Αρχική σελίδα Οικογένεια Σχέσεις Ποιό είναι το μυστικό της ευτυχισμένης οικογένειας;

Ποιό είναι το μυστικό της ευτυχισμένης οικογένειας;

Σας έχει τύχει να βλέπετε οικογένειες που να θαυμάζετε το πόσο ευτυχισμένα και χαρούμενα δείχνουν τα μέλη της και πόσο αγαπημένα, από τους γονείς μέχρι τα παιδιά; Αναρωτιέστε ποιό είναι το μυστικό αυτής της αρμονίας; Υπάρχει άραγε τέτοιο μυστικό;

 

Σίγουρα έχετε συναντήσει στη ζωή σας έστω και μία φορά κάποια οικογένεια που θεωρείτε «ιδανική» ή τη θαυμάζετε για κάποια στοιχεία της. Και σίγουρα έχετε απορήσει, πώς λειτουργεί τόσο άψογα αυτή η οικογένεια! Αν και τίποτα δεν είναι τέλειο και όλες οι οικογένειες έχουν ζητήματα να αντιμετωπίσουν, πράγματι, ορισμένες οικογένειες δείχνουν προς τα έξω μια αυθεντική εικόνα ευτυχίας και ισορροπίας. Θα μπορούσε, άραγε, να είναι και η δική σας κάπως έτσι; Τι διαφοροποιεί αυτές τις οικογένειες;

Οι οικογένειες αυτές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν περισσότερη τύχη, χρήματα, πιο εύκολη ζωή ή πιο «εύκολα» παιδιά από τους υπόλοιπους! Απλώς, έχουν αποδεχτεί κάποιες πολύ σημαντικές και καίριες πλευρές της ζωής, έχουν υιοθετήσει κάποια βασικά στοιχεία-κλειδιά και λειτουργούν στην καθημερινότητα και στις μεταξύ τους σχέσεις ανάλογα με αυτά.

Ας δούμε μερικά από αυτά τα στοιχεία:

  • Όλα τα μέλη αποδέχονται και αγαπούν το κάθε πρόσωπο της οικογένειας, όπως είναι.
  • Δείχνουν αγάπη και προσπαθούν να διευκολύνουν τη ζωή του άλλου.
  • Δείχνουν έμπρακτο σεβασμό, ακόμη και οι γονείς προς τα παιδιά.
  • Έχουν μάθει να μοιράζονται πράγματα, τον χώρο τους και τα αντικείμενα της οικογένειας.
  • Περνούν χρόνο όλοι μαζί σε κοινές δραστηριότητες και ενισχύουν τους δεσμούς της οικογένειας. Ταυτόχρονα, διατηρούν δεσμούς με την ευρύτερη οικογένεια.
  • Αισθάνονται όλα τα μέλη ότι ανήκουν στην ομάδα της οικογένειας και το καθένα έχει βρει τη θέση του και την αποδοχή των άλλων.
  • Οι ευθύνες και τα καθήκοντα είναι κατάλληλα μοιρασμένες σε όλα τα μέλη, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.
  • Τα μέλη της οικογένειας έχουν μάθει να ακούν το ένα το άλλο και να συζητούν εποικοδομητικά.
  • Συχνά έχουν τις δικές τους όμορφες συνήθειες ή παραδόσεις για τις ξεχωριστές ημέρες, π.χ. για γιορτές και διακοπές, που όλα τα μέλη περιμένουν με χαρά και ανυπομονησία.

Τα περισσότερα από αυτά τα μικρά «μυστικά» τα έχουν καλλιεργήσει αρχικά οι γονείς και με το παράδειγμά τους και τη στάση τους, τα διδάσκουν και στη συνέχεια στα παιδιά τους. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η αγάπη «μεταδίδονται» και εμπνέονται στα παιδιά, χτίζοντας ομαλές και υγιείς αγαπητικές σχέσεις.

Όλα τα παραπάνω, ενισχύουν τόσο πολύ τη δομή και τα μέλη της οικογένειας, που ακόμη κι όταν έρχονται σοβαρά προβλήματα, η αντιμετώπισή τους είναι πολύ πιο απλή. Δεν είναι, δηλαδή, τόσο το γεγονός ότι οι οικογένειες αυτές δεν δοκιμάστηκαν από προβλήματα, αλλά ότι είχαν τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουν με πιο σωστό και αποτελεσματικό τρόπο.

Οι οικογένειες αυτές, τις περισσότερες φορές, προσφέρουν στην κοινωνία μέλη με υγιή αυτοεκτίμηση, έτοιμα να δημιουργήσουν κι εκείνα όμορφες σχέσεις και οικογένειες. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι πως η κάθε οικογένεια μπορεί να δουλέψει πάνω σε αυτά τα στοιχεία που αναφέρθηκαν και να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία, την καθημερινότητά της και τη ζωή των μελών της, κάνοντας όλους πιο ευτυχισμένους.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 21 Απριλίου 2011 

Διαβάστε επίσης...