Αρχική σελίδα Οικογένεια Ταξίδι & Διακοπές Διακοπές σε παιδική κατασκήνωση

Διακοπές σε παιδική κατασκήνωση

Το πιτσιρίκι σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να κάνει τις πρώτες διακοπές του μόνο του σε μια οργανωμένη κατασκήνωση; Είναι ένα συναρπαστικό, αλλά και πρωτόγνωρο βήμα, τόσο για εσάς, όσο και για το πιτσιρίκι σας! Ας δούμε πώς μπορείτε να επιλέξετε κατασκήνωση και να προετοιμαστείτε όλοι καλύτερα.

Υπάρχουν πάρα πολλές κατασκηνώσεις για να επιλέξετε ποιά ταιριάζει σε εσάς και το παιδί σας. Θα βρείτε κατασκηνώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ποικίλης διάρκειας, με ποικιλία σε εγκαταστάσεις και προγράμματα. Ξεκινήστε έγκαιρα την έρευνά σας, γιατί ενδεχομένως οι θέσεις να είναι περιορισμένες.

Αρχίστε από τις κοντινές σας κατασκηνώσεις και από εκείνες που στηρίζουν το πρόγραμμά τους στα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Αναζητήστε, επίσης, παροχές για κατασκηνώσεις που ενδεχομένως προσφέρει ο δήμος που κατοικείτε ή η υπηρεσία στην οποία εργάζεστε.

 

Πώς να επιλέξετε κατασκήνωση;

Αν είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας θα επισκεφτεί μια κατασκήνωση και έχετε μια ανησυχία για την έκβαση των πραγμάτων, καλύτερα να επιλέξετε μια κατασκήνωση σε σχετικά κοντινή απόσταση από το μέρος που θα βρίσκεστε κι εσείς, ώστε οτιδήποτε προκύψει, όπως αν χρειαστεί να φύγει νωρίτερα, να έχετε εύκολη πρόσβαση.

Υπάρχουν παιδικές κατασκηνώσεις που στο πρόγραμμά τους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε κάποιο αντικείμενο, όπως στα αθλήματα ή τις τέχνες. Έτσι, μπορείτε να αποφασίσετε από κοινού με το παιδί σας και να επιλέξετε μια κατασκήνωση που να ταιριάζει περισσότερο στα γούστα του.

Ρωτήστε για τις ηλικίες των παιδιών που θα συναναστρέφεται το παιδί σας και εάν θα υπάρχουν δραστηριότητες που να ταιριάζουν σε κάθε ηλικία. Ρωτήστε να μάθετε για το προσωπικό και τους ομαδάρχες που στελεχώνουν την κατασκήνωση, την ιδιότητά τους και την εμπειρία τους σε κατασκηνώσεις.

Φυσικά, ένας βασικός παράγοντας είναι το οικονομικό. Κάντε μια καλή έρευνα, και συγκρίνετε τιμές μεταξύ τους, αλλά και σε σχέση με όσα παρέχονται κάθε φορά, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να σας φαίνεται φτηνή μια κατασκήνωση, αλλά οι παροχές να είναι τέτοιες που στην ουσία να είστε υποχρεωμένοι να δώσετε πολλά επιπλέον χρήματα στο παιδί σας για να καλύπτει τα απαραίτητα έξοδά του. Ζητήστε αναλυτική λίστα των  παροχών. Επίσης, ρωτήστε εάν υπάρχει έκπτωση για 2 ή περισσότερα αδερφάκια.

Μπορεί να το αναφέρουμε τελευταίο εδώ, αλλά είναι το κυριότερο και εννοούμε το ζήτημα ασφάλειας! Βεβαιωθείτε ότι η κατασκήνωση έχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στην πραγματοποίηση των προγραμμάτων. Ιδιαίτερα όσο αφορά το μπάνιο, είτε είναι σε πισίνα είτε σε θάλασσα, ρωτήστε οπωσδήποτε εάν υπάρχει ναυαγοσώστης ή και πόσοι υπεύθυνοι αναλογούν σε έναν αριθμό παιδιών. Ρωτήστε εάν η κατασκήνωση φυλάσσεται επαρκώς και τη νύχτα και εάν έχετε τη δυνατότητα, επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις οι ίδιοι πριν αποφασίσετε! Ρωτήστε εάν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τα παιδιά κατά την παραμονή τους και διαβάστε προσεκτικά πριν υπογράψτε σχετικά έγγραφα.

Μην ξεχνάτε ότι τις καλύτερες και τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες πιθανότατα να τις πάρετε από άλλες μαμάδες που έχουν στείλει τα παιδιά τους κατασκήνωση! Πιθανότατα οι άλλες μαμάδες έχουν τα ίδια κριτήρια με εσάς και θα σας ενημερώσουν κατάλληλα, ενώ θα σας διηγηθούν περιστατικά με το πιτσιρίκι τους που πιθανότατα θα ζήσετε κι εσείς!

