούς για να είμαστε ακόμη πιο ενημερωμένοι και αποτελεσματικοί στην φροντίδα των δοντιών.

 

Μύθος 1ος -  Τα πρώτα δόντια δεν χρειάζονται φροντίδα

Ίσως νομίζετε ότι τα νεογιλά δόντια του μικρού παιδιού σας δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αφού και να προσβληθούν από τερηδόνα, θα αντικατασταθούν από τα νέα δόντια. Όμως η τερηδόνα δεν αφορά μόνο το δόντι, αλλά και τη βάση του, ενώ επηρεάζει αρνητικά το νέο δόντι που αναπτύσσεται κάτω από το νεογιλό. Οι παιδοδοντίατροι συστήνουν να φροντίζετε τα πρώτα δοντάκια του μωρού και να το εκπαιδεύσετε να χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσα, ενώ η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο γίνεται όταν ολοκληρωθεί η οδοντοφυία, δηλαδή περίπου στα 3,5 χρόνια. Περισσότερα για τη φροντίδα των πρώτων δοντιών μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Μύθος 2ος -  Πολλή ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια

Θεωρούμε ότι μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σημαίνει περισσότερη τερηδόνα, όμως αυτό που έχει σημασία είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ζάχαρη παραμένει σε επαφή με τα δόντια! Γι’ αυτό πιο βλαβερά θεωρούνται γλυκίσματα που λιώνουν αργά στο στόμα, όπως καραμέλες και γλυφιτζούρια, καθώς και τα αναψυκτικά, αφού παρατείνουν την παραμονή της ζάχαρης και των οξέων που δημιουργούνται σε συνδυασμό με τα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι οδοντίατροι τονίζουν πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια αμέσως μετά από την κατανάλωση γλυκού.

 

Μύθος 3ος -  Η κακή στοματική υγιεινή επηρεάζει μόνο το στόμα

Κι όμως, η κακή στοματική υγιεινή δεν αφορά μόνο το στόμα μας, αλλά τη συνολική μας υγεία. Περιοδοντικά νοσήματα, όπως η ουλίτιδα, εξαιτίας της μόλυνσης από βακτηρίδια στην περιοχή των ούλων οδηγούν σε φλεγμονή, που όταν διαρκεί αρκετά και γίνεται χρόνια, θεωρείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις. Άλλες έρευνες σχετίζουν τα περιοδοντικά νοσήματα με νόσους του αναπνευστικού.

Ιδιαίτερα στα παιδιά, η τερηδόνα αποτελεί την πιο διαδεδομένη νόσο (πιο συχνή ακόμη και από το άσθμα). Η τερηδόνα προκαλεί πόνο, που ενδεχομένως να κάνει το παιδί πιο ανήσυχο και να το δυσκολέψει να συγκεντρωθεί στο σχολείο, ενώ είναι πολύ πιθανό να επιλέγει τροφές που είναι πιο μαλακές, αλλά λιγότερο θρεπτικές, αφού οι επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη μασιούνται πιο εύκολα, ενώ τα ωμά φρούτα και λαχανικά θέλουν αρκετό μάσημα αλλά περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Επίσης κακή στοματική υγιεινή έχει συσχετιστεί με προβλήματα στην ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία.

 

 

mamakid.gr

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 12 Ιουλίου 2011

Διαβάστε επίσης...