Αρχική σελίδα Θηλασμός Ο θηλασμός προστατεύει από το παιδικό άσθμα

Ο θηλασμός προστατεύει από το παιδικό άσθμα

Η διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού έχει ιδιαίτερη σημασία για την μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άσθμα κατά τα 4 πρώτα χρόνια της ζωής. Ενώ αρκετές έρευνες ως τώρα έχουν αποδείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει από το παιδικό άσθμα, νέα έρευνα απέδειξε τη σημασία που έχει η διάρκεια του θηλασμού, καθώς και το να είναι αποκλειστικός τρόπος σίτισης του μωρού τους πρώτους μήνες.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 5.000 παιδιά από το Ιατρικό Κέντρο Εράσμους στην Ολλανδία απέδειξε ότι τα μωρά που μέχρι τους πρώτους 6 μήνες θήλασαν αποκλειστικά το μητρικό γάλα είχαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν συμπτώματα που σχετίζονται με το άσθμα, όπως λαχάνιασμα, αναπνευστικό συριγμό, ξηρό βήχα ή επίμονα φλέγματα κατά τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής τους. Αντίθετα, αυξημένο κίνδυνο είχαν τα παιδιά που παράλληλα με τον θηλασμό τους δόθηκε ξένο γάλα ή στερεά τροφή κατά τους πρώτους 4 μήνες, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η πιθανότητα για αναπνευστικό συριγμό και φλέγματα για τα παιδιά που δεν θήλασαν καθόλου.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που θήλασαν για λιγότερο χρονικό διάστημα ή όχι αποκλειστικά ή ακόμη και καθόλου, εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα σε μικρότερη ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιδικό άσθμα αποτελεί την πιο συχνή νόσο στην παιδική ηλικία

Η έρευνα αυτή αποτελεί ακόμη ένα τεκμήριο για τη θέση που υποστηρίζει τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 24 Ιουλίου

Διαβάστε επίσης...