Αρχική σελίδα Οικογένεια Σπίτι Τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο;

Τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο;

Να αφήσω το παιδί μου να έχει τηλεόραση στο παιδικό ή εφηβικό δωμάτιο ή όχι; Ίσως είναι ένα ερώτημα που σας έχει απασχολήσει και πιθανότατα να έχετε δεχτεί πιέσεις και από το παιδί σας για να του επιτρέψετε να έχει στο δωμάτιό του μια τηλεόραση. Ωστόσο, πριν αποφασίσετε, σκεφτείτε καλά και λάβετε υπόψη και τις επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν ότι τα παιδιά που έχουν στο δωμάτιό τους τηλεόραση είναι πιο πιθανό να απομακρύνονται από υγιεινές συνήθειες, όπως είναι η φυσική άσκηση, η σωστή διατροφή και ο επαρκής ύπνος.

Ίσως και με τη λογική μπορεί να υποθέσει κάποιος πως όταν στο δωμάτιο υπάρχει ανοιχτή τηλεόραση, είναι δύσκολο για το παιδί να αποφασίσει να την κλείσει και να απασχοληθεί με κάτι άλλο ή με το διάβασμά του ή τον ύπνο του, καθώς αυτό απαιτεί μεγαλύτερη συνέπεια και αυτοκυριαρχία. 

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει καταγραφεί ότι τα παιδιά ή έφηβοι που έχουν στο δωμάτιό τους τηλεόραση περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά της, αμελούν περισσότερο τις υποχρεώσεις και τα μαθήματά τους, ενώ περνούν λιγότερο χρόνο με τους φίλους τους και την οικογένειά τους. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που παρακολουθούν αρκετή ώρα τηλεόραση στο δωμάτιό τους δεν τρέφονται αρκετά υγιεινά, χάνουν τα οικογενειακά γεύματα και επιλέγουν σνακ υψηλής θερμιδικής και χαμηλής θρεπτικής αξίας, ενώ αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη φυσική άσκηση.

Άλλες έρευνες, έδειξαν ότι τα παιδιά που περνούν αρκετό χρόνο στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή έχουν πιο χαλαρούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειάς τους και τους συνομίληκους φίλους τους. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς, καθώς οι δραστηριότητες αυτές είναι εντελώς ατομικές και απομονώνουν το παιδί σε ένα εικονικό περιβάλλον. Ακόμη κι όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν στον υπολογιστή τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) για να επικοινωνούν με φίλους, η ποιότητα των κοινωνικών τους σχέσεων και δεξιοτήτων παραμένει χαμηλή και τα παιδιά δεν εξοικειώνονται στις σχέσεις πρόσωπο-με-πρόσωπο και στην ουσιαστική επικοινωνία με τους άλλους, που περιλαμβάνει και τη φυσική τους παρουσία.

Οι ειδικοί και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνουν να μην υπάρχουν τηλεοράσεις στα παιδικά δωμάτια, ενώ ακόμη κι αν επιτρέψετε την τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο για περιόδους όπως είναι οι διακοπές, σκεφτείτε ότι θα είναι μετά εξαιρετικά δύσκολο να την απομακρύνετε χωρίς να δώσετε «μάχη»!

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 15 Ιουλίου 2011

Διαβάστε επίσης...