Αρχική σελίδα Οικογένεια Σχέσεις Προγράμματα μουσικοκινητικής για βρέφη με τους γονείς τους

Προγράμματα μουσικοκινητικής για βρέφη με τους γονείς τους

Πόσες φορές δεν έχετε σιγοτραγουδήσει ένα γλυκό νανούρισμα στο αυτάκι του μωρού σας,μια πραγματικά πολύ αγαπημένη στιγμή για γονείς και παιδιά. Και όλοι οι γονείς συνηθίζουν να βάζουν μουσικά κουτάκια στο δωμάτιο του παιδιού τους και σε μεγαλύτερη ηλικία κάνουν συλλογές τραγουδιών και φροντίζουν να έχουν τα παιδιά τους τόσα άλλα μουσικά ερεθίσματα.

Αρκετοί παιδαγωγοί από την άλλη μεριά ξέρουν καλά πως οι φωνές και τα άγρια βλέμματα δεν μπορούν να ησυχάσουν ένα ζωηρό και σκανταλιάρικο παιδάκι, αλλά  αντίθετα αν χρησιμοποιήσουν ένα μελωδικό παράγγελμα ή μια γλυκιά μελωδία ακόμη και το πιο ανήσυχο παιδί θα ηρεμήσει. Όλοι ξέρουμε, λοιπόν, πως η μουσική παίζει σημαντικότατο ρόλο στη ζωή μικρών και μεγάλων.

Η μουσική έχει μια ισχυρή επίδραση στις συγκινήσεις μας, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η μουσική μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις και στις διαθέσεις μας. Επίσης, μετά την ακρόαση μουσικής μπορούμε να κάνουμε ορισμένες εργασίες πιο γρήγορα, όπως η τοποθέτηση παζλ. Μάλιστα, σε διάφορες μελέτες, τα παιδιά που έκαναν μαθήματα μουσικής βελτίωσαν την ικανότητά τους να εργαστούν και να λύσουν γρίφους.

Το ξέρατε ότι τα μωρά από την ηλικία των 3 μηνών μπορούν να αναγνωρίζουν μουσικές επιλογές που έχουν ακούσει πριν;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη προσέλευση γονέων σε προγράμματα μουσικής μαζί με τα μωρά τους, ηλικίας ακόμη και λίγων μηνών! Τα προγράμματα αυτά έχουν μεγάλη ποικιλία σε ερεθίσματα, κίνηση, μουσική, τραγούδι... και τόσα άλλα.

Πιο συγκεκριμένα το μωρό που παρακολουθεί ένα πρόγραμμα μουσικοκινητικής:

  • Έχει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί σε μια ομάδα που απαρτίζεται τόσο από παιδάκια όσο και από ενήλικες.Μαθαίνει έτσι να συναναστρέφεται με μια διαφορετική ηλικιακή γκάμα.
  • Μαθαίνει να περιμένει, να μοιράζεται, να κινείται με το ρυθμό.
  • Γνωρίζει ποικιλία μουσικών οργάνων και  δέχεται πολλά μουσικά ερεθίσματα,
  • Μαθαίνει να παίζει μουσικά όργανα με το ρυθμό.
  • Δέχεται θετική επίδραση σε κάθε περίπτωση, π.χ. ένα υπερδραστήριο παιδί ηρεμεί, ένα ντροπαλό παιδί αρχίζει να απελευθερώνεται.
  • Μαθαίνει τραγουδάκια και έτσι αναπτύσει το λεξιλόγιο του.

Τα προγράμματα αυτά γίνονται με κάποιο συνοδό, τη μητέρα ή τον πατέρα ή ακόμα καλύτερα και οι δύο μαζί! Έτσι οι γονείς ανακαλύπτουν πολλές φορές στοιχεία που δεν έχουν ξαναδεί στο παιδί τους. Μαγεύουν και μαγεύονται, γιατί πραγματικά η μουσική και η κίνηση έχει μια περίεργη δύναμη να απελευθερώνει τον άνθρωπο και να τον βοηθά να εκφράζεται.

Αν είστε γονιός μικρού παιδιού, μη διστάζετε να ξεκινήσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ενθουσιαστείτε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και γιατί θα περάσετε μια δημιουργική ώρα με το παιδάκι σας. Ο παιδαγωγός είναι αυτός που θα σας δείξει πως μπορείτε να κάνετε όλα αυτά με το παιδί σας έτσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αν θα καταφέρετε να κάνετε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Σίγουρα θα βρείτε κάποιο πρόγραμμα που να σας ταιριάζει και αν η παιδαγωγός έχει αγάπη και ταλέντο σε αυτό που κάνει, τότε είναι σίγουρο πως το παιδάκι σας δε θα θέλει να φύγει από το πρόγραμμα και αυτό που θα σας κάνει περισσότερη εντύπωση είναι ότι κι εσείς πιθανόν να μη θέλετε να τελειώσει!

 

Συνεργάστηκε η κ. Φραντζέσκα Θεοδωρουλάκη, μουσικός-νηπιαγωγός
Δασκάλα συστήματος Orff, ιδρυτής του εργαστηρίου «Μουσικοκινητική»
www.mousikokinitiki.gr

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 6 Απριλίου 2011

Διαβάστε επίσης...