Αρχική σελίδα Οικογένεια Σχέσεις Παιδική παχυσαρκία και η σχέση με τους γονείς

Παιδική παχυσαρκία και η σχέση με τους γονείς

Μπορεί η παιδική παχυσαρκία και η ανασφάλεια στη σχέση ενός 2-χρονου παιδιού με τους γονείς του να μοιάζουν άσχετα μεταξύ τους, αλλά νέα μελέτη συνδέει άμεσα τους δύο παράγοντες.

Η νέα μελέτη, για την οποία λήφθηκαν υπόψη στοιχεία για 6.650 παιδιά στις Η.Π.Α. που γεννήθηκαν το 2001,  υποστηρίζει πως παιδιά ηλικίας 24 μηνών που βιώνουν ανασφάλεια στη σχέση προσκόλλησης με τους γονείς τους έχουν τουλάχιστον 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 4,5 ετών.

Οι ψυχολόγοι που εμπλέκονται στην έρευνα υποστηρίζουν ότι τα 2-χρονα παιδιά που είναι ανασφαλή στη σχέση με τους γονείς τους, π.χ. έχουν βιώσει αρνητικές εμπειρίες μαζί τους, ενδεχομένως να αντιδρούν στο στρες με υπερβολικό θυμό, φόβο, άγχος ή αντικοινωνική συμπεριφορά. Τα κέντρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τις αντιδράσεις στο στρες και τα συναισθήματα, επηρεάζονται σημαντικά όπως και τα κέντρα που ελέγχουν την όρεξη και συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος για παχυσαρκία.

Αντίθετα, τα παιδιά με ασφαλή προσκόλληση στους γονείς, διαχειρίζονται πιο εύκολα καταστάσεις που εμπεριέχουν στρες, εξερευνούν το περιβάλλον με μεγαλύτερη ελευθερία και προσαρμόζονται εύκολα σε νέες καταστάσεις.

Ο στόχος τον ερευνητών ήταν να ληφθούν υπόψη σε σχέση με την παιδική παχυσαρκία παράγοντες που σχετίζονται όχι τόσο άμεσα με αυτή κι έτσι μπορεί να περνούν ως αμελητέοι, όπως η συναισθηματική σχέση των μικρών παιδιών με τους γονείς τους.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα ελπίζουν πως τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ασφαλούς σχέσης των παιδιών με τους γονείς και στην πρόληψη αντιδράσεων που σχετίζονται με υπερβολικές συμπεριφορές στη διαχείριση συναισθημάτων, με σκοπό την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Στο βαθμό που η παχυσαρκία είναι μια εκδήλωση λανθασμένης διαχείρισης του στρες, η έρευνα δίνει νέα κίνητρα στους γονείς να προσπαθούν να δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας στα μωρά και τα μικρά παιδιά, με σκοπό την ψυχική και σωματική τους υγεία για τη μετέπειτα παιδική και ενήλικη ζωή τους.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 26 Απριλίου 2011 

Διαβάστε επίσης...