 

Για να γίνει πιο εύκολο για το παιδί σας

Εάν το παιδί σας, εκτός από ενθουσιασμό, έχει και μια ανησυχία για το πώς θα είναι τα πράγματα στην κατασκήνωση, ιδιαίτερα εάν είναι η πρώτη φορά και είναι μικρό, καθησυχάστε το και πείτε του πως είναι πολύ λογικό να νιώθει έτσι, αλλά ότι σίγουρα θα περάσει καλά. Μιλήστε του και πείτε του ότι καταλαβαίνετε την ανησυχία του, αλλά ότι είστε αισιόδοξη ότι θα γίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στην κατασκήνωση που θα του αρέσουν. Εξηγήστε του το ότι μπορεί να επικοινωνεί μαζί σας όποτε θελήσει και πως εάν δεν του αρέσει, μπορεί να γυρίσει πίσω.

Εάν φυσικά αρνείται πεισματικά από την αρχή και δεν το βλέπει καθόλου θετικά, μην το στείλετε με το ζόρι, αλλά αφήστε το για να το ξανασυζητήσετε την επόμενη χρονιά. Θυμηθείτε ότι ένας χειμώνας κάνει μεγάλη διαφορά, ενώ το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και δεν σημαίνει ότι επειδή το 7-χρονο παιδί της φίλης σας πέρασε καλά πέρυσι στη δική του κατασκήνωση είναι έτοιμο και το δικό σας για κάτι τέτοιο.

Αυτονόητο είναι ότι για να φιλοξενηθεί ένα παιδί σε μια κατασκήνωση θα πρέπει να είναι ήδη αυτόνομο και να μπορεί να φροντίζει τον εαυτό του ως προς το φαγητό και τις συνήθειες υγιεινής και ντυσίματος.

Μια καλή ιδέα που θα το κάνει να νιώθει καλύτερα, ιδιαίτερα εάν δεν θα είναι μαζί του ένα μεγαλύτερο αδερφάκι, είναι να φροντίσετε να πάει στην ίδια κατασκήνωση με τον αγαπημένο του φίλο ή με παιδάκια που ήδη γνωρίζει. Ακόμη, μπορείτε να συνεννοηθείτε με τις μαμάδες των φίλων του ή να οργανώσετε μια μικρή ομάδα παιδιών από το σχολείο ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρακολουθεί τον χειμώνα το παιδί σας, ώστε όλη η παρεούλα να επισκεφτεί την ίδια κατασκήνωση!

 

Συμβουλές για τους γονείς

Ακολουθήστε τις συστάσεις των οργανωτών σχετικά με τα πράγματα που θα πρέπει να έχει μαζί του το παιδί, τα χρήματα που θα πρέπει να του αφήσετε και σχετικά με τη συχνότητα επισκέψεων. Σκεφτείτε ότι ο χώρος που θα έχει για τα πράγματά του θα είναι περιορισμένος και μην του φορτώσετε μια ντουζίνα βαλίτσες! Επίσης, δεν έχει νόημα να αφήσετε στο παιδί την ευθύνη ενός υπερβολικού χρηματικού ποσού, ενώ οι πραγματικές του ανάγκες είναι πολύ μικρότερες και τα περισσότερα προσφέρονται από την κατασκήνωση.

Στην ίδια κατηγορία με τα χρήματα ανήκουν και μικροσυσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και συσκευές βιντεοπαιχνιδιών ή i-pod και τα παρόμοια. Ρωτήστε για την πολιτική της κατασκήνωσης σε αυτές τις περιπτώσεις (και για την ευθύνη απώλειας τέτοιων συσκευών) και προτιμήστε να προσανατολίσετε το πιτσιρίκι σας σε άλλες δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται στην κατασκήνωση και να του πείτε ότι είναι μια ευκαιρία να κάνει διαφορετικά πράγματα.

Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μια χαρά χωρίς εσάς και μην το αναζητάτε συνεχώς στο τηλέφωνο ή σε καθημερινές επισκέψεις! Το πιο πιθανό είναι να το διακόπτετε από μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα! Αποδεχτείτε το γεγονός ότι ίσως σας λείπει πιο πολύ από ό,τι λείπετε σε εκείνο και δείτε το και ως μια δική σας ευκαιρία ανεξαρτησίας. Απολαύστε τις χωριστές διακοπές, αλλά και τη στιγμή που θα ξαναγυρίσει το πιτσιρίκι σας για να σας διηγηθεί περήφανο και χαρούμενο όλα τα κατορθώματά του στην κατασκήνωση!

 

Προσοχή! Ενημερώστε οπωσδήποτε τους υπεύθυνους εάν το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, κάποια αλλεργία ή ευαισθησία. Φροντίστε να έχει μαζί του τα απαραίτητα φάρμακα, που θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 1 Ιουνίου 2011

Διαβάστε επίσης...